Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.11.2012 22:45

witpol napisał(a):Widać , czujesz się mocna w warszawskim tłoku i chamstwie na jezdni. Skoro tak, to czapki z głów :D

hmmm.....jakby tu rzec.....w Piernikowie nie lepiej :roll:
a mocna......czy ja wiem.....ponoć tylko głupi się nie boi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2012 22:52

A czego się tu bać. Chamstwo jest wszędzie. Znaczy w każdym mieście.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.11.2012 23:11

Serce w pasy napisał(a):A czego się tu bać. Chamstwo jest wszędzie. Znaczy w każdym mieście.

Jak sie miało wypadek.....to przy siadaniu za kółko, zawsze dreszczyk emocji człowieka dopada :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2012 00:05

Wypadki były są i będą. Takie życie. Cieba uwaźiać jak to powiedział jeden Chińczyk :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.11.2012 05:51

Serce w pasy napisał(a):Wypadki były są i będą. Takie życie. Cieba uwaźiać jak to powiedział jeden Chińczyk :)

Niby racja........ale co da uwazanie, jak sobie ktoś Twoje auto upatrzy.......bo......no nie wiem......za ładne było.....:roll: :wink:

Ważne, że już czwartek :D

Dzien dobry :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.11.2012 07:25

Dzień dobry :)

Mam znajomych, którzy samochód traktują jako środek dowozu do węzła Młociny,
gdzie jest wszystko - tramwaje, autobusy, metro, więc nawet lepiej się tak poruszać (podobno) po Warszawie, uprzednio zostawiwszy samochód na P+R.

Jadąc z Płocka, czy w ogóle z północy to jest (w tygodniu) chyba najlepsza opcja poruszania się po mieście.

W sumie co się dziwić, drogi przybywają, ale najpierw trzeba przeżyć ten czas, kiedy pół miasta jest rozkopane.
Samochodów przybywa więcej i szybciej: teraz w Warszawie jest zarejestrowanych 2 miliony samochodów osobowych, więc nawet, jeżeli przyjmiemy, że połowa z nich to samochody firmowe, które z nasza rejestracją wyjechały do przedstawicielstw w różnych miastach Polski, gdzie ich miejscowi użytkownicy robią nam krecią robotę, utrwalając ten obraz "jazdy na warszawiaka", to i tak trzeba doliczyć samochody z całej metropolii i wszystkich satelitów, których mieszkańcy pracują w Warszawie.
Dodatkowo przyjezdni okolicznościowi, przyjezdni tranzytowi, komunikacja miejska, cały system obsługi i zaopatrzenia i robi się jeden, wielki kocioł generujący sytuacje konfliktowe.

W sumie to nie wiem, czy bardziej denerwują samochody z obcą rejestracją poruszający się po nieznanym terenie, czy samochody z rejestracjami lokalnymi, których kierowcy prawdopodobnie doskonale sobie zdają sprawę z ograniczeń, ale próbujący się wciskać z boku, kompletnie paraliżując ruch - i nie mam tu na myśli zasady suwaka, bo jak zastosować taką w momencie, kiedy oprócz tego, że dwa pasy dla skręcających zwężają się do jednego, a oprócz tego na ten jeden pas próbują się wcisnąć jeszcze kierowcy z dwóch pasów dla jadących na wprost?

Jest jakaś szansa na obwodnicę.
Daleko jeszcze do systemu pokazanego na SISKOM'ie, ale pomału się poprawia.

I tak nie mamy, zdaje się, tak źle, jak, mimo wszystko, w innych miastach, bo Warszawa jest duża i tutaj ilość samochodów na 1000 mieszkańców nie jest jeszcze największa - 450-500/tysiąc (dla porównania w 2006 - 370).
Wspomniany Płock ma 550 samochodów na 1000 mieszkańców, Kraków 550, Gdańsk, Łódź po 450, natomiast Katowice 700, a Sopot ponad 1000! 8O

To jest dopiero horror. Dla porównania, Paryż, Berlin, Wiedeń, Kopenhaga, Goeteborg, oprócz lepszej infrastruktury drogowej, mają raptem po około 400 samochodów na 1000 mieszkańców, więc co się dziwić, ze u nas jest źle?

Przy czym u mnie to jeszcze coś się zmienia, bo budują nowe drogi, a gdzie indziej to już za specjalnie nic z tym nie zrobią, więc nie narzekałbym na Warszawę ;)

PS te dane to z 2011, więc mogło się coś zmienić, bo to dynamicznie się rozwija :)
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 22.11.2012 07:29

Dzień dobry :D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.11.2012 07:42

Dzień dobry,
sucho, na plusie, bez mgły.

weldon napisał(a):
Jest jakaś szansa na obwodnicę.
Daleko jeszcze do systemu pokazanego na SISKOM'ie, ale pomału się poprawia.

Małymi kroczkami do przodu. Południową Obwodnicę Warszawy na odcinku Konotopa - Puławska podobno mają oddać do końca roku. Miała być na Euro, ale mieli półroczną obsuwę. Nie wiem jak w innych częściach tego odcinka - w okolicach Niedźwiadka ostro prą do przodu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.11.2012 07:58

Dzień dobry.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.11.2012 08:03

Dzień dobry.

Do roboty muszę a tak mi się nie chce :(
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 22.11.2012 08:06

Dzień dobry.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.11.2012 08:13

Arek napisał(a): Nie wiem jak w innych częściach ...

U mnie opinia środowiskowa straciła ważność :/

Jest kilku oszołomów, co cobie poparcie wyborcze wzmacniają propagując budowę obwodnicy Warszawy ... wzdłuż Wisły 8O

Jacek S napisał(a):Dzień dobry.

kaszubskiexpress napisał(a):Dzień dobry.

Do roboty muszę a tak mi się nie chce :(

Kogutka? :?

;)
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 22.11.2012 08:45

Dzień dobry.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2012 08:50

Dzień Dobry Bardzo
Aleś się Piotrek rozpisał.
Fiu fiu
:lol:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 22.11.2012 08:59

Dzień dobry :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2745
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone