Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziesięć Dni w Dolomitach

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 06.03.2014 23:52

Słońce powoli zbliżało się do horyzontu. Był już najwyższy czas dotrzeć do kapliczki św.Rity i rozpocząć powrót na przełęcz. Grupa Rekreacyjna nieco zmieniła profil, przyspieszając kroku. Weszli w las, stroma ścieżka sprowadzała w dół, nowicjusze nabywali nowych umiejętności doceniając obecność raczków przy rakietach.
Tak doszli na polanę z kolejnymi zabudowaniami...

Obrazek

Wędrowiec był skonsternowany - mapa pokazywała, że to musi być tu - ale śliczne domki zupełnie nie przypominały kapliczki!
Św.Rita się schowała! Pomogła jednak podjąć decyzję, by Jej nie szukać - należało oszczędzać siły na powrót, szczególnie Najmłodszego Nowicjusza. Ruszyli więc szur za szurem, człap za człapem nieco w górę, nieco w dół, co chwila zadzierając głowy w lewo - hipnoza działała także na tej wysokości!

Obrazek

Obrazek

Na kolejnej pięknej polanie zrobili sobie five o'clock.

Obrazek

Herbata z termosu w górach to czysta poezja!

Obrazek

I w końcu doszli do miejsca, skąd już tylko ostatnie zejście dzieliło ich od końca eskapady.

Obrazek

Wszyscy przyspieszyli na widok Passo Cereda ... z wyjątkiem Wędrowca. Znów posmutniał, jak to miał w zwyczaju, gdy kończyła się Droga ... Kiedy znów uda się wyruszyć? -pomyślał smętnie. Jakieś przeczucie podpowiadało, że nadchodzi trudny czas ...
Nic to, będzie co ma być - odegnał złe myśli i spojrzał na kapliczkę zawieszoną po drugiej stronie przełęczy.
Św. Antoni, pomóż nie zgubić szlaku ...

Obrazek

Podniesiony na duchu dogonił swoją Ekipę. Rakietowy dzień dobiegł końca.
Zatrzymali się jeszcze na moment, by w zachodzącym słońcu uwiecznić Castelpietro. Gdy tylko "mignęła migawka", bateria powiedziała A rivederci! i to był prawdziwy koniec dnia.

Obrazek

Nazajutrz rozpoczęli powrót do domu. Dolomity żegnały się zachmurzone, naburmuszone, Vette Feltrine, Monti del Sol nie były wcale przychylniejsze. Dotarli na niziny. A jednak tam jeszcze raz zobaczyli Góry! Wiedzieli, że to możliwe i choć stalowe niskie chmury odbierały tą nadzieję, wypatrywali. I wypatrzyli!
Wpierw bezpośrednio nad laguną...

Obrazek

a potem nad Miastem!

Obrazek

I mimo, że Serenissima tylko na moment zajaśniała pełnym blaskiem, od tej chwili słońce świeciło w duszy Wędrowca już przez cały czas! Widział Dolomity. Można było zacząć Carnevale. Choćby przez kilka godzin ... :)

Obrazek

I to by było na tyle.
Ja tam byłem, miód i wino ( wino!!!) piłem, a co widziałem, to Wam opowiedziałem.

A za wspólne Gór podziwianie - Grazie Mille !

FINE.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.03.2014 07:28

plavac napisał(a):Ale nie mam wątpliwości, że jest to specialite de la maison zimowej górskiej wędrówki 8)

Oj tak ! ... nie da się powiedzieć inaczej. 8)

plavac napisał(a):I mimo, że Serenissima tylko na moment zajaśniała pełnym blaskiem, od tej chwili słońce świeciło w duszy Wędrowca już przez cały czas! Widział Dolomity. Można było zacząć Carnevale. Choćby przez kilka godzin ... :)

Powiem tylko ... ach - och , och - ach !!!
Przepiękne zimowe wakacje, z cudnym finałem.
Po prostu dziesięciodniowe zimowe Carnevale. 8)

Zazdrościmy ... i tyle ! ;) :)

pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.03.2014 11:18

blackmore2k3 napisał(a):Piękna zima i naprawdę piekne zdjęcia :)

Szczególnie to :!:

Obrazek

I to my

plavac napisał(a):Grazie

Grazie , Grazie :!: :!: :!:

pzdr :wink:
Ostatnio edytowano 07.03.2014 13:38 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.03.2014 13:16

plavac napisał(a):Obrazek

Cudnie...

plavac napisał(a):I to by było na tyle.

:( Tylko tyle?..

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 07.03.2014 21:47

mariusz-w napisał(a):Przepiękne zimowe wakacje, z cudnym finałem.
Po prostu dziesięciodniowe zimowe Carnevale. 8)

Jakby to powiedzieć ... przykład idzie z góry 8)
Ktoś :wink: kiedyś pokazał mi, jak ładnie wygląda połączenie Dolomitów i Laguny :)
Staram się kultywować.
A za podpowiedzenie pomysłu ten Ktoś ma zawsze ciepłe wspomnienie na Foundamente Nuovo. i nie tylko tam :)

longtom napisał(a):Grazie , Grazie

Franz napisał(a)::( Tylko tyle?..

To, że mogłem pisać, wiedząc, że czytacie - pomagało przetrwać niełatwy czas.
Tylko tyle, Wojtku - to było i jest AŻ tyle :)

Dlatego, Tomku, Grazie - per Tutti ! 8)

Pozdrawiam :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.03.2014 22:31

Dzięki za podzielenie się cudnymi zimowymi przygodami 8) . Po prawda już jakiś czas temu ogłosiłam u siebie wiosnę :) , ale dla TAKICH wspomnień warto było na moment wrócić do zimy.

:papa:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 07.03.2014 23:01

Franz napisał(a):
plavac napisał(a):Obrazek

Cudnie...

Prze :D Cudnie :!:

Krótko i pięknie :!:

pozdr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.03.2014 00:53

Dziękuję , Piotrze , za piękne widoki 8)

Powiedz , proszę , Wędrowcowi , żeby się nie martwił tak bardzo końcem wyprawy , wszak - każdy koniec jest początkiem nowego

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.03.2014 09:05

Plavac napisał(a):spojrzał na kapliczkę zawieszoną po drugiej stronie przełęczy

te zasypane dachy i wszystko wokół... istna bajka,
"łazęgowanie" po górach (ośnieżonych, nieośnieżonych) uwielbiam, i potem wejście do zasypanego ciepłego domku + dobry napitek, żarło doceniam :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.03.2014 13:26

Parę dni temu przeczytałem sobie jeszcze raz cały ten wątek.
Po prostu pięknie... 8)

Dziękuję i do następnego razu.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 09.03.2014 19:52

dangol napisał(a):Co prawda już jakiś czas temu ogłosiłam u siebie wiosnę :) ...

Miałem te same wątpliwości - niemniej wczoraj drobny śnieżek okrył pierwsze pojedyńcze krokusy w Chochołowskiej - więc zima jeszcze walczy. Poczułem się usprawiedliwiony :wink:
Ale w nadchodzącym tygodniu już niechybnie odpuści i - witaj wiosno ! :)
janusz.w. napisał(a):Prze :D Cudnie :!:

Prze :) Dzięki :!:
piotrf napisał(a):Powiedz , proszę , Wędrowcowi , ... - każdy koniec jest początkiem nowego

Powiedziałem :wink: Obiecał, że sobie przemyśli ... Dzięki :)
te kiero napisał(a):"łazęgowanie" po górach (ośnieżonych, nieośnieżonych) uwielbiam, i potem wejście do zasypanego ciepłego domku + dobry napitek, żarło doceniam :D

Kto nie lubi :D Cieszę się, że udało mi się oddać trochę tego klimatu.
Franz napisał(a):Parę dni temu przeczytałem sobie jeszcze raz cały ten wątek. ...

Wojtku! Kiedy znalazłeś na to czas ?! Aż zatrzymałęm się w pędzie - na moment serdecznego zdumienia ... :)

Dzięki :!: 8)
Pozdrawiam Wszystkich :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.03.2014 20:04

plavac napisał(a):Wojtku! Kiedy znalazłeś na to czas ?!

Chyba to wtorek był... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.03.2014 10:43

plavac napisał(a):A za podpowiedzenie pomysłu ten Ktoś ma zawsze ciepłe wspomnienie na Foundamente Nuovo. i nie tylko tam :)

Cieszy nas to bardzo, bardzo. :)
Dziękujemy ! 8)

pozdrawiamy.
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Dziesięć Dni w Dolomitach - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone