napisał(a) travel » 01.03.2016 07:49
greenrs napisał(a):kaszubskiexpress napisał(a):greenrs napisał(a):kaszubskiexpress napisał(a):Gdy przywiozłem żonę do Polanicy w środę ulice były suche, gdy kilka godzin później pojechałem do Wałbrzycha, do rodziny zrobiło się biało.....
Widzę, że podróżowaliśmy w tym samym dniu tymi samymi drogami
Myślę, że jesteś najodpowiedniejszym adresatem mojej prośby, chociaż do innych też się zwracam.
W następny wtorek chcę zabrać żonę na całodniową wycieczkę i zaplanowałem wypad do skalnego miasta w Czechach, ale chętnie zobaczę inne ciekawe miejsca w okolicach Wałbrzycha, Kłodzka itd.
Zamek Książ i Palmiarnia w Wałbrzychu odwiedzone.
Co polecicie ?
To nie moje
ojczyste strony ale odwiedziłem kilka razy w ostatnim czasie.
W skalnym mieście byłem w grudniu. Przyznam, że zrobiło na mnie duże wrażenie. Jego namiastką są Błędne Skały w pobliżu Kudowy oraz Szczeliniec Wielki opodal. Odwiedziłem w minionym roku dwukrotnie: w maju i grudniu i przyznam, że majowa wycieczka była jednak o wiele bardziej przyjemna. Błędne Skały wymagają pewnej giętkości kręgosłupa ale wiem, że Was ta uwaga nie dotyczy
Z innych atrakcji polecam twierdze w Kłodzku i Srebrnej Górze - jeśli lubicie takie miejsca.
Polanicę już zdaje się znasz? Mnie się bardzo podoba w przeciwieństwie do Dusznik Zdroju.
A może podskoczycie kawałek dalej do Karpacza? Ładna miejscowość. No a jeśli już to koniecznie wybierzcie się na Śnieżkę albo przynajmniej do schroniska na Samotni.
Na pewno wiele miałby tu do zaproponowania
telepol ale nie wiem czy tu zagląda...
Dobry wieczór.
Wtrącę swoje 3 grosze na temat Kłodzka , które oprócz twierdzy oraz gigantycznych korków ma o wiele więcej do zaoferowania:
-wspaniały gotycki kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny z barokowym wnętrzem,
-barokowy klasztor franciszkanów z kościołem Matki Boskiej Różańcowej ,
-gotycki most z lat ok. 1280–1390 z barokowymi figurami- miniatura mostu Karola w Pradze,
-ratusz z końca XIX w., z renesansową wieżą i okoliczne kamieniczki,
-park miniatur przy obwodnicy Kłodzka w kierunku Polanicy
http://www.minieuroland.pl - ale to lepiej odwiedzić na wiosnę
Z okolic:
- jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie i niedaleko kopalnia uranu
- kopalnia złota w Złotym Stoku
- Czarna Góra