Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziki Pelješac, Zielona Korčula i Księżycowy Pag-6raz w Cro!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 27.06.2010 13:09

13 września

Dziś budzimy się dość wcześnie a niebo spowite chmurami :(
No cóż to nasz ostatni dzień w Orebic.
Powoli się pakujemy i idziemy na dłuższy spacer po miasteczku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieczorem ostatni Peljesacki obiad na tarasie i jutro wyjeżdżamy, zrobiło się dość chłodno, nie wiem czy jest nawet 20 st, a jeszcze wczoraj było chyba z 34st. Chmury są coraz niżej, morze niespokojne, zrywa się wiatr, oj wyjeżdżamy, a pogoda się załamuje..zazwyczaj trwa to 2dni góra, ale dobrze, że nas to ominie :)
idziemy do naszego winiarza po zakupki, wina: białe, czerwone, różowe, likiery, orahovice, oliwy i inne trunki :) sporo kasy poszło, ale mamy odpowiednie zasoby na najbliższy jesienno zimowy czas :)

14 września

Wstajemy wcześnie rano, znosimy bagaże do auta, robimy ostatnie fotki, żegnamy się z naszymi wspaniałymi gospodarzami i czas ruszać w drogę.
Termometr pokazuje 21st ! 8O

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wow przy Trsteniku termometr w aucie pokazuje 15 st! pada delikatny deszcz i zrobiło się tak szaro :( jak dziwnie jeszcze wczoraj Peljesac był taki słoneczny ciepły, a dziś jak taki mroczny półwysep, choć ma to swoje uroki :) Półwysep żegna nas deszczem, smutno nam, ale cóż trzeb wracać do domku :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mijamy dolinę Neretwy,pięknie położony Vrgorac.
Przed nami rozciąga się widok na BiH...dalej byle juz dojechać do autostrady, mijamy Biokovo
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

oczywiście przy Zadarze mocno wieje, a że ja prowadzę pierwszy raz w takim wietrze to mam lekkie stresy :) jednak udaje się bez problemu przejechać i wjeżdżamy do Sv. Rok. temperatura ok. 23 st, także mocno się ochłodziło...żegnamy wybrzeże Cro, smutno nam, choć jak zwykle dwa tygodnie były cudowne, tyle zobaczyliśmy, odpoczęliśmy i pewnie za rok znów tu wrócimy...
Potem już na Zagrzeb, granica ze Słowenia, jedziemy jak zwykle przez Ptuj, tam tez zatrzymujemy się na nocleg w naszym hoteliku Roskar :) ...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 27.06.2010 15:53

15września

Z Ptuj kierujemy się na Lenart i już do Austrii, przez Wiedeń i do Czech.
W Mikulov zatrzymujemy się na zakupy - piwa i paprykowe ostre kiełbaski są bardzo dobre i w przyzwoitych cenach, bardzo lubię to miasteczko, także szwendamy się po nim z godzinkę :)
Zazwyczaj tu nocujemy w naszym pensjonaciku, jednak w tym roku bardziej opłacało nam się zatrzymać w Ptuj.

Trochę o Mikulov :
Mikulov znany był od XII w. jako osada targowa przy szlaku z Moraw do Wiednia.Od XIII do XVI w. miasto stanowiło własność rodu Lichtensteinów. W 1805 r. w mikulowskim zamku przebywał Napoleon Bonaparte, który wybrał rezydencję na miejsce rozmów pokojowych po bitwie pod Austerlitz między Francją i Austrią. Przed wojną Mikulov zamieszkiwało 472 Żydów (głównie niemieckojęzycznych). W pierwszej połowie XVI wieku Mikulov stał się siedzibą morawskich rabinów. To zapoczątkowało rozwój kulturalnego centrum morawskich Żydów.W XVIII w. Mikulovie żyło 620 rodzin żydowskich, czyli około 3000 Żydów, którzy stanowili połowę wszystkich mieszkańców. Żydowska gmina w Mikulovie przestała istnieć po II wojnie światowej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oglądamy zamek, który był pierwotnie romańską warownią z XI-XII w., a w obecnej postaci został wzniesiony po pożarze w 1719 r., barokowy, następnie odnowiony po poważnych zniszczeniach z 1945 r. Obecnie zamek jest siedzibą muzeum regionalnego. Na rynku zwraca uwagę piękna kamienica Pod Rycerzami zdobiona renesansowymi dekoracjami sgraffitowymi oraz barokowa Kolumna Świętej Trójcy z 1724 r.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po godzinnym spacerze wracamy do auta, teraz już non stop do domu, granicę przekraczamy w Cieszynie, a w Wawie jesteśmy poźną nocą...

THE END.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 27.06.2010 16:26

Wreszcie udało mi się zakończyć relację :) Jakoś nie mogłam się zmobilizować, aby ostatnie dwa dni opisać :) jednak dziś chwilka i natchnienie się znalazło :) Dziękuje wszystkim, którzy przeczytali moja relację, w tej chwili odwiedziło ja już 78849 osób! 8O :D :twisted: :!: Serdeczne dzięki :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.06.2010 17:11

Ja również dziękuje, Ines, za wspaniałą podróż po dwóch pięknych wyspach i dzikim Peljescu :)
Przedostatni odcinek przyda się bardzo, bo już niedługo będziemy w okolicach Orebića. Wiem, że koniecznie muszę zobaczyć słynne "wille kapitańskie" :)

Pozdrawiam serdecznie :papa:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 27.06.2010 18:23

maslinka napisał(a):Ja również dziękuje, Ines, za wspaniałą podróż po dwóch pięknych wyspach i dzikim Peljescu :)
Przedostatni odcinek przyda się bardzo, bo już niedługo będziemy w okolicach Orebića. Wiem, że koniecznie muszę zobaczyć słynne "wille kapitańskie" :)

Maslinko znów do Cro? :)
Kiedy jedziecie i jakie plany, który region wybraliście :) ?
Serdecznie Pozdrawiam :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.06.2010 18:36

ines napisał(a):
maslinka napisał(a):Ja również dziękuje, Ines, za wspaniałą podróż po dwóch pięknych wyspach i dzikim Peljescu :)

Maslinko znów do Cro? :)
Kiedy jedziecie i jakie plany, który region wybraliście :) ?
Serdecznie Pozdrawiam :)

Jasne, że do Cro :D (na Sycylię nie wystarczy nam funduszy :wink:)
Jedziemy za tydzień. Najpierw coś na lądzie (ciągle zmieniam zdanie, więc nie wiem jeszcze co), potem Mljet i Peljesac (to też ląd :wink:):D Jak zwykle okaże się na miejscu, które campingi mi się spodobają.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.06.2010 21:51

ines napisał(a):
THE END.

Dotarliśmy do tego punktu ... prawie równocześnie i też w Czechach ...:)

Długa podróż... włączyłem się późno, ale dzięki temu nie musiałem czekać na kolejne odsłony.

Pięknie ... i jeszcze raz powtórzę ... że tym ciekawiej, iż w większości to nowe dla nas miejsca.

Pozdrawiam
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.06.2010 22:44

ines napisał(a):
THE END.

Cierpliwość nagrodzona :D i na dodatek . . . jak :!: 8) :D

Zamek w Mikulovie zrobił na mnie wrażenie , podobnie jak całe miasto - jak widać na Waszych zdjęciach - sukcesywnie odnawiane :)
Muszę przyznać , że podczas moich ostatnich odwiedzin w Mikulovie trwały prace remontowe . . . nie zachęcało to do spacerów :roll: :wink:

Dziękuję za piękną relację i już czekam na następną :D

Pozdrawiam
Piotr
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 29.06.2010 07:33

Ines, super relacja !!!
Dziękuje bardzo, że mogłem podróżować po tak pięknych zakątkach wraz z tobą ;)
Pozdrawiam i czekam na nową wakacyjną relację :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.06.2010 07:49

Już za niedługo znów tam będę, Orebic czeka.
Dzięki ines za wspaniała z Wami podróż.

maslinko może do zobaczenia w Orbicu, a może odwiedzicie nas w naszym Borje? Zapraszamy serdecznie.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 29.06.2010 08:44

Doczytałam do końca. Podzielam zachwyt Peljesacem, w tym roku Cro szósty raz i właśnie Orebic. Koniecznie Bośnia i wodospady Kravica. Pag mnie nie zachwycił może dlatego iż byliśmy tam w lipcu w 40 stopniowym upale i naprawdę nic się nie chciało tylko kawka mrożona nam sie podobała. W Stonie jak mój małżonek wdrapywał się na mury ja spijałam w miłym towarzystwie rum z colą dla odwagi na przepastną drogę powrotną pod Dubrownik. W Ptuju polecam aqapark na świeżym powietrzu, zabawa dla małych i dużych.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.06.2010 12:51

yskyerka napisał(a):maslinko może do zobaczenia w Orbicu, a może odwiedzicie nas w naszym Borje? Zapraszamy serdecznie.

Witaj, Yskyerko :D Bardzo chętnie się z Wami zobaczymy. Koło 10 lipca powinniśmy już być na Peljescu. (Ale Wy w tym czasie chyba będziecie w Primosten...?) W jakim terminie planujecie być w Borje?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 29.06.2010 13:26

maslinka napisał(a):
yskyerka napisał(a):maslinko może do zobaczenia w Orbicu, a może odwiedzicie nas w naszym Borje? Zapraszamy serdecznie.

Witaj, Yskyerko :D Bardzo chętnie się z Wami zobaczymy. Koło 10 lipca powinniśmy już być na Peljescu. (Ale Wy w tym czasie chyba będziecie w Primosten...?) W jakim terminie planujecie być w Borje?

Nie jedziemy do Primosten, zrezygnowaliśmy, przez cały okres od 10-17 jesteśmy w Borje a 17 przenosimy się do Splitu bo Jacek ma tam spektakl ze swoim teatrem.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.06.2010 13:35

yskyerka napisał(a):
maslinka napisał(a):

Nie jedziemy do Primosten, zrezygnowaliśmy, przez cały okres od 10-17 jesteśmy w Borje a 17 przenosimy się do Splitu bo Jacek ma tam spektakl ze swoim teatrem.

Aaaa, nie wiedziałam, że plany się zmieniły.
Gdzie dokładnie w Borje będziecie? Napisz do mnie maila - adres jest w moim profilu.
Może wymienimy się numerami telefonu i się zesemesujemy na miejscu? :D My jeszcze nie wiemy, na jakim campingu się zatrzymamy.
Ostatnio edytowano 29.06.2010 19:18 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 29.06.2010 16:27

mariusz-w dziękuję za miłe słowa...jak wiesz ja ejstem zakochana w Twojej relacji :)
Istria była moja pierwszą kraina odwiedzoną w Cro, co prawda byłam w Rabac w hotelu, jako małolata, wtedy w głowie mi było opalanie i inne atrakcje :) Dlatego musimy tam wrócić i wreszcie zobaczyć na spokojnie to co pokazujesz w swojej relacji :)

Piotrf w Mikulov zatrzymujemy się zawsze na spanie, a jak nie na nocleg to na zakupy, piwa, wina i wędliny w bardzo porządnych cenach a jaka jakość..piwa to chyba przywieźliśmy z 10 zgrzewek niedawno się skończyły :) czasem kupujemy burczoka, wina Mikulovskie bardzo dobre i warto je spróbować :) bardzo miłe i sympatyczne miasteczko :)

Lolek80 dzięki, bardzo miło z Twojej strony, podróżowałeś ze mną do samego końca :)

yskyerka no ja rozumiem, Orebic, Peljesac to jest to !!! :)
jak ja wam zazdroszczę, że już teraz tam jedziecie :) buuuu :( 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dziki Pelješac, Zielona Korčula i Księżycowy Pag-6raz w Cro! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone