Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 26.05.2016 11:29

Dzień dobry. Pochmurno
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.05.2016 11:33

Dzień dobry. :wink:

Miałem nadzieje, że ostatecznie wycofają się z tego pomysłu, ale jednak nie. Mierzeja Wiślana zostanie przekopana.

Zniszczą jedną z najpiękniejszych mierzei na świecie. :cry:

Na szczęście dziś nie jest już tak gorąco. :)
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 26.05.2016 11:40

walp napisał(a):...Miałem nadzieje, że ostatecznie wycofają się z tego pomysłu, ale jednak nie. Mierzeja Wiślana zostanie przekopana.
Zniszczą jedną z najpiękniejszych mierzei na świecie. :cry:

Gdyby wcześniej była przekopana to dzisiaj planowano by jej
zasypanie.
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 26.05.2016 12:20

Już po procesji ?
Dzień dobry :)
dorato1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorato1 » 26.05.2016 12:44

dzień dobry
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 26.05.2016 14:51

Dzień dobry. :papa:
Ciekawe, czy dzisiaj, jak co roku, pod wieczór lunie deszcz :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.05.2016 16:27

Dzień dobry.
Na deszcz zanosiło się od 8 do 12.
Teraz piękne słońce i mało chmur.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 26.05.2016 17:12

kukris napisał(a):Już po procesji ?
Dzień dobry :)

Taki obrazek z Krakowa

zaj.jpg

Dzień dobry

walp napisał(a):Miałem nadzieje, że ostatecznie wycofają się z tego pomysłu, ale jednak nie. Mierzeja Wiślana zostanie przekopana.

Zniszczą jedną z najpiękniejszych mierzei na świecie.

No tak, po przekopaniu Kanału Korynckiego Peloponez stał się zupełnie nieatrakcyjny, a na skutek dzieła pana Ferdinanda de Lesseps życie w Afryce stało się nieznośne :D
A tak poważnie przekop może ma swoje minusy (jak każda inwestycja infrastrukturalna np. autostrada), ale jego realizacja jest konieczna i korzystna.
Qrzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Qrzyk » 26.05.2016 17:30

Dzień dobry .U nas na deszcz zanosi się od wtorku i lipa :cry: muszę podlewać
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2016 20:02

Dobry wieczór.
Komarów cała masa...i komarzyc też. ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.05.2016 20:04

Kiepura napisał(a):A tak poważnie przekop może ma swoje minusy (jak każda inwestycja infrastrukturalna np. autostrada), ale jego realizacja jest konieczna i korzystna.

Masz rację, to jedynie słuszna decyzja. Należy patrzeć perspektywicznie. Biorąc pod uwagę szerokość i głębokość toru wodnego, panamaksy tam nie wpłyną, ale wierzę głęboko, że Elbląg ewoluuje do drugiej Kłajpedy.

Ryzyko ekonomiczne jest bardzo duże, ale na pewno zostało to wszystko dokładnie obliczone. Utrzymanie drogi wodnej (nieustanne pogłębianie przekopu oraz toru wodnego w dnie Zalewu Wiślanego oraz utrzymanie ciągłości Mierzei) kosztować będzie miliony złotych rocznie, ale to się z pewnością zwróci.

Trochę się obawiam jak zostanie rozwiązany problem związany z destrukcyjnym oddziaływaniem fal wzbudzanych przez duże statki na tak płytkim i zamkniętym akwenie, który niewątpliwie przyspieszy erozję brzegów, ale co tam .... będziemy mieli swój "Kanał Panamski".
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.05.2016 04:05

walp napisał(a):Ryzyko ekonomiczne jest bardzo duże, ale na pewno zostało to wszystko dokładnie obliczone. Utrzymanie drogi wodnej (nieustanne pogłębianie przekopu oraz toru wodnego w dnie Zalewu Wiślanego oraz utrzymanie ciągłości Mierzei) kosztować będzie miliony złotych rocznie, ale to się z pewnością zwróci.

Obawiam się, że jesteś w błędzie.
Ta inwestycja to efekt "miłości" do Sowietów.

Według wczorajszej wypowiedzi jegomościa z jakiejś instytucji morskiej inwestycja zwróci się za ok 500 lat.
Koszt planowany to ok 880 mln zł ( realny pewnie przekroczy miliard ).

Roczny koszt utrzymania przekopu będzie ogromny.
Korzyści dla portu morskiego ( kto to wymyślił ? ) w Elblągu będą takie, że armatorzy zajmujący się transportem kontenerów 3 razy zastanowią się, czy płynąć dłuższą, płytką drogą do Elbląga, czy zostać w Gdańsku np, skąd bezpośrednio z portu leci się ekspresówką do A1.

Elbląg ma zaledwie ok 120 tys mieszkańców. To za mało, żeby trafiały tam statki z bezpośrednim zaopatrzeniem dla miasta.

Szkody z kolei mogą być nieprzewidywalne.

Zmiana linii brzegowej i np upadek ruchu turystycznego w Krynicy Morskiej, zamulenie akwenu Zalewu Wiślanego itp

Nieuzasadniona megalomania.

Mam wrażenie, że chodzi o fotkę z przecięcia szarfy przy otwarciu i tak samo uważałem, gdy poprzednia władza zaczynała o tym wspominać.

Dzień dobry. Burza nawala, spać nie można.
Dzień dobry.
:hut:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.05.2016 05:09

kaszubskiexpress napisał(a):Obawiam się, że jesteś w błędzie.

Obawiam się, że nie zauważyłeś mojej nagłej "zmiany stanowiska". :oczko_usmiech:

Z sarkazmem wspomniałem tym, że
walp napisał(a):...Elbląg ewoluuje do drugiej Kłajpedy.

I wydawało mi się, że dość wyraźnie całość podsumowałem:
walp napisał(a):... ale co tam .... będziemy mieli swój "Kanał Panamski".

kaszubskiexpress napisał(a):Według wczorajszej wypowiedzi jegomościa z jakiejś instytucji morskiej inwestycja zwróci się za ok 500 lat.
Koszt planowany to ok 880 mln zł ( realny pewnie przekroczy miliard ).

I roście w zastraszającym tempie, ponieważ szacunki sprzed kilku miesięcy mówiły o kwocie 660 mln.

Dzień dobry. 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.05.2016 05:18

walp napisał(a):Z sarkazmem wspomniałem tym, że

Kuźwa to wklejaj jakieś emoty, bo myślałem, że Ci umysł wyprali.

Niech usprawiedliwieniem dla mnie będzie pora mojego wpisu.
:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2016 05:40

Biorąc pod uwagę sukcesy, jakie osiąga nasze górnictwo, proponuje zamiast kanału - tunel.

Sprawdzają się w Warszawie, sprawdza w Gdańsku, może też sprawdzić się na Mierzei :)

Dzień dobry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 4868
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone