Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2014 14:38

Vjetar napisał(a):Kawa, ciastko, upał i zmuliło mnie totalnie....zasypiam...jeszcze pół godzinki...

A u mnie się zrobił piekarnik z termoobiegiem na tarasie.

Chciałem się poopalać, ale nie dało rady wytrzymać, a wszystkie ocienione miejsca okupują koty :D
Gdzieś mi parasol i podstawa zginęły :/

Woda do mycia samochodu wyparowała mi, zanim z wiaderkiem doszedłem, a w szlaufie jest taki wrzątek, że nie mogę się dotknąć.
Jak żyć? :roll:

:D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.05.2014 14:43

Vjetar napisał(a):
mervik napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj chorwacka pogoda w Gdańsku.

...a przed chwila z Dubrownika zapowiadali pogodę dla Polski :roll:
...jakaś nowa moda :lol:

Kret?

...nie ...tym razem ..Janiak :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2014 15:49

weldon napisał(a):A u mnie się zrobił piekarnik z termoobiegiem na tarasie.

Jak to fajnie mieć ... taras.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 23.05.2014 16:08

mervik napisał(a):

A jakie znajome miejsca :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.05.2014 16:34

ASIULA HK napisał(a):
mervik napisał(a):

A jakie znajome miejsca :wink:

....no ba ...znajome ...siedział na tym murku ...co ta laska ...lub podobnym i zapowiadał nam pogodę :wink:
https://www.google.pl/maps/@42.641708,1 ... 03IGcA!2e0
....mówił że jutro z Dubrovnika rano wyjeżdżają ,bo po popołudniu by nie wyjechali z powodu jakiejś słynnej piosenkarki ,która jutro występuje :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.05.2014 17:10

Dzieńdoberek

weldon napisał(a):Taki duzi opczik i nie widzi różnicy pomiędzy produktem finalnym, a procesem wytwórczym? :roll:

Wódki. Muzeum Wódki, zresztą jedyne na świecie. Tak, jak masz muzeum szampana, czy muzeum whisky, tak będziemy mieli muzeum wódki.

Taki dużi opczik a nie wie, że samych butelek nie będą eksponować przecież. :D
Merytorycznie sprowadzi się do tego samego : proces wytwórczy i produkt.

weldon napisał(a):Skorzystałem z okazji żeby pochwalić się ostatnimi wynikami dotyczącego najlepszych uczelni w kraju :D
(Bardziej o jakość, nie ilość mi chodziło ;))

Chodzi Ci o ten ranking Perspektyw.
A to gratuluje, teraz Wasza dwulatka. :D

Dwa lata UW, dwa lata UJ. Rożnicę punktowe żadne.
Za nimi przepaść :roll:

A niedużo brakowało by uwielbiany przez Ciebie SAP zlikwidował Akademie Krakowską. Bo jego przydupniki z KEN wymyśliły, że w Polsce może być tylko jedna uczelnia.
Chwalić Boga Kołłątaj był mądrzejszy niż ta cała SAP-owska familia.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.05.2014 17:20

mervik napisał(a):....mówił że jutro z Dubrovnika rano wyjeżdżają ,bo po popołudniu by nie wyjechali z powodu jakiejś słynnej piosenkarki ,która jutro występuje :D

Mogą być tłumy, bo Severina dość słynna jest i właśnie tam jutro koncertuje.
U Janusza w Radyjku pewnie też zaśpiewa. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2014 17:33

Bardzo późno ten koncert 8O :arrow: http://www.clubrevelin.com/lang/hr/get/ ... erina.html

W CRR mały recital na życzenie :wink: może być wcześniej :lol: :idea:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2014 17:51

Kiepura napisał(a):Merytorycznie sprowadzi się do tego samego : proces wytwórczy i produkt.

Pożyjemy, zobaczymy. Masz Muzeum Techniki, Muzeum Motoryzacji i Muzeum Mercedesa i nie powiesz, że to to samo ;)
Kiepura napisał(a):A niedużo brakowało by uwielbiany przez Ciebie SAP zlikwidował Akademie Krakowską. Bo jego przydupniki z KEN wymyśliły, że w Polsce może być tylko jedna uczelnia.
Chwalić Boga Kołłątaj był mądrzejszy niż ta cała SAP-owska familia.

Toś pojechał :roll:

Mnie uczyli że Uniwersytet Jagielloński w XVIII wieku kompletnie podupadł i doszło do tego, że mało kto chciał tam nauczać i się uczyć i że dopiero reformy wprowadzane przez desygnowanego do tego celu, przez utworzoną przez SAPa KEN, Kołłątaja postawiły go na nogi.
Notabene, poza stworzeniem wielu nowoczesnych katedr i uratowaniem Uniwersytetu od zburzenia Kołłątaj wprowadził jako obowiązkowy język polski do nauczania ... w końcu :roll:
Jak na próbę zlikwidowania to dość dziwne działania :D

A SAP nie jest uwielbiany przeze mnie (przynajmniej nie w stopniu, w jakim ty go nienawidzisz :mrgreen: ) - po prostu uważam, że mieliśmy gorszych królów. Problem w tym, że wówczas mogliśmy gorzej wybrać, zaś lepiej - nijak.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.05.2014 18:25

...pogoda ładna to ruszyli :lol:
http://wiadomosci.onet.pl/podhale/tlumy ... gody/nepsk

...z ostatniej chwili...jakieś ciemne chmurzyska naszły 8O :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2014 19:11

Mnie na Turbacz namawiają, ale kto by w taką piękną pogodę z Warszawy wyjeżdżał, jak tu się tyle będzie działo ? :roll:

Wczoraj na Rynku Starego Miasta podpatrzylem fajną scenę:
jakiś buc, typowy dres i ABS musiał jakoś po chamsku się odnieść do młodej, żebrzącej Cyganki z dzieckiem, bo druga, starsza, coś mu zwracała uwagę, że tak nie można się zachowywać.
Też ją potraktował z góry i chyba coś bluzgał, bo nagle stanął koło niego drugi, podobny i przez zęby, grzecznie, zwrócił mu uwagę, że jest w miejscu publicznym i żeby się zachowywał i nie wyrażał.
Spora pięść na wysokości oczu tego pierwszego sprawiła cud jakiś, bo najpierw ukłonił się, coś mrucząc, towarzyszce tego drugiego, później kiwnął głową w stronę Cyganki, która stała równie skamieniała, jak połowa Rynku :D

Ja zresztą też :mrgreen:

Swoją drogą, jakby co, to Cyganki nachalne nie są. Wystarczy unieść dłoń i odchodzą. Czasami zdarza się, że molestują ludzi w kościołach, ale wystarczy powiedzieć coś w stylu "nie tutaj" i wychodzą.
Pewnie jakieś świeże.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.05.2014 19:21

...no i teraz właśnie skończyło się lato ....właśnie leje :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2014 19:46

Z drugiej strony podejdź do tego tak, że ... grzyby będą :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.05.2014 21:35

weldon napisał(a):
Mnie uczyli że Uniwersytet Jagielloński w XVIII wieku kompletnie podupadł i doszło do tego, że mało kto chciał tam nauczać i się uczyć i że dopiero reformy wprowadzane przez desygnowanego do tego celu, przez utworzoną przez SAPa KEN, Kołłątaja postawiły go na nogi.
Notabene, poza stworzeniem wielu nowoczesnych katedr i uratowaniem Uniwersytetu od zburzenia Kołłątaj wprowadził jako obowiązkowy język polski do nauczania ... w końcu :roll:
Jak na próbę zlikwidowania to dość dziwne działania :D

Kurcze napisałem posta wysłałem i znikł. Cenzura ? To napisze jeszcze raz.

Dobrze Cię uczyli. Ale tylko w zakresie tego, że podupadł. Zresztą głównie z przyczyn zewnętrznych.
A reszta to tzw. historia oficjalna zwana czasem warszawską.

SAP sobie umyślił, że w Warszawie zrobi centralny uniwersytet a ten w Krakowie zlikwiduje lub ograniczy (że też mnie to nie dziwi :roll:). Do celu miał przydupników z KEN. Mało kto pamięta, że pierwszego prezesa KEN odwołali, bo kradł tak bezczelnie, ze nawet w czasach SAP-a wzbudzało to sprzeciw. Taka to była światła KEN. W 1775 roku do Polski wraca Kołłątaj. Po pobycie w Krakowie jedzie do Warszawy, gdzie staje się współpracownikiem KEN. Wbrew KEN (lub inaczej forsując swoje odmienne zdanie) przeprowadza reformę Akademii Krakowskiej.
Udaje się to głównie dlatego, że Kołłątaj uzyskuje w tej Komisji ogromne wpływy. Formalnie to oczywiście Komisja go wysyła, w rzeczywistości przyklepuje jedynie jego decyzje.
W wyniku reformy Akademia staje się Szkołą Główną Koronną. Czyli jest jednostką naczelną całego szkolnictwa w Polsce.
Ot, taki prztyczek w nos SAP-a. :lol:

Gdyby nie Kołłątaj Akademie by zapewne zlikwidowano.

Reformy Kołłątaja pociągnięte później przez Śniadeckiego pozwoliły Akademii stanąć na nogi na tyle, że przetrwała później dwie okupacje austriackie.

To była zasługa Kołłątaja i środowiska akademickiego Krakowa. A nie KEN-u i SAP-a.

Ps. Ja nic nie odczuwam względem SAP-a. Po prostu rzetelnie go oceniam.

weldon napisał(a):Mnie na Turbacz namawiają, ale kto by w taką piękną pogodę z Warszawy wyjeżdżał, jak tu się tyle będzie działo ? :roll:

Turbacz czy Warszawa ? Chłopie, gdzie tu wybór.
Tylko Turbacz. :D Poleżeć na Hali Długiej wsród owieczek, pooglądać Tatry, ekhm ...
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 24.05.2014 06:43

dzień dobry wszystkim którzy już nie śpią :papa: :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 3906
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone