Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 02.02.2016 11:25

Dzień dobry, dzisiaj zapowiada się ciekawy dzień.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 02.02.2016 11:37

A ja dzisiaj mam święto.....resortowe :oczko_usmiech:
Dzień dobry :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.02.2016 19:51

Dobry wieczór. Nie ma to, jak po ciężkim dniu pracy, zrelaksować się na cro.pl :)

weldon napisał(a):Dużo ludzi nie ma bladego pojęcia o co chodzi z tym telefonem na kablu po prostu. Dokładnie to samo jest w Afryce. Raczej powiedziałbym, że Niemcy to specyficzny rynek - zacofany. Po co komu budowanie całej tej infrastruktury, okablowywanie budynków? :)

Tak to właśnie wygląda. W krajach o słabej infrastrukturze teleinformatycznej opartej na kablach, przeskakuje się ten poziom i zamiast tego wykorzystuje się bezprzewodowy dostęp do Internetu w oparciu o technologie UMTS/HSPA/Wi-Fi/Li-Fi i co tam jeszcze. Do tego dojdą niebawem nowatorskie rozwiązania, jak drony w projekcie Internet.org Facebook’a oraz balony w projekcie Loon Google. O balonach w stratosferze już kiedyś pisałem, a dron „rozwożący” Internet wygląda następująco:

Obrazek

greenrs napisał(a):
Andzia* napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Właśnie mi sie przypomniało.
Czas leci, a ja nadal nie wiem czy pakować się w Windowsa 10 :roll:

Też mam ten dylemat

Raczej nie ma innego wyjścia. Siódemka i ósemka za jakiś czas stracą wsparcie a co za tym idzie przestaną być bezpieczne.

Wsparcie wygaśnie, to prawda, ale za kilka lat. Microsoft zapewnia support w dwóch fazach: wsparcie podstawowe, które trwa ok. 5 lat od wypuszczenia systemu na rynek. (dla Windows 7 wygasło 13.01.2015). Po jego zakończeniu mamy fazę wsparcia dodatkowego, które również trwa ok. 5 lat.
W przypadku Win 7 wygaśnie ono 14.01.2020r. Do tego czasu, Microsoft będzie udostępniać poprawki do wykrytych błędów (w tym błędów zabezpieczeń). System natomiast nie będzie już otrzymywać żadnych nowych funkcji i rozwiązań.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.02.2016 20:01

walp napisał(a):Wsparcie wygaśnie, to prawda, ale za kilka lat. Microsoft zapewnia support w dwóch fazach: wsparcie podstawowe, które trwa ok. 5 lat od wypuszczenia systemu na rynek. (dla Windows 7 wygasło 13.01.2015). Po jego zakończeniu mamy fazę wsparcia dodatkowego, które również trwa ok. 5 lat.
W przypadku Win 7 wygaśnie ono 14.01.2020r. Do tego czasu, Microsoft będzie udostępniać poprawki do wykrytych błędów (w tym błędów zabezpieczeń). System natomiast nie będzie już otrzymywać żadnych nowych funkcji i rozwiązań.

Wszystko rozumiem, tylko się zastanawiam czy się z 8-mki na 10-tke przesiąść :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.02.2016 20:19

ASIULA HK napisał(a):
walp napisał(a):Wsparcie wygaśnie, to prawda, ale za kilka lat. Microsoft zapewnia support w dwóch fazach: wsparcie podstawowe, które trwa ok. 5 lat od wypuszczenia systemu na rynek. (dla Windows 7 wygasło 13.01.2015). Po jego zakończeniu mamy fazę wsparcia dodatkowego, które również trwa ok. 5 lat.

Wszystko rozumiem, tylko się zastanawiam czy się z 8-mki na 10-tke przesiąść :wink:

Jeśli chodzi o sposób korzystania, to nie ma większej różnicy. Uważam nawet, że dziesiątka jest bardziej intuicyjna i ładniejsza graficznie a przede wszystkim nowocześniejsza. Tuż po jej instalacji miałem drobne problemy ale przez jedną większą i dużą liczbę mniejszych aktualizacji zostały już dawno usunięte. Jedyny problem to synchronizacja kontaktów z programem pocztowym Windows Live 2012 ale nie jest on jakoś szczególnie uciążliwy. Do lipca dziesiątkę pobrać można za darmo, później będzie już płatny.
Jestem także wielbicielem Windows Phone i przeciwnikiem Androida, więc duże znaczenie ma dla mnie również pełna synchronizacja komputera ze smartfonem.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.02.2016 20:44

Mam Outlook, więc program pocztowy niekoniecznie mi potrzebny :wink:
Zastanawia mnie tylko kompatybilność innych programów z W10 :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.02.2016 20:48

JackDaniels;) napisał(a):
greenrs napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Córka to jeden z najpiękniejszych prezentów, jakie może dać Ci życie...

Znaczy... Można gratulować :?: :D

Gratulować można zawsze :P tyle że mój prezent ma już 16 wiosen :P

Po drodze winko kupimy...córka mi się urodziła...

Dobry wieczór.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 02.02.2016 20:58

Vjetar napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
greenrs napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Córka to jeden z najpiękniejszych prezentów, jakie może dać Ci życie...

Znaczy... Można gratulować :?: :D

Gratulować można zawsze :P tyle że mój prezent ma już 16 wiosen :P

Po drodze winko kupimy...córka mi się urodziła...

Dobry wieczór.

Tradycja na nią wołamy :D
Dobry wieczór :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.02.2016 20:59

greenrs napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Wszystko rozumiem, tylko się zastanawiam czy się z 8-mki na 10-tke przesiąść :wink:

Jeśli chodzi o sposób korzystania, to nie ma większej różnicy. Uważam nawet, że dziesiątka jest bardziej intuicyjna i ładniejsza graficznie a przede wszystkim nowocześniejsza. Tuż po jej instalacji miałem drobne problemy ale przez jedną większą i dużą liczbę mniejszych aktualizacji zostały już dawno usunięte.

Co do powyższego, zgadzam się z Jackiem.

Niemniej spotkałem się z pewnymi problemami, które dotyczyły dwóch starszych laptopów (ok. 4-5 lat) i nie udało się tych problemów rozwiązać w 100%. Dotyczyły one sterowników. Jeden przypadek to Asus (domowy), drugi to Dell (służbowy).

Dlatego ważne jest, aby sprawdzić na stronie producenta, czy dany model ma wsparcie dla Win 10. Jeżeli chodzi o kompatybilność aplikacji,
to nie napotkałem problemów.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.02.2016 21:21

Wyglada na to, że Lenovo ma 10-tkę ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.02.2016 07:35

Dzień dobry :lol:

Obrazek

Jutro Tłusty Czwartek :P
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 03.02.2016 07:55

Dzień dobry :D
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 03.02.2016 07:57

Dzień dobry ! Mokro i ponuro...
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 03.02.2016 08:01

Dzień dobry. :D
Kawka już jest :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.02.2016 08:24

Wczoraj nad ranem, ok 3, mój szef dostał powiadomienie z fb, zaspany nie zajrzał.

Zrobił to rano, a tam info, że jakaś firma ( nazwy nie pamiętam ) otrzymała dostęp do konta bankowego, z którego fb potrąca opłaty za firmowy profil.
Czyta dalej a tam info, ze mogą ściągnąć do 18.000 dziennie. Szef robi wielkie oczy, zagląda na konto w banku a tam zniknęło prawie 4000 zł, w kilku transzach 8O

Szybko zablokował konto w banku, wysłał maila do fb ( tel, biura itp nie zaznasz ), nikt się nie odezwał.

Pojechaliśmy na policję razem i gdybym tam nie był nie uwierzyłbym w to co słyszę, nie lubię powtarzać stereotypów, ale scenka mi opadła.

Szef referuje co się wydarzyło, policjant robi wielkie oczy, że ktoś może podać nr konta na fb.
Szef tłumaczy, że kasa zniknęła z konta bankowego.
Policjant pyta czy chce zaskarżyć bank.
Szef, że nie, że w banku już konto zablokował, że zgłasza kradzież poprzez fb.

Gość nie potrafi zrozumieć działania konta firmowego. Tłumaczymy mu, że konto jest widoczne dla fb a nie dla wszystkich.
Policjant mówi, że nie ma konta na fb, ale nie sądził, że fb prowadzi usługi bankowe.
W tym momencie ja się odzywam i pytam, czy ma takie poczucie humoru, czy rzeczywiście nie ma pojęcia o czym mówi.
Gość się trochę irytuje stwierdzając, że ma ważniejsze sprawy, niż jakaś wirtualna kradzież, ale skoro już się tym zajmuje, to oczekuje szacunku.
Ja się już nie odzywam, dla mnie styknie.
W tym momencie w tel szefa włącza się dioda ( gdy wycisza tel, włącza się taka forma powiadamiania o połączeniu przychodzącym ), policjant staje przy biurku z wielkimi oczami i pyta czy nagrywamy tę rozmowę.

Umarłem.

Chwilę później rozmawialiśmy z bardziej ogarniętym funkcjonariuszem, który stwierdził, że o kasie możemy zapomnieć. fb to amerykańska firma i jeszcze się nie zdarzyło, żeby odnieśli się do oszustw na fb w Polsce.

Dzień dobry.
:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 4749
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone