Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.06.2012 08:57

kaszubskiexpress napisał(a):Ważne, że nie pada :wink:

8O :?: 8O :?: 8O :?: 8O :?:

Cały czas, od wczoraj.

dzień dobry.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 09:01

No to przyszedł trzeci i powiedział, że wszystko zrobi od A-Z i cena też nie najgorsza. Wybór był prosty:))

Serce w pasy napisał(a): i.... w sypialni po 6miesiącach od zalania deski dalej są wilgotne na tyle, że nie można ich cyklinować.

Aby wycyklinować, należałoby je Zsuszyć i będzie od A do Zet :lol:

Nie jestem pewien, ale jeżeli one są jeszcze mokre, to, mz, jak zaczną schnąć to ci się spaczą,
a na pewno się skurczą, robiąc brzydkie szczeliny :/

Robiłeś jakąś ekspertyzę tego?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.06.2012 09:03

longtom napisał(a):Cały czas, od wczoraj.

Teraz nie pada i sie nie zanosi. Wieczorem, wczoraj padalo. 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 09:05

weldon napisał(a):
No to przyszedł trzeci i powiedział, że wszystko zrobi od A-Z i cena też nie najgorsza. Wybór był prosty:))

Serce w pasy napisał(a): i.... w sypialni po 6miesiącach od zalania deski dalej są wilgotne na tyle, że nie można ich cyklinować.

Aby wycyklinować, należałoby je Zsuszyć i będzie od A do Zet :lol:

Nie jestem pewien, ale jeżeli one są jeszcze mokre, to, mz, jak zaczną schnąć to ci się spaczą,
a na pewno się skurczą, robiąc brzydkie szczeliny :/

Robiłeś jakąś ekspertyzę tego?

Dlatego w sypialni nie będą cyklinowane. Tylko salon jadalnia i schody reszta to kafelki. Norma to 12% wilgotności, dla kalibracji zrobili pomiar w "suchym" innym domu i było 18%. U mnie w salonie jest 20% więc znośnie i podjąłem ryzyko, a w sypialni nadal jest 40% !!!!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 09:12

Czyli pomału suszysz.

W sumie było już dość ciepło, więc mocno wietrzyłeś i centralne też wyłączyłeś,
to jak się nic nie stało, to i teraz nie powinno nic się dziać.

W tej sypialni to dopiero przekonasz się, jak włączysz centralne na zimę.
Jak się nic nie stanie, to znaczy, że już doszło.

Kiedyś była taka firma Accor - budowała tanio i szybko, tylko z niewysuszonego drzewa.
Jak przychodził sezon grzewczy, to się ludziom proste schody potrafiły w kręcone przerobić :D

Na tych procentach się nie znam, ale pamiętam, jak ojciec wybierał dechy na podłogi - wiedział, które sa dobrze wysztaplowane, bo wtedy suszyło się w sztaplach, nie tak, jak teraz, w piecach.

No i pamiętam jak kumplowi słomkowa Omega ciekła, jak ją przez zimę w centralnym potrzymał :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 09:18

Przypomnę Piotrze, że zalanie miało miejsce 26.12.2011 roku więc pół roku temu. Było grzane centralnym do kwietnia później już naturalnie. Deski po zalaniu wygięły się w "łódkę" i w salonie można powiedzieć, że wróciły do normy ale w sypialni dalej są fale Dunaju :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 09:32

Och ... Uważajcie pod nogi :D

Wiem, że dawno. Nie myślałeś, żeby je wysuszyć w suszarni?
To, że już tak dużo czasu minęło, a jeszcze są mokre, to nie jest taki problem jak to,
co ci się może pod spodem zalegnąć - tam są idealne warunki dla grzybów i pleśni.
Konsultowałeś to z kimś?

Podłogę masz mocowaną do legarów albo klejoną, czy pływającą?
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 21.06.2012 09:34

Serce w pasy napisał(a):Przypomnę Piotrze, że zalanie miało miejsce 26.12.2011 roku więc pół roku temu. Było grzane centralnym do kwietnia później już naturalnie. Deski po zalaniu wygięły się w "łódkę" i w salonie można powiedzieć, że wróciły do normy ale w sypialni dalej są fale Dunaju :)

A ja jak się zalałem na weselu to mnie tylko 3 dni suszyło :mrgreen:

-więc wniosek , nie wylewaj za kołnierz i nie zalewaj desek , tylko rurę ... :lol:

Wracając do desek .. latem nie wyschną - klimat umiarkowany i opady , prędzej sezon grzewczy osuszy wnętrze domu .
Jedyne wyjście to klimatyzator postawić non stop , który usunie wilgoć z pomieszczeń .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 09:41

weldon napisał(a):Och ... Uważajcie pod nogi :D

Wiem, że dawno. Nie myślałeś, żeby je wysuszyć w suszarni?
To, że już tak dużo czasu minęło, a jeszcze są mokre, to nie jest taki problem jak to,
co ci się może pod spodem zalegnąć - tam są idealne warunki dla grzybów i pleśni.
Konsultowałeś to z kimś?

Podłogę masz mocowaną do legarów albo klejoną, czy pływającą?

Nie będę zrywał tej podłogi w sypialni bo jest kręcona wkrętami do legarów. Za dużo roboty. Kiedyś wyschnie:) W sypialni tylko śpię a wtedy nie przeszkadza mi to że deski są krzywe. Goście też tam nie wchodzą więc problemu nie ma.

auto_gt napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Przypomnę Piotrze, że zalanie miało miejsce 26.12.2011 roku więc pół roku temu. Było grzane centralnym do kwietnia później już naturalnie. Deski po zalaniu wygięły się w "łódkę" i w salonie można powiedzieć, że wróciły do normy ale w sypialni dalej są fale Dunaju :)

Wracając do desek .. latem nie wyschną - klimat umiarkowany i opady , prędzej sezon grzewczy osuszy wnętrze domu .
Jedyne wyjście to klimatyzator postawić non stop , który usunie wilgoć z pomieszczeń .

Osuszacz przemysłowy pracował przez miesiąc non stop ściągając wilgoć z powietrza w ilości 11litrów na dobę.

Teraz po prostu muszą doschnąć bo zrywać ich nie chcę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 09:45

Ja na sypialnię mam jeszcze kilka pomysłów, ale skrzypiące deski im nie sprzyjają ;)

No to miłego suszenia ... i spania :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 21.06.2012 10:13

Myśle że najwięcej wilgoci jest jeszcze pod deskami , tam dostała się woda i wsiąkła w podłoże ,a napęczniałe drewno zamknęło szczelnie wszelkie szpary i drogę do wyparowania wilgoci ...

Może jeśli technicznie się da wyjąć co jakiś odcinek deskę , żeby szybciej schnęło podłoże i wraz znim podłoga ...?.
jesli jest na legarach , to zapuścić tam w dziurę farelkę i przedmuchać ... ?

im dłużej tym gorzej , jak Veldon pisał , mogą powstać pleśnie....

Dzień dobry ...
Leżajsk płonie , 34 st C w cieniu , dzisiaj ma padać niby ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 10:39

Trzeba wziąć bormaszynę, podnieść łóżko i jaką dziurę tam wyfedrować.
Tylko ja bym z kapciem stał, bo nie wiadomo, co tam wypełznie :D

Damian, a może spróbować od dołu, zamiast dziury w podłodze robić?

Jak tam jeszcze woda stoi, to tylko miskę być podstawił :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 10:41

auto_gt napisał(a):Myśle że najwięcej wilgoci jest jeszcze pod deskami , tam dostała się woda i wsiąkła w podłoże ,a napęczniałe drewno zamknęło szczelnie wszelkie szpary i drogę do wyparowania wilgoci ...

Może jeśli technicznie się da wyjąć co jakiś odcinek deskę , żeby szybciej schnęło podłoże i wraz znim podłoga ...?.
jesli jest na legarach , to zapuścić tam w dziurę farelkę i przedmuchać ... ?

im dłużej tym gorzej , jak Veldon pisał , mogą powstać pleśnie....

Dzień dobry ...
Leżajsk płonie , 34 st C w cieniu , dzisiaj ma padać niby ...

Dzięki za rady. Deski nie da się wyjąć bo są na pióro i wpust oraz

dodatkowo każda jest przykręcona wkrętami do legarów.

Będzie dobrze.

weldon napisał(a):Trzeba wziąć bormaszynę, podnieść łóżko i jaką dziurę tam wyfedrować.
Tylko ja bym z kapciem stał, bo nie wiadomo, co tam wypełznie :D

Damian, a może spróbować od dołu, zamiast dziury w podłodze robić?

Jak tam jeszcze woda stoi, to tylko miskę być podstawił :lol:

Woda nie stoi na bank bo sufit na parterze suchy jak pieprz.

Ale pomysł dobry :)

W sypialni stoi tylko łóżko dwie komody nocne i stolik z tv więc nie ma problema, żeby to usunąć za rok i wtedy wycyklinować. Niech sobie schnie spokojnie. Mi się nie spieszy:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 11:08

Serce w pasy napisał(a):Woda nie stoi na bank bo sufit na parterze suchy jak pieprz.

Ano, jak tak, to nie ma co próbować ...

Z drugiej strony, to może oznaczać też, że, po prostu, masz ... szczelny sufit ;)

Poczekajmy.

W najgorszym przypadku będziesz miał:

Obrazek

:D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 21.06.2012 11:18

tą deskę co była wkładana na końcu, przy ścianie - ją można zdemontować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 2472
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone