Janusz Bajcer napisał(a):Wg tego przepisu - muszę tylko składniki dokupić i wieczorem zabieram się do roboty
Januszkowe rydze
już kilka razy korzystałam z Twojego przepisu
mniammniusico prawda osobiście grzybków nie zbieram ale czasem same w koszyczku do domu przychodzą
wtedy eksperymentuję
najczęściej jednak z pieczarek.....wdzięczne grzyby
kotlety (chyba każdy potrafi)
i keks palce lizać
gdyby ktoś miał ochotę to zapodaję przepis
"keks pieczarkowy"
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 150 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
Ciasto :
- masło - 0,5 kostki
- jajko - 4 szt.
- mąka - 20 dag
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 0,5 łyżeczki
Farsz:
- pieczarki - 25 dag
- cebula - 2 szt.
- ser żółty - 10 dag
- wędlina ( u mnie lisiecka ) - 10 dag
- czerwona papryka - 1 szt.
- natka pietruszki - 2 łyżki
- sól - szczypta
- olej - 3 łyżki
Pyszny wytrawny keks z dodatkiem pieczarek , wędliny i papryki.
Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek.
Ucieramy z masłem.
Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy.
Białka ubijamy , dodajemy sól.
Delikatnie mieszamy z ciastem.
Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.
Wędlinę kroimy w kosteczkę.
Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy razem z cebulką na niewielkiej ilości oleju.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Paprykę , wędlinę , ser , natkę i ostudzone pieczarki z cebulką dodajemy do ciasta.
Mieszamy.
Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki.
Masę przekładamy do delikatnie wysmarowanej formy keksowej ( ja używam silikonowej ).
Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180C.
Zajadamy!
Smacznego!
Dzień bardzo dobry
mała Amelka dziś już w domku