Dzień dobry.
Z trójmiasto.pl:
Niemcy zachwyceni Polską. Jeszcze tu wrócą
Organizacja Euro 2012 przez Polskę do doskonała okazja do zmiany licznych stereotypów o naszym kraju. Do zakończenia mistrzostw zostało już kilka dni, warto, więc zwrócić uwagę, jakie zdanie o Polsce wyrobili sobie do tej pory niemieccy kibice i dziennikarze.
Pozytywny wizerunek Polaków budują w Niemczech osiągający duże sukcesy piłkarze Błaszczykowski, Lewandowski i Piszczek. Ten pierwszy ze względu na trudne do wymówienia nazwisko znany jest, jako "Kuba". Czy również organizatorzy turnieju oraz Polacy mieszkający w miastach, w których rozgrywane są mecze postarali się, aby wrażenia z pobytu u nas zagranicznych gości były jak najlepsze?
Wyśmienita atmosfera w Gdańsku
Po pozytywnym zakończeniu fazy grupowej przez niemiecką reprezentacje, kibice z tego kraju rozpoczęli podróż z Ukrainy do kolejnego miasta - gospodarza: Gdańska. Wielu z nich mile wspominało atmosferę panującą w ukraińskich miastach, świadczą o tym liczne wpisy na forach dyskusyjnych, tym niemniej do Polski wybierali się z większymi oczekiwaniami, gdyż jak zauważył jeden z niemieckich fanów: "Gdańsk z pewnością będzie nowocześniejszy. Polska wyprzedza Ukrainę o lata świetlne".
Na miejscu przekonują się, że Polacy stanęli na wysokości zadania:
"Byłem na poprzednim Euro w Klagenfurcie i muszę powiedzieć, że jeżeli chodzi o organizację to nie zauważyłem dużych rozbieżności w stosunku do poprzednich mistrzostw. Natomiast atmosfera na ulicach jest dużo lepsza", "Gdańsk jest miastem wartym zwiedzania, do meczu w Warszawie zostało kilka dnia na pewno nie będziemy się tu nudzić", "Ludzie są tu uprzejmi, na moment oderwałem się od swojej grupy i zniknąłem w tłumie, mimo to bez problemu znalazło się kilka osób, które wskazały mi drogę do hotelu".
Goście tańczą, śpiewają, piją i świętują
Andreas Becker, dziennikarz portalu goal.com, na swoim blogu pisze, że Gdańsk przygotował się perfekcyjnie na mistrzostwa: wolontariusze troszczą się o kibiców, ulice miasta zostały udekorowane flagami, atmosfera jest wyśmienita.
Niemiecka drużyna została zakwaterowana w pięciogwiazdkowym hotelu Dwór Oliwski. Becker stwierdza, że jest tu dużo możliwości do zrelaksowania się i przytacza słowa Miroslawa Klose o tym, że w obiekcie panują wspaniałe warunki. Wszystkie hotele w Gdańsku są pozajmowane, podobnie też w restauracjach i kawiarniach nie ma wolnych miejsc. Niemiecki dziennikarz zauważa, że szczególnie irlandzcy kibice podbili serca gdańszczan. Goście z tego kraju tańczą, śpiewają, piją i świętują. Wysokie notowania mają też Hiszpanie.
Beckera cieszy panująca w Gdańsku przyjazna atmosfera, z satysfakcją odnotowuje, że obawy, iż może dojść tu do jakichś zamieszek okazały się bezpodstawne. Inny z kolei niemiecki reporter Stephan Schiffner napisał, ze Gdańsk przypadł mu do gustu jeszcze bardziej niż Kraków. Na miejscu spotkał kibiców z Hiszpanii, na których miasto zrobiło także duże wrażenie.