Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziki Pelješac, Zielona Korčula i Księżycowy Pag-6raz w Cro!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 20.10.2009 21:27

Dorothea1 dziękuję za miłe słowa :) Peljesac koniecznie trzeba zobaczyć !! cudnie...bajecznie :)

Marisa jak mi miło :oops: cieszę się, że Ci się podobało :) !

dziewczyny dla was muzyczka :)

pioseneczka
UTAN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) UTAN » 20.10.2009 21:52

Ja też przyłączam sie do czytania. Peljesac to także nasze magiczne miejsce jeżdzimy tam co roku ale zawsze coś nowego można odkryć
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 20.10.2009 22:43

darek1 napisał(a):
ines napisał(a): :evil: :evil: :evil: lolek80 mój wierny podróżniku, dziękuję i pozdrawiam :)

Uważaj na siebie Ines, oj uważaj. Pozory mylą.

Dareczku będę uważać, obiecuję :twisted:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.10.2009 23:36

ines napisał(a):eh, Janusz jak miło przenieść się w taki dzień do Cro...właśnie piję winko Dingac i słucham tej wspaniałej muzyczki :)
zapodaj więcej :) Ściskam Cię :)

Proszę częściej :wink: :D S tobom mogu sve :wink: :D
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 21.10.2009 09:46

ines napisał(a):
darek1 napisał(a):
ines napisał(a): :evil: :evil: :evil: lolek80 mój wierny podróżniku, dziękuję i pozdrawiam :)

Dareczku będę uważać, obiecuję :twisted:

Ines powinna uważać na Ciebie kolego... 8O
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.10.2009 09:56

lolek80 mój wierny podróżniku, dziękuję i pozdrawiam

Dareczku będę uważać, obiecuję

Ines powinna uważać na Ciebie kolego...

Uważajmy wszyscy na i za wszyskich i każdy na i za siebie :roll:
babcia za dziadka, wnuczek za babcię, Mruczek za wnuczka, wnuczek za Mruczka ... :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.10.2009 19:18

Ines i Peljesac ... Piękna para :D W przyszłym roku może nastąpić prawdziwy szturm na półwysep :wink:
Ines, zasłużyłaś na kawałek pysznej gorzkiej czekolady :wink:
Pozdrav.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 21.10.2009 21:23

UTAN Peljesac jest piękny, Pozdrawiam :)

Januszu, śliczna muzyczka :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.10.2009 21:29

ines napisał(a):Januszu, śliczna muzyczka :)

Po Twoich linkach do youtube zauważyłem, że Alan Nizetic to twój ulubiony wykonawca :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 22.10.2009 20:38

heh :) mkm dziękuję :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 24.10.2009 13:33

10 września 2009 r.

Poranek wita nas jak zwykle cudownym słońcem, nuda ... :) z tarasu jak zwykle ten przepiękny widok....dziś mamy zamiar odwiedzić Ston :)
około południa ruszamy :)

Obrazek

droga jak zwykle wśród ten cudownej i dzikiej roślinności :)
Po drodze postanawiamy odwiedzić Prapratno i słynną plaże..samochodów sporo..plaża ładna, piaszczysta, ale nie zachwyca...focimy, kręcimy się po plaży i czas jechać dalej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ston wita nas swoimi murami, parkujemy autko pod sama brama wejściowa i ruszamy na podbój miasteczka :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ston otoczony jest 890-metrowymi średniowiecznymi murami miejskimi z czasów Republiki Dubrownickiej, kiedy miasteczko było jej ważnym fortem. System fortyfikacji, utworzonych wokół Stonu skutecznie zapobiegał zdobyciu miasta przez Turków. Dzisiejszy rozwój miasta miał początek w 14. stuleciu, kiedy to obywatele Dubrovniku założyli rozlegle szaliny. Największe szaliny (produkcja soli z wody morskiej) w obszarze Adriatyku miał chronić olbrzymi system fortyfikacji. Powstały 5,5 km (dochowało się 5 km) długie szańce z 40 wieżami obronnymi (dochowało się tylko 20 wieży) i 7 basztami. Miasto uzyskało kształt pięciokąta a system ulic był rozdzielony na 15 regularnych poli, w każdym z nich stało 10 domów. Do miasta wchodziło się tylko 2 bramami. Oprócz miasta zbudowano tutaj bardzo interesujący system obronny pomiędzy osiedlami Ston, Mali Ston i Veliki Kastel, tworzący wielką czterokątną twierdzę broniącą same miasto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy tu już drugi raz i wreszcie mamy zamiar wejść na mury...najpierw przechadzamy się wąskimi i bardzo klimatycznymi uliczkami :) zaczynamy być głodni, więc czas na obiadek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Konoba Sorgo wydaje się być przyzwoita..na początek przystawka pasztet rybny, pycha :) potem 10 sztuk Ostryg...dla mnie bardzo dobre, choć przyznam ze 6 mi wystarczyło do zjedzenia..więcej bym chyba nie dala rady :) na obiadek grillowane kozice i lignije...wszystko było przepyszne, choć i cena odpowiednia... ale co tam, jesteśmy na wakacjach...:) na koniec rakijka i jesteśmy już pełni :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz pełni sił czas wejść na mury...na murach jest bardzo stromo, choć im wyżej widoki coraz piękniejsze :) wreszcie po wielu trudach wchodzę na górę, oj moja kondycja jest godna pożałowania :( eh...przed nami rozpościera się przepiękny widok, na solanki, na czerwone dachówki i cudowną zieleń...oh, warto było :) zejście w dól to nie lada wyzwanie, moje klapki są tak śliskie, ze wole je zdjąć i schodzę na piechotę - to było dobre rozwiązanie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na dole robimy zakupy w Konzumie....potem przy bramie kupuje worek fig i dwa miody, jeden z orzechami a drugi z lawenda....zbliża się już wieczór, także czas ruszać do Orebic....Droga mija nam dość szybko, napajam się widoki półwyspu, zapach wina...eh :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Orebic wita nas już zachodzącym słońcem...postanawiamy jeszcze na chwilkę skoczyć na plaże :) trochę pływamy, oglądamy zachód słońca...wieczór jak zwykle przy winku na tarasie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.10.2009 15:04

Ston był w planach na ten Wrzesień . . . :(
Został przeniesiony do planów na "kiedyś" :?
W tym roku popatrzę " Twoimi oczami " :wink:

Dziękuję i pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2009 16:28

Witam!

Solany nie zwiedziliście?
Szkoda, gdyż nam też się nie udało - zwiedzaliśmy Ston w drodze z Dubrovnika i było już dość późno.

Europejski "chiński mur" robi wrażenie. Szkoda, że odnoga prowadząca wprost do góry była zamknięta rok temu. Na Twoich zdjęciach też widać jeszcze czerwone siatki, więc pewnie też nie było jeszcze możliwości wejścia.

Pozdrawiam
Mariusz Interseal
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 24.10.2009 16:53

Piotr,
W Stonie bylismy już drugi raz...teraz na spokojnie :) było bardzo klimatycznie, niewielu ludzi...naprawdę warto :)

Interseal,
solany widzieliśmy 2 lata temu :) także drugi raz potrzeby nie mieliśmy :)
dalsza część muru nadal zamknięta, cały czas prace trwają :)

Cieplutko was chłopcy Pozdrawiam :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.10.2009 17:09

"Mój" Ston z 2005 też miło wspominam, chociaż było to baaaaaaaardzo przelotem, w związku czym :oops: nie było czasu ani na saliny, ani na "chiński" mur. Skończyło się na ostrygach w Malim Stonie ( w drodze na Korculę) i na burku w Stonie "właściwym" (w drodze powotnej).

Ponieważ mam niedosyt, chętnie wracam tam z każdym, kto chociaż na chwilę zawita w Stonie w swej relacji :) . A z Tobą zwiedza mi się szczególnie sympatycznie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dziki Pelješac, Zielona Korčula i Księżycowy Pag-6raz w Cro! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone