Odkryłam nowe przepisy ,
pyszota, palce lizac
jak się domyślacie
ciasto francuskie w głównej roli
1.Kurczak w cieście francuskim.
Składniki dla 2 osób
piers z kurczaka, 2 połówki
ser wędzony, 4 plastry
ciasto francuskie, 1 rolka
pieczarki,
boczek, 2 plastry
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Pierś rozcinamy delikatnie, tworząc coś w rodzaju kieszonki, przyprawić, posypać oregano. Nałożyć do tej kieszonki podsmażone pieczarki (ok. jednej łyżki) przykryć z powrotem płatem mięsa. Na wierzch położyć boczek (grubszy plaster) i 2 plastry sera wędzonego)
2. rozwinąć ciasto, rozciąć na dwa prostokąty na środku każdego ułożyć mięso. Brzegi ciasta ponacinać w poziome paski ok 2-3 cm grubości. Rozpocząć "bandażowanie". Pasek z prawej, pasek z lewej , pasek z prawej itd
3. piec w piekarniku 200 st. C, 30 min. Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
Podawać z sałatą z pomidorami..
2,Rolada kurczakowa.
Składniki dla 4-6 osób piersi kurczaka, 2 szt.,
ciasto francuskie, 1 opakowanie,
ser zółty, 5 dag,
przyprawa do kebaba
(gyros) lub inna przyprawa do mięs
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. piersi kurczaka pokroić na małe kawałki , obtoczyć w gyrosie i podsmażyć na patelni. ser żółty starkować na drobnej tarce. Dodać do zimnych !!! piersi. wymieszać. Farsz wyłożyć równomiernie na ciasto francuskie, zwinąć w roladę i piec przez 20 min w 200 stopniach w formie keksowej. Podawać na ciepło
(zdjęcia zapożyczone z sieci)
Smacznego
Dzień dobry wszystkim