Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.04.2014 12:47

Gdynia i gmina Kosakowo zaskarżyły decyzję KE w sprawie lotniska Gdynia-Kosakowo - ciekawe co z tego wyjdzie.

Piotrek - a co tam ciekawego w Modlinie?
Dawno niczego nie wstawiałeś.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.04.2014 12:53

Vjetar napisał(a):Piotrek - a co tam ciekawego w Modlinie?
.

No właśnie co tam nowego ,bo u nas burza z gradem :evil:
...a tak było ciepło :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.04.2014 12:55

Wiosenna burza z gradem? Super...niech pada... dopóki jestem w pracy.
:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2014 12:57

W końcu dotarłem na lotnisko.

Ładne, ale nic specjalnego. Taki typowy przystanek dla wsiadających/wysiadających.
Mam ze dwa zdjęcia - mogę wstawić w wolnej chwili.

Chyba, że masz na myśli Twierdzę?

Po twierdzy trochę więcej połaziłem. Koszary sprzedali, trochę remontują, trochę je ogrodzili.
26 będę prowadził tam wycieczkę, to więcej połażę :)

Podobno Ryanair ma zamiar zwiększyć ilość lotów z Modlina - do Gdańska też - więc ruch jest :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.04.2014 13:07

weldon napisał(a):W końcu dotarłem na lotnisko.

Ładne, ale nic specjalnego. Taki typowy przystanek dla wsiadających/wysiadających.
Mam ze dwa zdjęcia - mogę wstawić w wolnej chwili.

Chyba, że masz na myśli Twierdzę?

Po twierdzy trochę więcej połaziłem. Koszary sprzedali, trochę remontują, trochę je ogrodzili.
26 będę prowadził tam wycieczkę, to więcej połażę :)

Podobno Ryanair ma zamiar zwiększyć ilość lotów z Modlina - do Gdańska też - więc ruch jest :)

Mam na myśli i to i to.
:mrgreen:

Czy ta część co ją sprzedali będzie odnawiana i do zwiedzania czy zamknięte osiedle zrobią?

A proso - Ryan ma od niedawna bazę u mnie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2014 13:16

No właśnie zwiększają ilość połączeń z Gdańskiem.

A koszary na razie zabezpieczają. To spory obiekt, za bardzo nawet nie wiem, co jest w zakresie sprzedanego terenu.
Na razie ktoś kupił Stację Gołębi Pocztowych i ją odbudowuje, natomiast z koszarami to trochę potrwa.
W Warszawie sprzedali niedawno (tym od Wiedźmina) jeden, nieduży Fort i mają tam robić Spa i Fitness i to pomału idzie, a co dopiero taki obiekt jak 2 kilometry koszar?

Fajna sprawa ...

Obrazek

... tylko trudno z roboty wyjść :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.04.2014 14:40

weldon napisał(a):No właśnie zwiększają ilość połączeń z Gdańskiem.

Spisek :) Powinni z Krakowem ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.04.2014 15:26

Bocian napisał(a):
weldon napisał(a):No właśnie zwiększają ilość połączeń z Gdańskiem.

Spisek :) Powinni z Krakowem ;)

:D

Oj, Bociek, Bociek...

Słabo Ci te prowokacje idą.

A to usiłujesz wmusić w nas światłowody, które już dawno mamy, a to niechciane połączenia...

Pomyśl, po co nam połączenie na bagna za Warszawą. Albo nawet i na Okęcie ? Kogo by to pasjonowało.
Niewiele nas łączy to i lotów nie trzeba.

A rzeczony Rynair i owszem uruchamia nowe połączenia z Krakowa. Ze światem. I z Gdańskiem też będzie. Od czerwca chyba.

To co by nas pasjonowało to upadek dotowanych Warszawskich Lini Lotniczych LOT, które administracyjnie blokują wejście do Krakowa nowych poważnych przewoźników.

Dzień Dobry tak poza tym.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 09.04.2014 16:22

kaszubskiexpress napisał(a):
auto_gt napisał(a):Leon na "wasze" maczugi mamy odpowiedź :

Na maczugi to żaden region Polski nie może się z nami równać !!!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli u Was nie rządzi wiadome lobby, to jestem przeciw :papa:

To "wiadome Lobby" nie rządzi , to jasne , bo gdyby rządziło to nie zadłużyliby kraju na 400 mld . zet

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A propos w wiadomościach podali że na Mazowieckie konta komornik siadł i mają 2 mld. długu i są nie wypłacalni .

To nie jest rząd tylko "nierząd" :mrgreen:

P.s. Rzeszów też nie odstaje , komornik nie grozi ,ale dług jest też nie wiem jaki ,Ferenc mocno inwestuje .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.04.2014 16:28

A ile z tego jest janosikowego?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.04.2014 16:53

http://www.portalsamorzadowy.pl/prawo-i-finanse/rio-krytycznie-o-zarzadzaniu-wojewodztwem-mazowieckim,58646.html

Nie ulega wątpliwości, że stan finansów województwa nie powinien być wiązany tylko z problemem tzw. janosikowego i spadkiem dochodów. Przeciwnie, w wyniku decyzji i działań organów województwa następował systematyczny wzrost zadłużenia"

A tymczasem w świecie...

http://m.krakow.gazeta.pl/krakow/1,1065 ... kiego.html
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2014 17:21

Kiepura napisał(a):Pomyśl, po co nam połączenie na bagna za Warszawą. Albo nawet i na Okęcie ? Kogo by to pasjonowało.

Wiesz, niektórzy krakuscity w świat latają ;)

Bocian napisał(a):Spisek :) Powinni z Krakowem ;)

Jak Jacek wspomniał, w Gdańsku będzie druga, obok Modlina baza i stąd większa ilość połączeń z Gdańskiem.

Ale Kraków też jest wśród portów docelowych :)

auto_gt napisał(a):A propos w wiadomościach podali że na Mazowieckie konta komornik siadł i mają 2 mld. długu i są nie wypłacalni .

To nie jest rząd tylko "nierząd" :mrgreen:

Radio Erewań, jak widzę, działa ;)

Ma, ale nie 2 miliardy, tylko 10o milionów, nie z niegospodarności, tylko dlatego, że nie zapłacili w zeszłym roku 110 milionów janosikowego, zajął, bo w kasie jest 30 milionów, a potrzeba 55, a to wszystko dlatego, że Mazowsze i Warszawa oddały już 14 miliardów z własnej kasy ... itd. itd.
W dodatku w majestacie prawa, które właśnie orzekło, że ... janosikowe to złodziejstwo i żeby coś z tym zrobić, bo to obciach tak pasożycić na tych, którzy coś jeszcze w tym kraju robią :D

Mi to pasi - zbankrutujemy, zamiast płacić janosikowe oddamy na garnuszek skarbu państwa muzea, teatry, kolej i całą masę innych inwestycji, utrzymywanych z kasy Mazowsza.

Nic to, najwyżej gdzieś jakiejś obwodnicy nie wybudują albo szybkiego tramwaju - państwo nie zbankrutuje :mrgreen:

Koniec z łatwą kasą, panowie :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.04.2014 17:40

Wiedziałem, że wpadniesz :D

weldon napisał(a):Jak Jacek wspomniał, w Gdańsku będzie druga, obok Modlina baza i stąd większa ilość połączeń z Gdańskiem.

Ale Kraków też jest wśród portów docelowych :)

[/color]

:lol:

Jak zwykle Twoja wiedza ogranicza się do Mazowsza.

Bazy Ryja od dawna są we Wrocławiu i od jakiegoś czasu w Krakowie.

W Gdańsku i u Was to dopiero będzie. Za pół roku.

weldon napisał(a):W dodatku w majestacie prawa, które właśnie orzekło, że ... janosikowe to złodziejstwo i

Liczyłem, że wpadniesz i ogłosisz coś o Janosikowym,
A jak tam moje tradycyjne pytanie na które nie dajesz odpowiedzi od dwóch lat ?
Czyli co z decentralizacją ? Jesteś za ?

Swoją drogą to myślałem, że janosikowe to rzeczywiście Wasz problem, a tu po lekturze RIO widzę, że Wy po prostu nie umiecie oszacować dochodów :D
W sumie to się jestem zaskoczony, że w Tą bajkę o janosiku uwierzyłem. 8O

weldon napisał(a):którzy coś jeszcze w tym kraju robią

:lool:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.04.2014 18:12

Kiepura napisał(a):Bazy Ryja od dawna są we Wrocławiu i od jakiegoś czasu w Krakowie.

Skoro nie przestali latać, jak zamknęli Modlin, to chyba logiczne, że mieli wcześniej jakieś bazy :roll:

Ale fakt, zmyliły mnie te napisy wszędzie Ryanair, w Modlinie - myślałem, że to już sfinalizowali.

Kiepura napisał(a):Czyli co z decentralizacją ? Jesteś za ?

Wiesz przemyślałem sprawę i w zasadzie jestem przeciwny.

To tak, jakbyś mając zastawę obiadową, stół i krzesła miał rozłożyć to po całym domu, żeby było sprawiedliwie. Kretynizm.

Ustawa o ustroju Warszawy przewiduje konkretne przywileje, ale tez i obowiązki związane ze stołecznością Warszawy - jak sobie to wyobrażasz, taki podział w odniesieniu do wszystkich miast, w których miałyby być ewentualne urzędy centralne lub jakieś poszczególne ośrodki sprawowania władzy centralnej?

Poczytaj sobie:

Ustawa stwierdza także, iż poza zadaniami przewidzianymi przepisami dotyczącymi samorządu gminnego i powiatowego, m. st. Warszawa zapewnia warunki niezbędne do:

- funkcjonowania w mieście naczelnych i centralnych organów państwa, obcych przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych oraz organizacji międzynarodowych,
- przyjmowania delegacji zagranicznych,
- funkcjonowania urządzeń publicznych o charakterze infrastrukturalnym, mających znaczenie dla stołecznych funkcji miasta.

Masz takie coś w ustawie w swoim mieście? Jak chcesz zapewnić sprawne funkcjonowania państwa, gdzie zamiast w jednym, najlepiej położonym i największym, trzeba wybudować ileś urzędów, zapewnić ich funkcjonowanie, dojazd i całą masę innych rzeczy, które w ramach swej stołeczności musi wykonać Warszawa?

Jak chcesz zmusić obce przedstawicielstwa do "decentralizacji"? A jak sobie wyobrażasz wizytę głowy jakiegoś państwa, wożoną po całym kraju?

Bssensu :/
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.04.2014 20:44

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):Czyli co z decentralizacją ? Jesteś za ?

Wiesz przemyślałem sprawę i w zasadzie jestem przeciwny.

No dwa lata starań i udało :roll: :mrgreen:

Czyli tak : korzyści tak. Rekompensata nie.
Jak to u Kalego leciało. Kali... :lol:

Ustawy się zmienia. Nic nie jest dane raz na zawsze. W Niemczech funkcjonuje u nas tez może.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 3826
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone