Dzisiaj koleżanka wpadła do mnie jak po sól
od progu darła dzioba
Jolka! Ratuj!
ciasto mi się nie udało,a tu za chwilkę goście zapukają
co było robic
cza pomóc bliźniemu w potrzebie
no i udało się
honor uratowany ,goście zadowoleni
tylko mnie jakoś tak nie teges
,bo zamiast zwykłego "dzięki" wiecie co mi powiedziała:
ty to jesteś mistrzynią
improwizacji
smakowity przepis
(może już ktoś zna )
Rafaello na krakersach
Składniki:
około 560g krakersów
300g kokosu
200g migdałów w płatkach
1 litr mleka
1 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
2 opakowania cukru waniliowego
375g margaryny (1 1/2 kostki)
6 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki wódki (nie dałam ze względu na dzieci)
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać go z mąkami, cukrem i 1 cukrem waniliowym. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200g kokosu i 200g migdałów.
Na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Mi wyszły 4 warstwy. Na górze ma być masa budyniowa.
Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i 100g kokosu. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Ostudzić. Ostudzony kokos posypać na górę ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego .
aaaaa no i oczywiście
DZIEŃ DOBRY WSZYSTKIM
weldonie, to gdzie wkońcu jest ta gwiazda