Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.02.2011 08:35

Arek napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Sprawca musi zgłosić u swojego a potem Ty musisz umówić się z jego ubezpieczycielem na oględziny szkód.

W tym sęk, że sprawca nie ma żadnych szkód, bo zarysował mój zderzak tablicą rejestracyjną.

On nie ma zgłaszać swoich szkód, to Ciebie nie interesuje, on ma zgłosić, że jest sprawcą szkody na Twoim samochodzie, bo inaczej nie wyślą do Ciebie kolesia na oględziny, albo przynajmniej będzie to bardziej skomplikowane.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 03.02.2011 08:35

To czy sprawca cokolwiek będzie zgłaszał czy nie Ciebie nie interesuje. On i tak jak będzie coś naprawiał to z Auto Casco (jeśli posiada). Ty naprawiasz z jego OC, więc zgłaszasz się z oświadczeniem do JEGO ubezpieczyciela. Wypełniasz wniosek, robią oględziny. Jak chcesz gotówkę to powinieneś to załatwić na jednej wizycie- pod warunkiem oczywiście że ich wycena naprawy będzie Ci odpowiadała.
W każdym razie do swojego ubezpieczyciela się nie zgłaszaj bo nie ma nic do tego.
PozdraV
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.02.2011 08:36

Wygląda, że nieprzygotowanemu zawodnikowi, razem z gwizdkiem, przyiwanili ...

No, ale, poniżej pasa nie bili przecież.
Czysty lewy sierpowy w łeb, ale poprawili prawym prostym, żeby równowagę złapał,
więc się na nogach powinien utrzymać bez podtrzymywania przez sędziów:lol:

Arek, masz namiary na tego faceta?
Podjedź z nim do jakiegoś lakiernika, niech oceni szkody, polakieruje ci zderzak a tamten zapłaci.

Inaczej możecie obaj więcej stracić i czasu i jakichś tam profitów od ubezpieczycieli,
a na koniec okaże się, że szkoda jest za mała i nie będą sobie de wami zawracać.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 03.02.2011 08:36

kaszubskiexpress napisał(a):
Arek napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Sprawca musi zgłosić u swojego a potem Ty musisz umówić się z jego ubezpieczycielem na oględziny szkód.

W tym sęk, że sprawca nie ma żadnych szkód, bo zarysował mój zderzak tablicą rejestracyjną.

On nie ma zgłaszać swoich szkód, to Ciebie nie interesuje, on ma zgłosić, że jest sprawcą szkody na Twoim samochodzie, bo inaczej nie wyślą do Ciebie kolesia na oględziny, albo przynajmniej będzie to bardziej skomplikowane.

Jak Arek zgłosi szkodę z oświadczeniem sprawcy to ubezpieczyciel sam poprosi sprawce o zgłoszenie się i potwierdzenie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 08:38

Dudek2222 napisał(a):do swojego

Raczej do ubezpieczalni sprawcy.

weldon napisał(a):...trójkącik

Nie, dziękuję.
Ostatnio edytowano 03.02.2011 08:40 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.02.2011 08:40

zgadza się, ale gdy sprawca zgłosi sam to sprawy są o wiele prostsze
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.02.2011 08:40

weldon napisał(a):Dzień dobry ...

Kazaliście mi wcześnie pójść spać, to mnie o czwartej z łóżka wyrwało ... :evil:

Nie kazaliście ... tylko radziliście.

I jak widać słusznie !

:D
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.02.2011 08:42

weldon napisał(a):Arek, masz namiary na tego faceta?
Podjedź z nim do jakiegoś lakiernika, niech oceni szkody, polakieruje ci zderzak a tamten zapłaci.

Namiary mam. Nie sądzę, aby zapłacił z własnej kieszeni. Samochód miał służbowy i szkoda pójdzie z OC właściciela, a nie kierowcy.

weldon napisał(a):a na koniec okaże się, że szkoda jest za mała i nie będą sobie de wami zawracać.

Kumpel miał w zeszłym roku bardzo podobną sytuację, bum przez skrzyżowaniem, w konsekwencji zarysowany zderzak. Ubezpieczyciel wypłacił mu 420 zł na lakierowanie.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.02.2011 08:43

Maciej napisał(a):Jak Arek zgłosi szkodę z oświadczeniem sprawcy to ubezpieczyciel sam poprosi sprawce o zgłoszenie się i potwierdzenie.

Oświadczenie oczywiście mam.
Ze mną jechał kumpel, więc jakby co to mam świadka.

Dzięki Wszystkim za porady :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.02.2011 08:55

Arek napisał(a):
weldon napisał(a):a na koniec okaże się, że szkoda jest za mała i nie będą sobie de wami zawracać.

Kumpel miał w zeszłym roku bardzo podobną sytuację, bum przez skrzyżowaniem, w konsekwencji zarysowany zderzak. Ubezpieczyciel wypłacił mu 420 zł na lakierowanie.

Możliwe, że moja wiedza jest,powiedzmy, odpukać, archaiczna w tym zakresie.

Teściowi, swego czasu, wybili przednią szybę, co, wycenione na "poniżej 500 PLN" nie zakwalifikowało się jako szkoda.

Możliwe, że jednak coś tam się zmienia na lepsze. To dobrze.

Pewnie, że zgłaszaj w takim razie.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 03.02.2011 09:01

Z OC muszą wypłacić choćby coś było warte 50 zł. Tu zakres ubezpieczenia reguluje ustawa i warunki u wszystkich ubezpieczycieli sa takie same. Limity wartości szkody sa tylko w dobrowolnym ubezpieczniu AC, rzeczywiście za szkody poniżej 500 zł raczej żaden ubezpieczyciel nie płaci.
No ale tu wchodzi w grę OC.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 03.02.2011 09:12

Wy tu gadu, gadu...., więc ja w tzw. międzyczasie sie przywitam:

Dzień dobry wszystkim - u mnie dziś deszcz pada...
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 03.02.2011 09:33

Również się przywitam- witajcie Cromaniacy
i choć dzisiaj tak jakoś smutno to pamiętajcie - każdy dzień przybliża nas do Chorwacji... :D :D :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.02.2011 09:52

...i do emerytury.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 03.02.2011 10:23

Dzień dobry ... :D :D :D

U nas na termometrze za oknem 3,5 stopnia C.
Jakieś cuda normalnie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 1249
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone