Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.11.2012 09:20

kemilia napisał(a):
Miecia napisał(a):
kemilia napisał(a):Dzień dobry na plusie :)
A w piątek znów jadę do Piernikowa :)

:wink:
Często ostatnio bywasz w Piernikowie :D

Odkąd sama pokonałam trasę Toruń-Ruda Śl. nie jest ona już taka straszna i wcale aż tak daleko do Was nie jest :)
Jadę na Roczek do chrześniaka :)

To ładny kawałek masz do chrzesniaka
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.11.2012 09:27

kaszubskiexpress napisał(a):Te programy utwierdziły mnie w przekonaniu, że żyjemy w pięknym miejscu.

Nie wyobrażam sobie, przy całej ułomności systemu, żeby pozwolono na to, żeby dzieci mieszkały pod namiotem w lesie a ze stołówki wynosiły keczupy w torebeczkach, żeby mama mogła do tego dolać wodę i zrobić zupę.

Polska to jest TO !!!

:hut:

Także widziałem te programy. Jeżeli chodzi o sytuacje w USA to rzeczywiście wskaźnik niedoli (misery index) jest tam najwyższy od 28 lat. Nie oznacza to jeszcze, że tam jest gorzej niż u nas, chociaż nigdy nie uważałem tego kraju za ziemie obiecaną. Dla mnie takim krajem w Europie jest Norwegia, a dalej na Antypodach, Australia i Nowa Zelandia. Wszystkie trzy wymienione kraje są liderami w rankingu gdzie brane jest pod uwagę zadowolenie społeczeństwa i mają wysoki wskaźnik jakości życia.
Nie mniej jednak w Polsce owe wskaźniki są także na niskim poziomie i wielu ludziom żyje się po prostu źle. W naszym społeczeństwie także są ludzie, którzy nie mają ubezpieczenia, żyją na progu lub poniżej progu ubóstwa, nie mają na środków na leki, czy operacje. Wiele dzieci chodzi głodnych. Dlatego tu wcale nie jest pięknie, jest tylko inna skala problemu. :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2012 09:52

greenrs napisał(a):Fajna prezentacja: Dawny Kraków. Lubię takie rzeczy.

Fajna :)

Samochodów wam przybyło.
I reklam ;)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.11.2012 10:00

greenrs napisał(a):
Fajna prezentacja: Dawny Kraków. Lubię takie rzeczy.

Normalnie jakby wojny nie było. Szczęściarze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2012 10:14

To prawda. Los odniósł się z nami dość łaskawie.

Dzień Dobry Bardzo
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 06.11.2012 10:15

franko napisał(a):Miłego dnia dla wszystkich.

z pochmurnego Poznania.

dzień dobry :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2012 10:28

Serce w pasy napisał(a):To prawda. Los odniósł się z nami dość łaskawie.

Nie los, tylko Godlewski i nie tyle, że łaskawie to, o ile dobrze pamiętam, to nie dość,
że byliście w dość przefajdanej sytuacji, daleko od frontu i, jako stolica Guberni, z masą wojska i instytucji niemieckich na karku, nie dość, że dość skromnie wyglądały zarówno struktury, jak i uzbrojenie AK w Krakowie,
to jeszcze was Czarna Niedziela trafiła, co już całkowicie przekreśliło szanse na powstanie.

Ale Burza w okręgu krakowskim była i to całkiem mocno się dała zauważyć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2012 10:35

Nie mówię o naszej sytuacji tylko o zniszczeniach, których było mało.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2012 10:43

Pod tym względem to, zdaje się, czasy powojenne, a zwłaszcza "okres przemian i demokracji" był mnie łaskawszy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2012 11:14

Bo my za bardzo manifestowaliśmy niechęć do tamtej demokracji.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2012 11:19

Serce w pasy napisał(a):Bo my za bardzo manifestowaliśmy niechęć do tamtej demokracji.

Niszcząc sobie kamienice? 8O

:mrgreen:

No nie gadaj, macie Społeczny Komitet Odnowy Zabytków Krakowa, który założyli jeszcze w tamtej demokracji, macie UNESCO, od samego początku, czyli od 78 roku ... ;)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 06.11.2012 12:05

Dzień dobry ,...kisza

na tą smutną aurę i wspomnienie o Krakowie : Marek Grechuta vs Myslovitz :
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.11.2012 12:22

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Bo my za bardzo manifestowaliśmy niechęć do tamtej demokracji.

Niszcząc sobie kamienice? 8O

:mrgreen:

Dzień dobry.

Z niechęci do tamtego ustroju chodziłem z młotkiem i odkuwałem tynk z kamienic w centrum :lol:

Widze, że żartujesz. Bo nie wierze, że nie słyszałeś o czymś takim jak Kombinat Metalurgiczny Huta im. inżyniera Lenina, wydzielający ogromne ilości pyłów i dwutlenku siarki. I o kwaśnych deszczach wypłukujących tynk. Nie wierze, że nie słyszałeś o czymś takim jak Huta Aluminium w Skawinie emitującej tak wielkie ilości fluoru, że krowom w okolicznych wioskach łamały się nogi pod własnym ciężarem, itd, itd.
Kiedy w 1980 roku wybuchła Solidarność zachodni specjaliści zrobili badania powietrza w Krakowie. Orzekli, że z biologicznego punktu widzenia życie ludzkie w takich warunkach jest niemożliwe.

Oczywiście, że problemy ekologiczne były wszędzie zwłaszcza na Śląsku, ale u nas potęgowała je Brama Krakowska.

A Społeczny Komitet to został wywalczony przez mieszkańców Krakowa, z nieba nie spadł.

Ale fakt, zniszczenia wojenne w Krakowie były stosunkowo niewielkie.

A Serce ma racje. Kiedy okazało się, że eksperyment pt. spacyfikowanie "mieszczańskiego" Krakowa przez "robotniczą" Hutę się nie powiódł a wyszło wręcz przeciwnie (czyli mniej więcej od Obrony Krzyża) od poczatku lat 60-tych do 90-tych strumień inwestycji płynął do Krakowa bardzoooo cieniutko.

A na tej prezentacji warto zwrócić uwagę na zdjęcie nr 1 i zakład szklarski 1930 -2012.
A to Kraków właśnie :D

Ps. A swoją drogą w Warszawie też powinien powstać jakiś Społeczny Komitet Odnowy Fasad. Jak ostatnio wpadłem na Starówkę to byłem lekko zszokowany stanem kamienic. A powalił mnie już widok kamienicy na Nowym Mieści przy głównej ulicy, gdzie tynk odpadł praktycznie na całej powierzchni.

Ps. 2

Te programy utwierdziły mnie w przekonaniu, że żyjemy w pięknym miejscu.

8O

Chodzi Ci o krajobrazy ? Rzeczywiście ładnych miejsc w Polsce nie brakuje. A jak chodzi o program o biedzie, to bez najmniejszego trudu równie szokujący można nakręcić w Polsce.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2012 12:32

Dodam jeszcze do tego co napisał Kiepura, że Hutę im Lenina dostaliśmy w "podzięce" za 3xNie zamiast 3xTak z 1946r
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 06.11.2012 12:39

nasuwa mi się tu kawał z brodą :

Pojechała wycieczka z górnikami do Zakopanego , kiedy wysiedli z autokaru najstarszy sztygar omdlał , zaczęli go reanimować , a tam chasło z grupy : podstaw go pod rurę wydechową to się obudzi ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2703
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone