napisał(a) auto_gt » 27.11.2012 20:54
Będzie tak jak we Włoszech , kiedyś Autostrada di Sole , lewym pasem nie dało się jechać bo tylko światła i klakson i szuuuuu , bm-ki i inne walili po 160 - 200 km/h , ostatnio już nikogo o takich zapędach , zamontowali pętle idnukcyjne i mierzą średnie prędkości odcinkowe , mandaty od 500 ojro w górę , tam na dodatek mogą zabierać prawko na miesiąc, trzy oprócz grzywny , tak więc kubeł zimnej wody i tempomat .
Bezpieczniej będzie , lepiej się jedzie jak 2 , 3 pasy "płyną" jedną prędkością , spokojna jazdę i w sumie szybciej wszyscy dojadą z punktu A do B ,a tak jednostki się pchały a reszta z tyłu . Tak jest w Szwecji a jak któryś się wyłamuje i jedzie nawet na autostradzie szybciej to oni mają zwyczaj dzwonić na policję i to jest obywatelski odruch uważany za pozytywny w Szwecji.
Raz wracałem z Warszawki (jeszcze dwupasmówki do Radomia nie robili ) i widziałem jak 5-ciu się ścigało lewym pasem brali po kilkanaście aut pod wzniesienie itd . potem za ok 30 minut dojechałem do wielkiego korku stałem ok 2 godziny jak już mijałem wypadek jeden z "nich" chyba ostatni nie zdążył się schować i na czołówkę poszedł . Koła ,zderzaki maska - były już na przyczepce innego co przyjechał , pozbierać , star to był chyba , miał wgniota ok 50 cm centralnie , szyba zbita , karetka nawet na sygnale nie jechała ....
Debili nie brakuje i należy ich wyeliminować , niech jadą się wyszaleć na autodrom ...
Inna sprawa ,ż miastom brakuje obwodnic szybkiego ruchu i przedzieranie sie przez centrum to masakra i nerwy puszczają .