Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2014 10:52

Obrazek

;)

A w ogóle jak zapowiadają weekend pogodowo?

Mam znów sporo łażenia, a na ostatnim spacerze miałem istny kwiecień-plecień :?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.04.2014 10:55

weldon napisał(a): a na ostatnim spacerze miałem istny kwiecień-plecień :?[/color]

Kwiecień plecień - na "szkota" na wierzch kurtkę na dół krótkie spodenki :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2014 11:04

:D

Oglądam reklamę jakiegoś Opla mokka i okazuje się, ze ci durni Niemcy wybudowali sobie parking wielopoziomowy, do którego trzeba było wyprodukować odpowiedni samochód z guzikiem, bo chyba wcześniej nikt nie potrafił z tego parkingu wyjechać, tak było stromo :D

No chyba, że chodzi o to, że do dziś żadna kobieta nie dała rady bez rozbicia się zjechać po tej stromiźnie i dopiero ten guzik ją ratuje z opresji, więc nie wiem, ale mz to dość obraźliwa sugestia :lol:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.04.2014 12:01

DROBNIUTKI GRAD

a teraz coś mocniej ... 8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2014 12:28

A w Warszawie jakoś pusto ...

Chyba się wszyscy wystraszyli manifestacji i odpuścili sobie dziś jeżdżenie po mieście.

Niemcy zarabiają na piosence „Czerwone maki”

Za każde odtworzenie lub wykorzystanie słynnej polskiej patriotycznej pieśni „Czerwone maki na Monte Cassino” musimy płacić tantiemy Niemcom. Dlaczego? Bo prawa do utworu chytrze przejęła niemiecka kancelaria prawna.

Jak się jeszcze okaże, że nasze pieśni partyzanckie i powstańcze też do nich należą ... :roll:

Jednego nie rozumiem: w naszym prawie utwór staje się publiczny chyba po 25 latach (kiedyś to było chyba nawet mniej) - czyżby coś się zmieniło?
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.04.2014 14:42

weldon napisał(a):
Jednego nie rozumiem: w naszym prawie utwór staje się publiczny chyba po 25 latach (kiedyś to było chyba nawet mniej) - czyżby coś się zmieniło?

Z tego, co wiem, to autorskie prawa majątkowe wygasają z upływem 70 lat od śmierci twórcy, z tym że jest to liczone w pełnych latach, czyli obecnie w domenie publicznej są utwory, których autorzy zmarli do 31 grudnia 1943 roku.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2014 18:09

Już się dowiedziałem.
Od czasu jak miałem hurtownię muzyczną te prawa mocno ewoluowały i się trochę pogubiłem.
Zatrzymałem się na 25 latach, a pamiętam, jak ta granica znikała w 5 lat po śmierci autora.

Trochę to bulwersujące, że taka piosenka trafiła w ręce Niemców, którzy teoretycznie, mogą decydować czy ją wykonywać, czy nie, ale takie czasy: kasa, misiu, kasa.

Pocieszającym jest to, ze Chór Aleksandrowa (chyba tak się nazywa?) ten, który jest spadkobiercą chóru Armii Czerwonej, od kilkunastu lat ma na stałe w repertuarze, kiedy występuje w Polsce, właśnie Maki, które nie dość, że śpiewa stojąc na baczność, ale jeszcze po polsku.

Stalin się w grobie przewraca :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.04.2014 19:21

weldon napisał(a):PS Kiepura - poczytam przy okazji, tak więc - cierpliwości ;)

Nie czytaj i tak wiem co napiszesz, a TY wiesz co ja Ci potem odpowiem :D

Dzień dobry
zimno coś w Krakowie.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.04.2014 20:27

Dobry wieczór.

Ponieważ dzisiaj jest 4 rocznica tragedii Pary Prezydenckiej i świty ,a nikt tu nic nie wspomniał ...

Pragnę uczcić pamięć zmarłych tym słynnym utworem .

Każdy te słowa piosenki zna , i zobaczcie jak dobrze pasują do obecnej rzeczywistości .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2014 21:05

auto_gt napisał(a):a nikt tu nic nie wspomniał ...

W "Historii ..." wspomniałem 8)

Aczkolwiek póki to będzie sprawa polityczna, a nie wewnętrzne odczucia każdego z nas, to ciężko wspominać :/
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 10.04.2014 21:42

weldon napisał(a):
auto_gt napisał(a):a nikt tu nic nie wspomniał ...

W "Historii ..." wspomniałem 8)

Aczkolwiek póki to będzie sprawa polityczna, a nie wewnętrzne odczucia każdego z nas, to ciężko wspominać :/

Mimo że jest polityczna , to odczucia każdy swoje ma i do nich się odwołuję i do nich się odwołuję .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.04.2014 03:24

Dzień dobry

Jestem pierwszy dzisiaj !~ :D

kto rano wstaje ...
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.04.2014 05:17

Dzień dobry :D

Pogodnie i piątkowo :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.04.2014 05:26

Pojawienie się Heńka o tak wczesnej porze zwiastuje, że to będzie piękny dzień :D

Dzień dobry :)

ASIULA HK napisał(a):Pogodnie

Nieprawdaż? ;)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.04.2014 05:32

Oczywista :wink:

Szczególnie ... za oknem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 3829
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone