Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.07.2015 17:32

Ślązak w doku.
DSCF7973.JPG

Jak oni wytrzymują w tych kufajkach, był skwar...
DSCF7977.JPG

Orkiestra musi być...
DSCF7991.JPG

Trochę ludzi przybyło, tych "ważnych" też...
DSCF7994.JPG

Trzasnęło...
DSCF7995.JPG

Woda się podnosi...
DSCF8010.JPG

Ci co budowali stoją w kufajkach a ci co nie rozróżniają statku od okrętu żrą jakieś wynalazki w chłodzonym namiocie :?
DSCF8015.JPG

Jeszcze chwila i go wyprowadzą z doku...
DSCF8017.JPG

DSCF8019.JPG

Holownik już jest...
DSCF8028.JPG

DSCF8029.JPG

Na wodzie wygląda jak wypasiony kuter, tyle, że kosztował miliard zeta :mrgreen:
DSCF8035.JPG

Pozdro.
:hut:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.07.2015 17:34

kaszubskiexpress napisał(a):Kiepura napisał(a):Także szczęściem Torunian.Tam co prawda Euro nie było, ale pogłoski, że to przez wzrastającą popularność pewnego radia są przesadzone. Mus, że z powodu Euro

LEON, wyłuskałam to z Twojego postu :wink: Wcześniej mi umknęło :wink:
Dzięki :)

Teraz zaczynam mieć coraz większe przekonanie, że przyszło mi mieszkać w mieście z piernika i....moheru :mrgreen:
Tylko, ze niedługo, nic więcej tu nie zostanie :roll:
Będzie wielka wieś :oczko_usmiech: , zresztą, już jest :oczko_usmiech: Zaraz...chwila, nie :roll: Przecież jeszcze UMK stoi :roll: :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.07.2015 21:01

kaszubskiexpress napisał(a):Na wodzie wygląda jak wypasiony kuter, tyle, że kosztował miliard zeta :mrgreen:

Ile to głodnych dzieci można by za to wykarmić ... :roll:

Kraj w ruinie, a duzi chłopcy se zabawki produkują.
A un chociaż na wyngiel chodzi?
Bo Polska wynglem stoi i jak wyngiel je we wsi, to dopiero o szczynsliwości możemy mówić, a tak, co?

Wodolejstwo.

W suchym doku ;)

I jeszcze sowietskoje igristoje zmarnowali :(

:D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.07.2015 21:10

kaszubskiexpress napisał(a):W sumie nie miałem ochoty odnosić się do Twoich wcześniejszych postów o lotniskach i turystach, bo ciężko tłumaczyć niewidomemu jakich kolorów używał Matejko, ale po tym poście postanowiłem jednak to zrobić.

Nie specjalnie mam ochotę z Tobą dyskutować, bo poza tym co mogę przeczytać w rządowej prasie nic poznawczego w takiej dyskusji nie ma.

Jeżeli nie rozumiesz związku pomiędzy poziomem cen (którego reprezentantem jest piwo) a możliwością przyjazdu do danego kraju to nic na to nie poradzę.
Radzę się zastanowić dlaczego Polacy jeżdżą do Chorwacji a nie na Lazurowe Wybrzeże. A teraz będą coraz chętniej jeździć do Grecji.

Jeżeli nie rozumiesz różnicy pomiędzy liczbą odwiedzających a liczbą korzystających z noclegów to trudno. Ale radziłbym trochę pokory bo wzrost liczby korzystających z noclegów w ostatniej dekadzie Gdańsku bynajmniej nie idzie w miliony. A biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców, port lotnisko, to osławione Euro itd. to te 110 tysięcy w porównaniu z niecałymi 300 tysiącami w Gdańsku zasługuje na ogromny szacunek.
Procentowo licząc rok 2010 i 2013 wzrost liczby korzystających z noclegów w Krakowie i Trójmieście to mniej więcej to samo. Tyle, że w Krakowie w liczbach bezwzględnych to liczone jest w milionach.

Przesłanie jest takie, że w miastach których Euro nie było też wzrost jest.

kaszubskiexpress napisał(a):To poniżej również z zalinkowanej przez Ciebie strony....
Kraków – 3, 82 mln, wzrost o 5 proc.
Gdańsk – 3, 25 mln, wzrost o 15 proc.

Przypomnij mi gdzie było Euro !

Może pogadamy o roku 2013 :D Z dna się łatwo odbija.

Reasumując Euro miało wpływ na liczbę turystów, ale nie aż taką o jakieś się pisze. Daleko ważniejsze czynniki to poziom cen, sytuacja na świecie (odpadnięcie związane obawami niestabilności wynikłej z przyczyn politycznych kilku ciekawych wakacyjnie krajów jak np Egipt) czy wreszcie rozwój tanich linii lotniczych.

Słowacja zanotowało 15 % wzrost liczby turystów pomiędzy 2011 a 2013 roku. A Euro nie mieli. A potem spadek 15 % w 2014 roku. It's complicated. :D

weldon napisał(a):Kraj w ruinie, a duzi chłopcy se zabawki produkują.

Całkiem poważnie to bardzo wiele krajów wychodziło z różnych kryzysów albo gwałtownie się rozwijało w oparciu o produkcje zbrojeniową. To działa pod warunkiem, że się ma własny przemysł zbrojeniowy. W przeciwnym przypadku pomaga się wyjść z kryzysu innym.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.07.2015 21:13

Kiepura napisał(a):Całkiem poważnie to bardzo wiele krajów wychodziło z różnych kryzysów albo gwałtownie się rozwijało w oparciu o produkcje zbrojeniową.

Całkiem poważnie, masz rację.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 03.07.2015 04:41

Dobro jutro :)

20 godzin do wyjazdu :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 03.07.2015 05:59

Dzień dobry :)
Ja na wyjazd jeszcze długo muszę czekać :(
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.07.2015 06:32

Dzień dobry się z Państwem :)

fasi napisał(a):20 godzin do wyjazdu :)

dhmegi napisał(a):Ja na wyjazd jeszcze długo muszę czekać

Jeszcze tydzień, jeszcze tydzień.... ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.07.2015 06:36

Kiepura napisał(a):To działa pod warunkiem, że się ma własny przemysł zbrojeniowy.

Zawsze można wziąć drąga, stanąć na rozstaju dróg i nap...lać, aż się z kryzysu wyjdzie ;)

Dzień dobry :)

Sorry, rozstaju drug - ostatnio sporo się słyszy, że marycha to panaceum na wszystko.
No, na pewno na szczęśliwość ;)
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 03.07.2015 06:55

Dzień dobry !!! Zrobiłam sobie długi łikend :boss: :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.07.2015 07:04

Dzień dobry. :lol:
Będzie upalnie.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.07.2015 08:02

weldon napisał(a):...marycha to panaceum na wszystko.

Dawaj :wink: , mimo pięknej pogody, muszę sobie nastrój poprawić :roll: :wink:

Witam.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 03.07.2015 08:09

Dzień dobry trochę grzeje trzeba się iść pomoczyc w zupie
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.07.2015 08:10

Miłoczas, po naszemu weekend, czas zacząć. :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.07.2015 08:12

Kiepura napisał(a):Całkiem poważnie to bardzo wiele krajów wychodziło z różnych kryzysów albo gwałtownie się rozwijało w oparciu o produkcje zbrojeniową. To działa pod warunkiem, że się ma własny przemysł zbrojeniowy. W przeciwnym przypadku pomaga się wyjść z kryzysu innym.

Ten okręt buduje stocznia w upadłości likwidacyjnej.
Zanim zaczniesz rzucać jadem na władzę przypomnę, że ten okręt budujemy 14 lat !!!!
Wszystkie rządy po kolei.

Kiepura napisał(a):Jeżeli nie rozumiesz związku pomiędzy poziomem cen (którego reprezentantem jest piwo) a możliwością przyjazdu do danego kraju to nic na to nie poradzę.
Radzę się zastanowić dlaczego Polacy jeżdżą do Chorwacji a nie na Lazurowe Wybrzeże. A teraz będą coraz chętniej jeździć do Grecji.

A dlaczego nie jeździmy masowo na wybrzeże Ukrainy, tam jest bardzo tanio !

Kiepura napisał(a): te 110 tysięcy w porównaniu z niecałymi 300 tysiącami w Gdańsku zasługuje na ogromny szacunek.

Toruń ma mniej, niż połowę mieszkańców Gdańska, więc wzrost przy zachowaniu skali powinien wynieść jakieś 140 tys, ale w rok a nie w 10 lat. Czego nie kumasz ?
Wyszukiwanie dziwnych danych dla udowodnienia swojej tezy jest nawet zabawne.

Kiepura napisał(a):Nie specjalnie mam ochotę z Tobą dyskutować, bo poza tym co mogę przeczytać w rządowej prasie nic poznawczego w takiej dyskusji nie ma.

Że co, że jestem rzecznikiem rządu 8O

Przecież nie chodzi o dyskusję o Euro ( niedawno wyłeś z zachwytu nad Waszą nową halą, więc jak u kogoś to gnój i szambo a jak u mnie to Sefora i jaśmin ), ale o Twoje podejście do miast zarządzanych inaczej, niż Twoje.

Twoje niedawne teksty o tym, że byłoby Wam lepiej w autonomii mówią tylko, że każdy fanatyzm jest chory.

Dlatego z obawą czekam najbliższych wyborów, nie dlatego, że to co jest jest doskonałe, ale dlatego, że to co idzie jest niebezpieczne.
Jakoś nie mam ochoty na obowiązkową zdrowaśkę przy czerwonym świetle.

Jeśli dostanę bana, to życzę miłych wakacji.

Dzień dobry tropikalnie.
8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 4576
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone