Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.02.2013 10:59

razpol napisał(a):Skąd wiedza, że nie odniósł?

Nie zdążył, bo były następne wybory i go odwołali :D

razpol napisał(a):Czy działanie zgodne w polskim prawem to niekompetencja?

Działanie nie, ale tworzenie prawa, które jest bez sensu, to już tak.

Trochę się dziwię, że dalej stawiają te kurtyny, bo wydawało mi się ostatnio, że te normy, wg których trzeba je było stawiać nawet po remoncie niektórych ulic w Centrum Warszawy.
Tak, tak. Ktoś wyliczył, że zgodnie z prawem, remont Marszałkowskiej w Warszawie powinien zakończyć się, zgodnie z prawem, postawieniem kurtyn wzdłuż ulicy w centrum miasta.
Tak samo dopiero decyzja wojewody i opór mieszkańców spowodowały, że Warszawa nie została przegrodzona tymi kurtynami wzdłuż linii i Mostu Średnicowego.
Powiedzmy, że z wrodzonej grzeczności tworzenie takich przepisów nazwałem niekompetencją, bo się cisną na usta inne słowa ;)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 27.02.2013 11:02

Nie dalej jak wczoraj ,jeden debil 5m przed przejściem dla pieszych, gwałtownie skręcił na jezdnię nie patrząc w żadnym kierunku :evil:
Tylko pałe wziąść i lać :evil: ,jak się okazało w uszach miał słuchawki i robił oczy jak pięć zł 8O że stoi przed maską samochodu :D
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 27.02.2013 11:05

weldon napisał(a):Działanie nie, ale tworzenie prawa, które jest bez sensu, to już tak.

Zgadza się i tu jest pies pogrzebany, choć ciężko zdefiniować słowo 'bez sensu', bo pewnie zależy od punktu widzenia/siedzenia. ;)

Jak coś się wyjaśni z tymi ekranami i NIKiem to wklejcie tu, chętnie się dowiem jak się skończyło. ;)
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 27.02.2013 11:28

Dzień dobry :)

Dla wszystkich nie palaczy, gratulacje. Ja uczyłam się kilka lat, ale widocznie
nie byłam pojętnym :wink: uczniem i odpuściłam. Za to z rodzonym mężem,
walka trwała dłuuugo. Na szczęście sam dorósł do jedynie słusznej decyzji.
1 czerwca minie kolejna rocznica bez fajek :)

A tak po za tym, to pomimo braku słoneczka, dosyć pogodnie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.02.2013 11:33

razpol napisał(a):Zgadza się i tu jest pies pogrzebany, choć ciężko zdefiniować słowo 'bez sensu', bo pewnie zależy od punktu widzenia/siedzenia. ;)

I to jest przykre, bo mi obstawili pół dzielnicy tymi ekranami, dojazd do Warszawy, całą trasę mostu Północnego, zmasakrowali krajobraz, tylko dlatego, ze jednemu ...mu wojewodzie się przecinek obsunął przy liczeniu procentów i norm.

Nawet jak to zmienią - wydawało mi się zresztą, że zmienili, bo to wojewoda określa te normy - to już to, co stoi, może się tylko rozsypać, bo rozbiórka będzie zbyt kosztowna i nikt nie wywali drugi raz takiej samej, jak nie większej kasy, na takie przedsięwzięcie.

Jest jeszcze jeden aspekt tego, na który mało kto zwraca uwagę, nawet, jeżeli te ekrany faktycznie komuś uratują słuch: to jest olbrzymie pole do tworzenia koszmarnych bazgrołów, których usuwanie kosztuje jakieś kolosalne pieniądze, a jak się ich nie usuwa, to jedziesz przez taką pobluzganą Polskę, a to przynosi o wiele więcej szkód, niż ten cały hałas wytwarzany przez samochody.
Brak przewiewu, brak możliwości zjechania na pobocze, gdy jedzie karetka, kompletnie niewidoczna okolica, monotonia jazdy, brak punktów orientacyjnych ...

Ja mam przez te przepisy wstrzymane do powierzchownych remontów prace na wielu drogach, bo inwestorzy boja się, że jeżeli remont zostanie zakwalifikowany do odpowiedniego poziomu, to trzeba będzie zbudować i zapłacić za te ekrany.
Dlatego też jeździmy dziurawymi drogami, bo miasto musi robić tylko powierzchowne remonty, nie wymagające potężnych inwestycji.
Przynajmniej tak jest w Warszawie :)

Jakby nie siedzieć, to ... bez sensu :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2013 13:19

Kolego Leonie - czy kolega widział?

:)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.02.2013 18:57

Jacek S napisał(a):Kolego Leonie - czy kolega widział?

Teraz widział, ma być ładna pogoda, może podjadę jak nadarzy się okazja.
:hut:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.02.2013 06:26

Dzień dobry :D

Na razie lekko mroźnie, ale podobno ma być ładny dzien :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.02.2013 07:09

Pięknie ... :roll:

ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.02.2013 07:24

weldon napisał(a):Pięknie ... :roll:

O rany 8O

Piotrek, słonko świeci, ładna pogoda......a tu taki dół :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.02.2013 07:35

Jaki dół? 8O

Ta ewolucja postrzegania nas przez cudzoziemców?
Obejrzyj do końca, zdaje się, że Toruń też tam widziałem, ale nie dam sobie głowy uciąć :D

Najlepsze, że ja kilka osób z tego filmu, z widzenia, znam :)
Ciągle się o nich "potykam" w swoich spacerach.
Jak znajdę, to pokażę :D
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 28.02.2013 07:38

Ktoś mi sprzątnął śnieg z podjazdu.
Wiosna,wiosna ach to ty..........? :wink:

Dzień dobry.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2013 07:40

Dzień dobry.
Ślizgawica z rana ale jakie słoneczko piękne...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.02.2013 07:40

weldon napisał(a):Jaki dół? 8O

Ta ewolucja postrzegania nas przez cudzoziemców?

Mnie się bardzo podoba dyskusja w komentarzach pod filmikiem.

Dzień dobry!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.02.2013 07:44

marze_na napisał(a):Mnie się bardzo podoba dyskusja w komentarzach pod filmikiem.

Trochę strach takie rzeczy czytać ... Ja, w kazdym razie, się boję :lol:

A chociaż pozytywnie ocenili film?
Moje pierwsze wrażenie było takie: No tak, znowu Polska poprzez Auschwitz ... :/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2972
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone