Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.04.2014 11:22

maniust napisał(a):W Gdańsku miejscami słońce daje fest. 8O

a w tle leci Dragojević :mrgreen: :?: czy coś inszego...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.04.2014 11:44

Dzień dobry.

Coś wcześnie u Mariusza ... prije sna :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 22.04.2014 11:59

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):W przyszłym roku może święta spędzimy w hotelu.

Złowieszczo zabrzmiało, ale to chyba nie chodzi o problemy dewelopera jak u wspomnianego przez Kiepurze właściciela Żagla? ;)

:mrgreen:

Święta w hotelu to nie święta.
Tak to co najwyżej okres świąt można spędzić, bo jakoś nie wyobrażam sobie dzielenia jajkiem z recepcjonistką :D

Tak samo obawiam się, że jakby cię pokojówka potraktowała z rańca wodą, to nie cieszyłbyś się tak, jak moje dziecko na widok mokrej szafy w którą trafiła moja żona próbując oblać Kaśkę :lol:

:mrgreen:

To jak zaprosi całą familię do hotelu ?

Jak to szef zobaczy to przyglądnie się jego pensyjce :wink:

Dzień dobry .
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 22.04.2014 12:02

te kiero napisał(a):a w tle leci Dragojević :mrgreen: :?: czy coś inszego...

Olivier'ek też często leci , ale jak cykałem fotkę to grał Luky , ten utwór często gra Dj w CRR na zakończenie audycji. :)
Janusz Bajcer napisał(a):Coś wcześnie u Mariusza ... prije sna :wink:

:lool: ....a ja nawet nie zwróciłem uwagi co leci jak cykałem fotkę. :D
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 22.04.2014 12:12

Dzień dobry :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2014 13:39

Grzmi 8O

I słońce świeci :D

Nie chce mi się wyglądać i teraz nie wiem komu wierzyć ;)

Jak znalazł po świętach:
Obrazek
„Najlepiej wykonujemy to na czystym dywanie mniej więcej dziesięć razy po sobie, przytem zważać trzeba, aby cały ciężar ciała spoczywał na obwisłej warstwie brzucha i aby przejścia na strony boczne jak najszybciej się odbywały…”

Chyba trzeba dywan odkurzyć :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 22.04.2014 13:55

TARZANIE SIĘ , MA NA CELU :

walcowanie zawartości zapchanych jelit :lol:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.04.2014 14:27

Dzień dobry.

Pozdrawiam poświątecznie i zielono :sm:
Danas je ...
Obrazek

Dwa krótsze tygodnie pracy i dłuuuugi weekend. :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 22.04.2014 19:33

weldon napisał(a):Z patriotycznego obowiązku odnotuję jeszcze, że:

- Jesteśmy krakowską firmą, więc filmy i reklamy kręcimy głównie u nas, Hindusi lubią na przykład wnętrza Teatru Słowackiego. Ale do "Kicka" potrzebny był bardzo miejski krajobraz, z wieżowcami, a tego, jak wiadomo, w Krakowie nie ma. Zaproponowaliśmy Warszawę. Rywalizowaliśmy o ten film z Dublinem i wygraliśmy - Marek Sołek ze studia Film Polska Production 8)

:D

To z tego artykułu ?

Tam jest lepszy kawałek.

- Nie oszukujmy się, Big Bena ani wieży Eiffla nie mamy. Nikt nie przyjedzie z Indii tylko po to, żeby kręcić film na starówce w Krakowie

Uwielbiam nadęte ignorantki, które po świecie jeżdżą, ale co dalej niż za Raszynem się dzieje to już nie wiedzą.

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/bollywood-w-krakowie-ten-film-obejrza-trzy-miliardy-ludzi,120410.html

Nota bene filmów made by Bollywood w Krakowie to już kilka było.

Na starówce :twisted:
Nie dość, że rusycyzm to jeszcze brak znajomości geografii. Jak na „panią od turystyki” nieźle.

Dzień dobry.

Swoją drogą Alvernia Studios miażdży.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2014 20:02

Ty to się czepiasz tylko :roll:

Skoro Starówkę może mieć Dubrownik (o czym się niedawno dowiedziałem, czytając tekst o plaży na Starówce w Dubrowniku :mrgreen:), może mieć Bombaj, a na nawet świątynie Majów są na Starówce :lol: , to czemu nie miałby jej mieć Kraków? ;)

Ja chodzę na stradun nad Jadranem przy Rybakach obejrzeć di Trevi i nikt się mnie jeszcze nie czepnął :D

Kiepura napisał(a):Nie dość, że rusycyzm

Żaden rusycyzm :twisted:
Porządne, regionalne, gwarowe określenie konkretnego miejsca.

Tak jak Psie Pole we Wrocławiu czy Łazienki albo pańska skórka w Warszawie albo bajgle w Krakowie i rogal świętego Marcina w Poznaniu czy Fordon w Bydgoszczy czy Widzew w Łodzi.

Jakby kto na Neptuna powiedział Syrenka, albo na Dunaj Wisła, to by się wszyscy śmiali, ale jak na jakieś Stare Miasto mówi się Starówka, to wszystkim się podoba - doszło i do ciebie i chyba będziesz musiał się przyzwyczaić, tym bardziej, że sam mówiłeś, że słoików ci dostatek :D

Ja to już się spotkałem z określeniem warszawska Starówka i to dopiero jest ekwilibrystyka językowa :)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 22.04.2014 21:08

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Nie dość, że rusycyzm

[color=#800000]Żaden rusycyzm :twisted:
Porządne, regionalne, gwarowe określenie konkretnego miejsca.

Ona mówiła o krakowskim Starym Mieście. Ona nic nie myślała, ona po prostu nie ma bladego pojęcia o czym mówi.

Ja wiem, ze u Was często tak się mówi (dla sprawiedliwości to jest problem całej Polski, Krakowa też). Jak jakaś persona wyskakiwała z tekstem "byłem na zakładzie". Zawsze odpowiadałem tekstem : Po co Pan/Pani na ten dach wychodziła ?

Ja rozumiem - taki warszawski regionalizm ta starówka. Ja tez świetnie umiem mówić po krakowsku (z akcentem nie do podrobienia), a nawet coś tu napisze.
Ale paniusia wypowiada się do ogólnopolskiej gazety. O innym mieście. Gazeta wiadomo jaka, ale jakiś poziom trzeba trzymać.

weldon napisał(a):

Jakby kto na Neptuna powiedział Syrenka, albo na Dunaj Wisła, to by się wszyscy śmiali, ale jak na jakieś Stare Miasto mówi się Starówka, to wszystkim się podoba - doszło i do ciebie i chyba będziesz musiał się przyzwyczaić, tym bardziej, że sam mówiłeś, że słoików ci dostatek :D

Wszystkim się podoba ?
Może w Warszawie. W Krakowie jakoś mniej.

Szczerze. Mam gdzieś, że komuś się podoba. :D
Do niczego nie muszę się przyzwyczajać i nie będę.
Miałem do czynienia z jedną panną co ze starówką wyjechała.
Po dwóch grzecznych strzałach się skończyło.
Za rok byłem świadkiem jak sama zwracała uwagę komuś innemu. :D
Proste, nasze miasto, nasze zasady.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2014 21:26

Kiepura napisał(a):Ona mówiła o krakowskim Starym Mieście. Ona nic nie myślała, ona po prostu nie ma bladego pojęcia o czym mówi.

Toż wiem ;)

Kiepura napisał(a):ta starówka

Tak dokładnie, to Starówka - określenie konkretnego miejsca w czasie i przestrzeni.

Coś jak Grunwald albo Waterloo - mówisz i wiesz o czym mówisz, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie powie Grunwald na Lenino, a tym bardziej nie będzie tak nazywał każdej napotkanej wsi, tylko dlatego, że mu się nazwa podoba.

Starówka w dodatku to nie jest Stare Miasto, żeby było śmieszniej ;)

Dlatego jeszcze starówkę, z małej, to jestem w stanie przełknąć, ale na Starówkę to mam uczulenie.
A co do regionalizmu, czy może bardziej tej potocznej lub gwarowej nazwy, to prawdziwi warszawiacy, po wojnie, tez bardzo się zżymali i protestowali. Uspokoiło się, jak przyjęto, że co innego Stare Miasto, co innego Nowe Miasto, a co innego Starówka.

Tyle, że to trzeba wiedzieć, ale kto by sobie zaprzątał głowę takimi głupstwami?
Kiedyś na każdy czarny samochód mówiło się Wołga, a na sportowe - datsunszery, a w filmach grał Brusli i jakoś się żyło ;)

Poczekaj, aż się dowiesz, że naszych królów chowano na "polskich Hradczanach" to dopiero będziesz miał zagwozdkę :mrgreen:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.04.2014 21:34

Oj tam, oj tam :wink:
Trzeba iść z duchem czasów ...i do skrótów myślowych się przyzwyczaić :wink:
Jeszcze nie raz będziecie zaskoczeni :wink:

auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 22.04.2014 21:51

ASIULA HK napisał(a):Oj tam, oj tam :wink:
Trzeba iść z duchem czasów ...i do skrótów myślowych się przyzwyczaić :wink:
Jeszcze nie raz będziecie zaskoczeni :wink:

Tak właśnie , na autach w NY piszą na szybach " 4 sale " 4000$ :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 22.04.2014 21:53

weldon napisał(a):Poczekaj, aż się dowiesz, że naszych królów chowano na "polskich Hradczanach" to dopiero będziesz miał zagwozdkę :mrgreen: [/color]

A co, w Warszawie się już tak mówi ? :D
Bo jeszcze nie słyszałem.
Choć w sumie bym się nie zdziwił :roll:

Edit. A w ogóle w tym poście drwiłem głównie z "orientacji" pani w temacie filmów Bollywood w Polsce jak i jej "orientacji", kto, gdzie i dlaczego miałby niby nie przyjechać.
Jak to życie potrafi czasem szpile w tyłek wbić. :lol:

Z użycia rusycyzmów drwiłem tak przy okazji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 3850
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone