Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiecie, że od jutra obowiązuje w całej Unii Europejskiej obowiązywać zacznie zakaz produkcji i importu wszystkich standardowych żarówek?
No podobno, ale wystarczy dobrze poszukać na jednym z portali aukcyjnych i można kupić standardowe żarówki 100 W, których oficjalnie nie ma w sprzedaży od prawie 2 lat. Albo ktoś ma duże zapasy albo umiejętnie importuje
Ostatnio trochę bywam w marketach budowlanych i żarówki też kupowałem i jakoś nie przypominam sobie, żeby półki robiły się puste, albo żeby jakieś ogłoszenia wisiały.
Ja mam świetlówki w wielu miejscach założone, ale to tam, gdzie mi pasują, natomiast jest kilka miejsc, gdzie czekanie na ich rozświetlenie się jest stratą czasu - wchodzę, zapalam, biorę coś, gaszę. To kilka sekund trwa. Tam kompletnie mi nie pasowały nigdy świetlówki, tym bardziej, że w pomieszczeniach nieogrzewanych one bardzo długo migają i pomału się rozświetlają.
Teraz będę stał i marnował i czas i energię, żeby jakiś ekolog miał z tego satysfakcję :/
Jeżeli to takie oszczędności mają być, to wystarczyłoby dotować te energooszczędne tak, żeby każdy się zastanowił przed zakupem, co mu jest bardziej potrzebne, a nie likwidować wybór