Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.11.2012 11:14

realista2 napisał(a):Co do tego palca to też musisz UDOWODNIĆ , że ktoś się nim posłużył obscenicznie i niezgodnie z prawem. Czyli bez zasady domniemania niewinności ani rusz. To po drugie.

To "udowodnić" może mieć różne znaczenia. Osobiście znam sytuację, że winowajca dostał mandat a "poszkodowany" nie musiał niczego udowadniać, przedstawiać świadków, zdjęcia, filmy itp. Tamten mógł zapewne odwołać się do sądu, ale jak mi się wydaje dorosły człowiek świadomie ponosi konsekwencje za swoje występki. Tłumaczenia "to nie ja, to on zaczął" i temu podobne (tak u nas powszechne), kojarzą mi się z piaskownicą.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.11.2012 11:27

greenrs napisał(a):To "udowodnić" może mieć różne znaczenia. Osobiście znam sytuację, że winowajca dostał mandat a "poszkodowany" nie musiał niczego udowadniać, przedstawiać świadków, zdjęcia, filmy itp. Tamten mógł zapewne odwołać się do sądu, ale jak mi się wydaje dorosły człowiek świadomie ponosi konsekwencje za swoje występki. Tłumaczenia "to nie ja, to on zaczął" i temu podobne (tak u nas powszechne), kojarzą mi się z piaskownicą.

A co ma piernik do wiatraka ? Przyznanie się do winy i poniesienie konsekwencji to jedno, a prawo do obrony gdy się do winy nie przyznajemy to drugie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.11.2012 11:35

realista2 napisał(a):
greenrs napisał(a):[Co do powyższej sprawy, to dlaczego nie można wprowadzić zasady, że za wszelkie wykroczenia odpowiada właściciel samochodu, chyba że wskaże konkretną osobę, której samochodu użyczył? Bez zbędnych ceregieli.

No właśnie dlatego, że już dawno wymyślono i zastosowano w krajach demokratycznych coś co się nazywa domniemaniem niewinności.

Tylko, że to co winno i może być standardem w każdym demokratycznym kraju u nas jakoś nie zawsze się sprawdza. Dlaczego? Bo taka już mentalność Polaka - cwaniaka i kombinatora.
Jak nie weźmiesz krótko za ryj handel punktami karnymi w sieci nadal będzie kwitł.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.11.2012 11:51

kaszubskiexpress napisał(a):Chyba czas planować długi weekend majowy.
8)

Dzień dobry :lol:
Cromaniacy jadą do Jankowa :lol: :idea:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2012 11:57

marze_na napisał(a):Tylko, że to co winno i może być standardem w każdym demokratycznym kraju u nas jakoś nie zawsze się sprawdza. Dlaczego? Bo taka już mentalność Polaka - cwaniaka i kombinatora.

Cóż, nasza demokracja była zawsze demokracją szlachecką, która później została upodlona najpierw przez zaborców, a potem przez okupantów i komuchów, więc trudno nas porównywać z demokracjami, które mają po kilkaset lat.

Od dawna, i narasta toto, w dobrym zwyczaju jest umieszczanie na samochodach służbowych numeru telefonu z dopiskiem: "Jeżeli jadę niezgodnie z przepisami - zadzwoń".
Mi się to nie podoba, bo czemu mam wierzyć akurat komuś, kogo nie znam, a nie wierzyć człowiekowi, którego osobiście zatrudniałem, ale jest to jakieś rozwiązanie.

Ostatnio coraz modniejsze jest instalowanie (z obywatelskiego obowiązku) kamer-rejestratorów.

Ciężko przyjąć do wiadomości pewne rzeczy, zwłaszcza, jak się wychowywało w kraju, w którym istniało ORMO :/
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.11.2012 12:02

marze_na napisał(a):[Tylko, że to co winno i może być standardem w każdym demokratycznym kraju u nas jakoś nie zawsze się sprawdza. Dlaczego? Bo taka już mentalność Polaka - cwaniaka i kombinatora.
Jak nie weźmiesz krótko za ryj handel punktami karnymi w sieci nadal będzie kwitł.

Ja już żyłem w czasach kiedy brali za ryj i zrobię wszystko żeby to nie wróciło.

Polak cwaniak i kombinator tak? Czy wiesz, że 1/4 zdjęć z fotoradarów zachodniopomorskim przedstawia auta na niemieckich rejestracjach ? W praktyce nie do wyegzekwowania.
Ci kombinatorzy i cwaniacy świadomie przekraczają prędkość, a nasze mandaty mają u nich zastosowanie w toalecie. Nie słyszałem o przypadku żeby jakiś Niemiec dobrowolnie zapłacił mandat.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.11.2012 12:03

weldon napisał(a):
marze_na napisał(a):Tylko, że to co winno i może być standardem w każdym demokratycznym kraju u nas jakoś nie zawsze się sprawdza. Dlaczego? Bo taka już mentalność Polaka - cwaniaka i kombinatora.

[color=#800000]Cóż, nasza demokracja była zawsze demokracją szlachecką, która później została upodlona najpierw przez zaborców, a potem przez okupantów i komuchów, więc trudno nas porównywać z demokracjami, które mają po kilkaset lat.

Jest przyczyna i jest skutek. Ale fakt pozostaje faktem.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.11.2012 12:05

realista2 napisał(a):Polak cwaniak i kombinator tak? Czy wiesz, że 1/4 zdjęć z fotoradarów zachodniopomorskim przedstawia auta na niemieckich rejestracjach ? W praktyce nie do wyegzekwowania.
Ci kombinatorzy i cwaniacy świadomie przekraczają prędkość, a nasze mandaty mają u nich zastosowanie w toalecie. Nie słyszałem o przypadku żeby jakiś Niemiec dobrowolnie zapłacił mandat.

A te posty tutaj na forum, "znalazłem mandat za szybą - płacić czy wyrzucić?" to Niemcy piszą?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.11.2012 12:06

weldon napisał(a):
Ostatnio coraz modniejsze jest instalowanie (z obywatelskiego obowiązku) kamer-rejestratorów.

Przydaje się inaczej sprawa jeszcze długo by się ciągnęła.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.11.2012 12:07

weldon napisał(a):Ostatnio coraz modniejsze jest instalowanie (z obywatelskiego obowiązku) kamer-rejestratorów.

Najwięcej takich kamer montuje się w Rosji, na zachodzie to margines.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.11.2012 12:08

Cześć i czołem :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.11.2012 12:10

Oooo, zielony!
Sie ma.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.11.2012 12:15

marze_na napisał(a):
realista2 napisał(a):Polak cwaniak i kombinator tak? Czy wiesz, że 1/4 zdjęć z fotoradarów zachodniopomorskim przedstawia auta na niemieckich rejestracjach ? W praktyce nie do wyegzekwowania.

A te posty tutaj na forum, "znalazłem mandat za szybą - płacić czy wyrzucić?" to Niemcy piszą?

W każdym kraju i pod każdą szerokością geograficzną ludzie piszą takie posty i dobrze. Prawo do obrony gwarantuje nam Konstytucja i tylko głupek by z tego nie skorzystał, a Niemcy nie są głupkami skoro nasze manaty używają do podcierania się.
Znacznie gorzej, że nagminnie i świadomie przekraczają przepisy swarzając zagrożenie. Tu jest prawdziwy problem.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 13.11.2012 12:19

realista2 napisał(a):
weldon napisał(a):Ostatnio coraz modniejsze jest instalowanie (z obywatelskiego obowiązku) kamer-rejestratorów.

Najwięcej takich kamer montuje się w Rosji, na zachodzie to margines.

W NY zaskarżyli kamery ,że ograniczenie wolności - i wygrali proces - miasto musiało wypłacic kasę i zdjąć kamery .
a jeden do fotoradarów to z dwururki strzelał .

Może i my powinniśmy w samopały się uzbroić i walić w te pudła :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.11.2012 12:20

realista2 napisał(a):
marze_na napisał(a):

W każdym kraju i pod każdą szerokością geograficzną ludzie piszą takie posty i dobrze. Prawo do obrony gwarantuje nam Konstytucja i tylko głupek by z tego nie skorzystał, a Niemcy nie są głupkami skoro nasze manaty używają do podcierania się.
Znacznie gorzej, że nagminnie i świadomie przekraczają przepisy swarzając zagrożenie. Tu jest prawdziwy problem.

Tym bardziej, że Ci Niemcy wracają z weekendu spędzonego u mamusi w Szczecinku, Gorzowie...
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2720
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone