Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 10.10.2012 06:56

Dzień dobry.
Zimno, jesiennie. ....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2012 07:03

Cześć i czołem :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2012 07:05

Dzień dobry :lol: słonecznie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.10.2012 07:46

Dzień dobry.

Z dnia na dzień coraz chłodniej. Dziś tylko 7 :(
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.10.2012 07:48

Miecia napisał(a):Choć dla mnie kiepsko się zaczął :(

Powiedziało się A, trzeba powiedzieć C, czyli co się stało ? :wink:

Jacek S napisał(a):Dzień dobry - pada.

Nie pada..................u mnie :wink: nawet słońce chwilami się pojawia.

weldon napisał(a):Ciekawe, jak świętowanie tego dnia u nas będzie przebiegało?

To takie święto narodowe chyba :P :P :P

Dzień dobry.

Piotrze jak dobrze pójdzie, to za jakis czas wielu będzie do Was jeździć.

Za wp.pl.
Obrazek
Do starostwa w Grodzisku Mazowieckim trafił wniosek o pozwolenie na budowę Adventure World Warsaw - gigantycznego kompleksu rozrywkowego, który ma powstać w miejscowości Kłudno Stare, informuje "Puls Biznesu".

Holenderski inwestor Peter Mulder i kierowana przez niego spółka Las Palm, zapewniają, że stoją za nimi największe banki świata. Lokalne władze i wykonawca - firma Imtech - wierzą w projekt za 750 mln euro, już teraz zwany polskim Disneylandem.

Gazeta donosi, że Imtech ma przejąć plac budowy już w piątek, a od poniedziałku rusza utwardzanie dróg, wycinka drzew i rozbiórka budynków stojących na terenie przeznaczonym na inwestycje. Pomyślną realizację przedsięwzięcia ma zagwarantować poświęcenie placu budowy przez miejscowego proboszcza.
:P :P :P

:hut:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.10.2012 07:57

Oj, kaszubski, nic się nie stało, tylko łeb mi n........, czy głowa mnie boli od rana...........albo mam globusa.......sama nie wiem :wink: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.10.2012 07:58

kaszubskiexpress napisał(a):Piotrze jak dobrze pójdzie, to za jakis czas wielu będzie do Was jeździć.

Jasne ;)

Inwestor niczego dotąd nie zbudował, jego siedziba mieści się w domu we wsi Strzeniówka pod Nadarzynem i dysponuje majątkiem 2,8 mln zł - tysiąc razy mniejszym niż kontrakt na budowę parku rozrywki. Monstrualna inwestycja ma bowiem kosztować 2,8 mld zł - taką umowę Las Palm zawarł w lipcu z wykonawcą, wielką firmą Imtech.

I dalej:

Od kilku dni władze Grodziska zastanawiają się jednak co właściwie ma zostać otwarte. Bo - jak się okazuje - miasto nie wiedziało, że z parkiem wyrosnąć ma jeszcze jeden obiekt.

A firma Imtech już w lipcu w komunikacie o kontrakcie z Las Palm wyjawiła: ''Unikalnym rozwiązaniem będzie powiązanie zapotrzebowania energetycznego parku z działalnością zakładu utylizacji odpadów. W tym zakładzie wszelkie odpady z parku będą przetwarzane w energię odnawialną. Zakład będzie miał zdolność przetwarzania do 120 tysięcy ton odpadów rocznie, a uzyskana w ten sposób energia pozwoli na prawie całkowite pokrycie zapotrzebowania energetycznego Adventure World Warsaw''.

To oznacza spalarnię o potencjale daleko przerastającym potrzeby parku rozrywki. Dla porównania: jedyny w Warszawie komunalny zakład utylizacji śmieci na Targówku przerabia 70 tys. ton śmieci rocznie, cała Warszawa produkuje około 800 tys. ton. Imtech podaje, że zakład będzie przerabiać ponad 400 ton śmieci dziennie. To oznacza, że pod park przyjeżdżałoby codziennie 40-60 śmieciarek.

Można sobie wyobrazić, że spalarnię da się pogodzić z parkiem rozrywki. Do dyspozycji jest gigantyczny teren, a przy dzisiejszych technologiach zakład nie musi być dokuczliwy dla otoczenia, trasę dojazdu śmieciarek można wytyczyć tak, by nie kopciły pod nosem ludziom bawiących się na basenach. Ale gdy zapytaliśmy Las Palm, jaką ma koncepcję pogodzenia tych dwóch różnych inwestycji, przez tydzień nie odpowiedziała.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.10.2012 08:03

To znaczy, że oni chcą wybudować wysypisko a twierdzą, że park rozrywki 8O 8O 8O

To pewnie przez to poświęcenie przez proboszcza, musi dużo śmieci produkować :wink:

Kraków będzie zabiegać o organizację zimowych igrzysk w 2022 roku, ale pewnie górale im Wawel wysadzą w powietrze. 8)
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.10.2012 08:08

Dzień dobry ( rano tylko 2 st. C)
Jutro Toruń !
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.10.2012 08:14

kemilia napisał(a):Jutro Toruń !

Wycieczka, praca czy... audiencja :?: :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.10.2012 08:18

kaszubskiexpress napisał(a):Kraków będzie zabiegać o organizację zimowych igrzysk w 2022 roku, ale pewnie górale im Wawel wysadzą w powietrze. 8)

Zobaczymy. Jak nie wysadzą Narodowego na skoki, to może przejdzie ;)

Podobno burmistrz Wisły zapowiedział, że swoją skocznię na tor pływacki przebuduje :mrgreen:

greenrs napisał(a):

Miecia mój drogi, Miecia :lol:
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 10.10.2012 08:24

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Kraków będzie zabiegać o organizację zimowych igrzysk w 2022 roku, ale pewnie górale im Wawel wysadzą w powietrze. 8)

Zobaczymy. Jak nie wysadzą Narodowego na skoki, to może przejdzie ;)

Podobno burmistrz Wisły zapowiedział, że swoją skocznię na tor pływacki przebuduje :mrgreen:

greenrs napisał(a):

Miecia mój drogi, Miecia :lol:

Niestety nie Miecia....
Taka niby audiencja, ale nie planowana...
Jedyny plus tego wszystkiego, to to, że całą rodzinkę zobaczę !!!!!!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2012 08:24

kaszubskiexpress napisał(a):
Jacek S napisał(a):Dzień dobry - pada.

Nie pada..................u mnie :wink: nawet słońce chwilami się pojawia.

No wiesz, jak w przysłowiu - kto rano wstaje temu niebo wodą daje .... czy jakoś tak.
(a jak zimno już było, brrrrrr)

Teraz piękny błękit...i piękne światło na wodowanie - jedziesz?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 10.10.2012 08:27

weldon napisał(a):
Inwestor niczego dotąd nie zbudował, jego siedziba mieści się w domu we wsi Strzeniówka pod Nadarzynem i dysponuje majątkiem 2,8 mln zł - tysiąc razy mniejszym niż kontrakt na budowę parku rozrywki. Monstrualna inwestycja ma bowiem kosztować 2,8 mld zł - taką umowę Las Palm zawarł w lipcu z wykonawcą, wielką firmą Imtech.

Podobno cała inwestycja ma kosztować 650 mln zł. W każdym razie... ile by nie kosztowała, to mam wątpliwości czy ten park powstanie, zbyt dużo jest wokół niego niejasności.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.10.2012 08:31

Arek napisał(a):Podobno cała inwestycja ma kosztować 650 mln zł. W każdym razie... ile by nie kosztowała, to mam wątpliwości czy ten park powstanie, zbyt dużo jest wokół niego niejasności.

Mimo wszystko trzymam kciuki, bo głupio, że byłem w Billund, czy w berlińskim aquaparku, bo nie mam tego u nas.

Kiedyś Jacko coś chciał wybudować, ale portfel zgubił :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2636
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone