Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 21:25

Muliness napisał(a):a ja czytam dział ABC wątek co zabrać do Chorwacji:) Ponieważ nie byłam , nasuwa mi się takie pytanie . Co mówi celnik jak Polacy wjeżdzają do Cro z całym bagażnikiem żarcia?
Tam jest naprawde aż tak drogo ?

8O 8O 8O :D :D :D ja to chciałam zabrać kanapki na drogę i picie a tu widzę muszę robic jakieś zapasy.

Celnicy nie reagują na turystów na granicy, ja przynajmniej nie miałem takich przygód.
JA zabieram tylko coś na śniadania coś czego nie ma. u nas a lubię, żeby nie biegać z rańca po sklepach. I ewentualnie żeby wieczorem coś przekąsić jak najdzie ochota w apartmanie(po zamknięciu sklepów)

Obiady w knajpie i zakupy na miejscu takich ogólnych rzeczy. Zaraz mnie zlinczują, że wrzucam OT bo wątków o tym jest miliony na forum.
:D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.06.2010 21:26

Muliness napisał(a):Tam jest naprawde aż tak drogo ?

8O 8O 8O :D :D :D ja to chciałam zabrać kanapki na drogę i picie a tu widzę muszę robic jakieś zapasy.

..e ... tam drogo ... owoce morza , dobra ryba i owszem ... ale dobre to wszędzie nie tanio.

Ale jak zobaczysz, jak mięso potrafią sprawić , porcjować ...tego u nas nie uświadczysz.

Wołowinka krojona w cienkie wielkie plastry, a potem tak na 2,5 min z każdej strony na girl ... super , jak marcepan !

Kawę , herbatę cukier ewentualnie makaron, ryż , pieprz , sól do smaku to możesz wsiąść ... ale według mnie to wszystko !
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 12.06.2010 21:31

Serce w pasy napisał(a):Obiady w knajpie i zakupy na miejscu takich ogólnych rzeczy. Zaraz mnie zlinczują, że wrzucam OT bo wątków o tym jest miliony na forum.
:D

Ja sie prywatnie pytałam hehe Oficjalnie to nie śmiem w tamtym wątku;)
Biorę pod uwagę moje wcześniejsze wyjazdy . Nigdzie nie jest tanio nawet nad Bałtykiem ale gdzie nie wejdę to piszą o pomidorach itd Więc już się zaczełam zastanawiać;)

A właśnie Mariusz poleć mi coś z owoców morza Weź pod uwagę moją rozszalałą wyobraźnię i kompletne nierozeznanie w temacie. Musi to być danie bez oczu i bardziej cywilizowane Będę stopniować wrażenia kulinarne.

HERBATĘ to bankowo kilka pudełek i czajnik;)
:D :D :D
Ostatnio edytowano 12.06.2010 21:32 przez Muliness, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 21:31

mariusz-w napisał(a):..e ... tam drogo ... owoce morza , dobra ryba i owszem ... ale dobre to wszędzie nie tanio.

Nie chcę wyjść na bufona, ale nie wiem czy drogo. Na wakacjach jestem :lol:
Ale drogo to było we Włoszech jak za kolację w knajpie płaciliśmy 25Euro
A chorwacja w porównaniu to Pikuś, przepraszam PanPikuś :D

mariusz-w napisał(a):..Kawę , herbatę cukier ewentualnie makaron, ryż , pieprz , sól do smaku to możesz wsiąść ... ale według mnie to wszystko !

Ooooo właśnie bo po wszystko do sklepu latać bez sensu 8)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 12.06.2010 21:37

Serce w pasy napisał(a):
mariusz-w napisał(a):..e ... tam drogo ... owoce morza , dobra ryba i owszem ... ale dobre to wszędzie nie tanio.

Nie chcę wyjść na bufona, ale nie wiem czy drogo. Na wakacjach jestem :lol:
)

No też właśnie ja też tak myślę chcę pojeść sałatki , ser , pić wino a kaszę to mam w domu Gotować mogę ewentualnie dzieciom zupę . Tą swiętą pomidorowkę, rosół czy ogórkową . Bo moje dziecko ośmiornicy nie zje;) Ja sama jej nie zjem;)hehehe
W Bułgarii np jedzą zimne ziemniaki część knajp robi ukłon w strone Polaków choc dla nich to nienormalne hehehe
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 21:37

Muliness napisał(a):
Ja sie prywatnie pytałam hehe Oficjalnie to nie śmiem w tamtym wątku;)
Biorę pod uwagę moje wcześniejsze wyjazdy . Nigdzie nie jest tanio nawet nad Bałtykiem ale gdzie nie wejdę to piszą o pomidorach itd Więc już się zaczełam zastanawiać;)

Pomidory do słonecznego kraju? No chyba kogoś po..bało :D

Muliness napisał(a):A właśnie Mariusz poleć mi coś z owoców morza Weź pod uwagę moją rozszalałą wyobraźnię i kompletne nierozeznanie w temacie. Musi to być danie bez oczu i bardziej cywilizowane Będę stopniować wrażenia kulinarne.

HERBATĘ to bankowo kilka pudełek i czajnik;)
:D :D :D

Ja nie Mariusz ale mogę powiedzieć, że w Cro jadam w większości Kalmary i małże. Pychota, aż mi ślinka pociekła na klawiaturę :D
Aha czajnika nie bierz bo raczej w każdym apartmanie jest. A jak nie ma czajnika to są garnki i też wrzątek zrobisz tylko nie przypal! :D
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 12.06.2010 21:40

Małże mogą być ale nie mogą stukać i grzechotać o talerz:) Kalmary wywołują mój protest bo wystaje im za dużo członków haha
Nie wiem wogóle jak sie zabrać to tego zwirza ale one mi się wydają za żywe;)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 12.06.2010 21:43

Serce w pasy napisał(a):Aha czajnika nie bierz bo raczej w każdym apartmanie jest. A jak nie ma czajnika to są garnki i też wrzątek zrobisz tylko nie przypal! :D

Miałam napisać do właściciela i dopytać jak wygląda sprawa talerzy garnków ale nie dopytałam póki co Mam dosć orginalną kwaterę i różnie może byc;)
Tak czy siak herbata to dla mnie płyn życia;)
Idę wstawić wodę;)
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 12.06.2010 21:43

Muliness napisał(a): Bo moje dziecko ośmiornicy nie zje;) Ja sama jej nie zjem;)hehehe

Ola, mnie ośmiornica smakowała, ale poporcjowana na kawałki także w wyglądzie zwierzęcia nie przypominała i była naprawdę ok.. (co prawda to nie wiem jak ją robią w Chorwacji trzeba będzie zobaczyć..)
Ostatnio edytowano 12.06.2010 21:47 przez Joanka23, łącznie edytowano 1 raz
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 12.06.2010 21:46

Joanka23 napisał(a):Ola, mnie ośmiornica smakowała, ale poporcjowana na kawałki także w wyglądzie zwierzęcia nie przypominała i była naprawdę ok.. (co prawda to nie wiem jak ją robią w Chorwacji trzeba będzie zobaczyć..)

Asia ja jestem taka nienormalna że mam zaraz idioteczne skojarzenia :), że jest jak kauczuk pociągniesz i strzelisz w kogoś heheh nie nie jej wystają te macki ja to bym musiała mieć taką zmiksowaną pokrojoną i bez tych cycków :D :D :D

ja wierzę w Mariusza jadł już chyba wszystko i wynajdzie coś dla mnie;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.06.2010 21:49

Muliness napisał(a):A właśnie Mariusz poleć mi coś z owoców morza Weź pod uwagę moją rozszalałą wyobraźnię i kompletne nierozeznanie w temacie. Musi to być danie bez oczu i bardziej cywilizowane Będę stopniować wrażenia kulinarne.

Hmmm ...z tą wyobraźnia to specjalnie nie wiem jak walczyć ... ale może na początek, będziesz jadła z zamkniętymi oczami ! :wink:

Bo ja, jako pierwsze , to proponuje właśnie śkampi czyli homarce ( mają oczka :) ) ...spróbuj koniecznie będą ... Ci smakowały w każdej postaci ... gotowane czy z grilla.

Są aż słodkie, a smak niepowtarzalny ! ... prawie homar.

Te adriatyckie są najlepsze !

Spróbujesz ... i "wpadniesz" w smakowe szaleństwo ... :)

Potem spróbuj muli i kalmarów ale kalmary ... to te na "żaru" ... od tych zacznij , żadne w cieście !

:) ... a dalej to już poleci !
Ostatnio edytowano 12.06.2010 21:51 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 12.06.2010 21:50

Muliness napisał(a):Asia ja jestem taka nienormalna że mam zaraz idioteczne skojarzenia :), że jest jak kauczuk pociągniesz i strzelisz w kogoś heheh nie nie jej wystają te macki ja to bym musiała mieć taką zmiksowaną pokrojoną i bez tych cycków :D :D :D

No ja potrafię to zrozumieć bo ja też wzrokowiec jestem, dlatego mówię, że ją jadłam bo w kawałkach mi dali :lol: i nie wiedziałam, co jem :lol: ale dobra była...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 21:52

Muliness napisał(a):Kalmary wywołują mój protest bo wystaje im za dużo członków haha

Kalmary są krojone w krążki i nie przypominają żadnego zwierza.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.06.2010 21:53

Ośmiornica jest Ok ... ale musi być dobrze zrobiona, bo jak coś nie tak .. to można się zniechęcić na długo !

Dla Oli , ośmiornice proponuję już po "chrzcie " ... :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.06.2010 21:55

Serce w pasy napisał(a):
Muliness napisał(a):Kalmary wywołują mój protest bo wystaje im za dużo członków haha

Kalmary są krojone w krążki i nie przypominają żadnego zwierza.

Niekoniecznie ...lepsze całe tuby z grilla ...

Ola ..one w środku puste są !! :D

Homarce pierwsze ...delikatne, łagodne w smaku, suuuuper!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 532
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone