Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziś EUROWIZJA!!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.05.2016 21:23

Ten konkurs to dla mnie taki mały dowód, że świat zmierza w złym kierunku. 8)

Był show - to nie ma co gadać. Migające światełka nie powinny jednak porazić uszu i refleksji.

Muzyka jak z najlepszych marzeń sennych mlaskającego cukiernika. :? :wink:
Wszystkie utwory na "jedno kopyto". Ciekawe czy ktoś z Was który to oglądał byłby dzisiaj w stanie zanucić ten utwór który mu się najbardziej podobał? Utworu Szpaka do tego pytania nie zaliczam bo ponoć był wałkowany mocno w polskim radio więc pewno niektórym byłoby łatwiej. I odpowiedzieć, że "tak" oraz zanucić.
Ale jak wiadomo takie opinie jak moja to rzecz gustów. A o nich nie tyle, że nie można dyskutować to ciężko się dyskutuje.

Bogu dzięki, że Eurowizji nie wygrała Azjatka z australijskim obywatelstwem bo to byłaby niezła heca i dowód, że coś na tym świecie zaczyna być "pokręcone" (użyję takiego słowa bo inne mi się cisnęło na usta).

Głosowanie jury.
To podobno konkurs muzyczny, a nie polityczny?
Niby to muzyka ma połączyć Europę ponad podziałami, a nawet już cały świat (Australia na konkursie).
No i co mieliśmy?
Ukraina nie oddała ani jednego punktu na Rosję, a Rosja na Ukrainę. Biorąc pod uwagę późniejsze głosy widzów to jurorzy tych państw nagle ogłuchli. :roll: Przykre.
Podobna sytuacja w przypadku Chorwacji i Serbii. Innych już nie pamiętam i nie chce mi się szukać.
A jak niestety widać Polacy nie są za bardzo lubiani w Europie. Nawet (co szczególnie na tym forum przykro stwierdzić) przez Chorwatów - którzy w piosence Szpaka nie zauważyli czegokolwiek co można byłoby nagrodzić chociaż jednym punktem.
Jak już pisałem nie jestem fanem Szpaka ale na 7 pkt. i przedostatnie miejsce po głosowaniu jury na pewno nie zasłużył.

Szpak ma pewien potencjał głosu. Wymyślił sobie pewną formułę "wizażu" artystycznego i wystąpił tam gdzie wystąpił (no nikt go nie zmuszał żeby się o Eurowizję starać). Życzę mu żeby nie podzielił losu innych naszych wykonawców którzy poszli tą drogą.

A tym konkursie 8 miejsce jest jego sukcesem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2016 21:58

romuald22 masz racje do tego konkursu malo kto sie przyklada.
Ja nie mam problemu z tym by Australia brala udzial w ESC.
Bardziej boli mnie fakt, ze kraje ktore daja najwiecej kasy gwarantuja swoim reprezentantom udzial w finale tym samym nie liczy sie juz talent a kasa, to dowod tylko na to ze ESC nie jest konkursem piosenki a maszynka do robienia pieniedzy.
Idea przedsiewziecia jakim jest ten konkurs poszla juz dawno sie je.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2016 22:51

Wygrała moim zdaniem najlepsza piosenka, świetnie zaśpiewana, żaden szajs :roll:

Głosowali na nią tak samo chętnie jurorzy, jak i "zwykli" widzowie 8)
Nie jest to utwór czysto komercyjny, nie jest to utwór polityczny,
opowiada o tym, jak cierpieli zwykli ludzie za nieswoje grzechy, jak dostali w d... za niewinność :roll:
Gdyby rządziła na eurowizji komercja, byłby komercyjny spisek, to ta piosenka nigdy by nie wygrała, bo jest "za ciężka" dla większości widzów.
Wygrała, ale to była większość względna. :roll:

Opowieści o antyrosyjskim spisku to stek bzdur. Równie dobrze ktoś mógłby napisać o prorosyjskim spisku tych, co głosowali na Rosję. Głosy były bardzo zróżnicowane, żadna piosenka nie została poparta przez bezwzględną większość jury i widzów.
Trudno też mieć pretensje o to, że ludzie głosowali na Australię, skoro im pozwolili uczestniczyć w konkursie, a kobitka źle nie śpiewała. :roll:
Wzajemne sympatie i antypatie były ZAWSZE na konkursach eurowizji :roll:

Nie dajmy się zwariować 8)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 16.05.2016 07:25

Lednice napisał(a):Wygrała moim zdaniem najlepsza piosenka, świetnie zaśpiewana, żaden szajs :roll:

opowiada o tym, jak cierpieli zwykli ludzie za nieswoje grzechy, jak dostali w d... za niewinność :roll:
Gdyby rządziła na eurowizji komercja, byłby komercyjny spisek, to ta piosenka nigdy by nie wygrała, bo jest "za ciężka" dla większości widzów.

Opowieści o antyrosyjskim spisku to stek bzdur. Równie dobrze ktoś mógłby napisać o prorosyjskim spisku tych, co głosowali na Rosję. Głosy były bardzo zróżnicowane, żadna piosenka nie została poparta przez bezwzględną większość jury i widzów.
Trudno też mieć pretensje o to, że ludzie głosowali na Australię, skoro im pozwolili uczestniczyć w konkursie, a kobitka źle nie śpiewała. :roll:

Nie będę dyskutował z Twoimi poglądami politycznymi, to, że gdy ktoś pisze o rusofobii wywołuje u Ciebie komentarz typu "Iwan z nad rzeki Moskwa" też pozostawię bez komentarza, mylisz się jednak co do głosowania, zdecydowana większość widzów zagłosowała na Rosjanina, wygrała Ukrainka bo tak zdecydowało tajemnicze jury, w tym jury z Polski oddając 12 głosów na Ukrainę i ani jednego na Rosję, czysta polityka :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.05.2016 08:32

Lednice napisał(a):Opowieści o antyrosyjskim spisku to stek bzdur.

No w definicji spisku to się nie mieści, niemniej jednak wszyscy widzą jak wygląda coroczne głosowanie i kto komu daje najwięcej punktów, niezależenie od tego jakiego gniota by ten nie prezentował.
Od jakiegoś czasu doszła opcja Rosja i Ukraina.
Tyle, że to winien być konkurs piosenki, a nie krytyka tyranii i martyrologizm w jej wyniku pokrzywdzonych, czego dowodem jest przedmiotowe głosowanie właśnie.
I jakbyś nie zaklinał rzeczywistości - tak niestety było ( i obawiam się, że będzie).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.05.2016 10:19

Lednice napisał(a):Wygrała moim zdaniem najlepsza piosenka, świetnie zaśpiewana, żaden szajs :roll:

To ostatnie bym podkreślił ! Stek bzdur to ja napiszę to o Twojej wypowiedzi :)
Czytam raz drugi trzeci ale zbyt mało inteligentny jestem :) Teraz nie wiem o co chodziło w Eurowizji ? (tzn 100% pewności, ze kasa sie zgadza :mrgreen: ) l
Liczy się muzyka czy coś innego ? bo jak dla mnie muzycznie Szwajcaria była najlepsza i jeszcze ktoś ale nie pomnę bo skupiłem się na Giro :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.05.2016 10:23

romuald22 napisał(a):To podobno konkurs muzyczny, a nie polityczny?
A tym konkursie 8 miejsce jest jego sukcesem.

Majka na Giro też ma ósme :mrgreen: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2016 10:24

Sądząc po twojej wypowiedzi muzyka jest tylko u ciebie pretekstetm do prowokowania rozróby 8)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.05.2016 10:43

Lednice napisał(a):Sądząc po twojej wypowiedzi muzyka jest tylko u ciebie pretekstetm do prowokowania rozróby 8)

A to ciekawe ... może coś więcej ? Jeżeli Tobie wolno pisać, ze coś jest stekiem bzdur to mnie nie ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.05.2016 15:48

Lednice napisał(a):Jak by była taka dobra, to by leciała cały czas w polskich rozgośniach komercyjnych
A nie leci, bo to jest piosenka na show telewizyjny :roll:

Myślę sobie, że co innego wchodzi w grę, nie leci z innych powodów.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 16.05.2016 16:23

A tak w ogóle, to skąd pewność, że widzowie ślący SMS-y nie kierowali się w wyborze politycznymi/narodowymi sympatiami? :).

Dodam jeszcze, że abstrahując od polityki, ukraiński utwór podobał mi się najbardziej. Zdecydowanie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2016 16:39

Vjetar napisał(a):
Lednice napisał(a):Jak by była taka dobra, to by leciała cały czas w polskich rozgośniach komercyjnych
A nie leci, bo to jest piosenka na show telewizyjny :roll:

Myślę sobie, że co innego wchodzi w grę, nie leci z innych powodów.

Czyli jakich :?:

Krzychooo napisał(a):A tak w ogóle, to skąd pewność, że widzowie ślący SMS-y nie kierowali się w wyborze politycznymi/narodowymi sympatiami? :).

Dodam jeszcze, że abstrahując od polityki, ukraiński utwór podobał mi się najbardziej. Zdecydowanie.

Nie mamy pewności, że się nie kierowali.
Ale nie mamy też pewności, że się kierowali :roll:

Nie mamy też żadnych dowodów na to, że jakiekolwiek jury z powodów politycznych jednych udu.iło, innych z powodów politycznych nagrodziło :roll:

Więc trudno mówić o rosyjskim czy antyrosyjskim spisku, czy też antyaustralijskim :wink:

Są pewne zasady tego konkursu, przede wszystkim to ma być zabawa, a nie okazja do wirtualnego mordobicia :wink:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.05.2016 16:41

Krzychooo napisał(a):A tak w ogóle, to skąd pewność, że widzowie ślący SMS-y nie kierowali się w wyborze politycznymi/narodowymi sympatiami? :).

Ja jestem pewien, że wielu kierowało się tym również.
Mam takiego jednego znajomego. Wykształcony, inteligentny i oczytany człowiek. Lekarz. Byłem u niego w trakcie Eurowizji na spotkaniu. Nie lubi Rosji i Rosjan i w życiu by na nich nie zagłosował. Przypuszczam, że nie jest jedyny w czymś takim i wcale nie chodzi tylko o Rosję. Niektórzy pewno mają tak z innymi nacjami.
Niestety.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2016 16:46

Nie głosuje się przeciw komuś, tylko za kimś :!: :roll:

Oddaje się głos na piosenkę, a nie przeciwko danej piosence :!:

Ci co nie lubili Rosji czy też tylko rosyjskiej piosenki, mogli zagłosować na przeszło 20 innych piosenek 8)
Ich głosy się rozbiły na przeszło 20 innych piosenek :roll:
To nie miało żadnego znaczenia w konkursie 8)

Nie było żadnego spisku, po prostu wygrała jedna piosenka i zamiast się pogodzić w werdyktem, to niektórzy wymyślają swoje teorie :roll:

Równie dobrze Australijka mogłaby oskarżyć publiczność o rasizm, bo przegrała wśród niej zdecydowanie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dziś EUROWIZJA!!! - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone