Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.07.2010 21:27

weldon napisał(a):Dzięki Jacku

Będzie dobrze, już jest dobrze ...

Jak dobrze ! .... to bardzo, bardzo dobrze !!!

... to teraz zdjęcia z dzisiaj proszę ! :D
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 24.07.2010 21:31

Weldon - Ty tu nie mydl oczu muzyczką, tylko wrzucaj fotki z tej "wycieczki" ja te okolice gdzieś tam z przejazdu znam (więc generalnie mało) i chętnie zobaczę...

Super, że już jesteście po i żona ma się dobrze - przekaż pozdrowienie, bo my tu wszyscy (od północy po południe Polski :lol: ) kciuki cały czas trzymaliśmy... :)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 24.07.2010 21:40

Super, że już jesteście po i żona ma się dobrze - przekaż pozdrowienie, bo my tu wszyscy (od północy po południe Polski :lol: ) kciuki cały czas trzymaliśmy... :)[/quote]

i żeby nie było ,my też podglądamy kciuki trzymamy!!! i szybkiego powrotu do ogniska domowego życzymy :lol: przerabiałem podobną sytuację 3 lata temu:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2010 21:48

Joanka23 napisał(a):...wrzucaj fotki z tej "wycieczki"...

Jeżeli lubicie chaos ... :lol:

Okolice Płocka

Płockiem Was nie skatuję, bo to się kwalifikuje na jakiś opis.
Takie suche to marny pomysł.

Zaraz sklecę krótką opowieść, co mnie w Słubicach spotkało ...

A co do muzyczki ... Polecam tę playlistę... nawet w tym wątku muzycznym chyba rzadko wspominani ...
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.07.2010 22:01

weldon napisał(a):A co do muzyczki ... Polecam tę playlistę... nawet w tym wątku muzycznym chyba rzadko wspominani ...

... tego słuchaliśmy ... lat temu ho...ho...ho ... !!! :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.07.2010 22:03

Fajnie , że jest to już za Wami :D
Pozdrowienia dla żony przekaż . . .

. . . i co z tą fotorelacją :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2010 22:20

Kiedy, kolejny raz, przejeżdżałem dziś przez Słubice, obiecałem sobie,
że muszę tu zajrzeć i dowiedzieć się coś więcej o Pałacu, który kilkakrotnie już miałem przyjemność mijać, zaś czasu na zatrzymanie się nie miałem :(

Jak postanowiłem - uczyniłem.
Zaparkowałem przed bramą prowadzącą do kompleksu i skierowałem się do pana, który,
zwabiony pewnie szczekaniem psów, wyszedł mi na przywitanie.

Mimo, iż pan nie wyglądał zbyt ciekawie - taczka, gumiaki, jakbym go wprost z obory wyciągnął, o pozwolenie obfotografowania pałacu spytałem.

Na terenie samego kompleksu widać ślady intensywnych prac remontowych.
Mimo, że przepiękny, niegdyś musiał być cudem, ale ślady tego do dziś są widoczne,
nie jest jeszcze ruszany park okalający pałac.

Szybki spacer, spotkanie z gąską w ogródku ... Zbierałem się już do drogi,
ale jeszcze, na kilka słów, pan mnie zatrzymał.

Chcąc zaspokoić jego ciekawość, wyjaśniłem, skąd się bierze moja ciekawość miejsca.
O dziwo, pan, zamiast się zdziwić, bardzo się ucieszył i współczesne dzieje pałacu mi opowiedział.

Obecnie pałac należy do kogoś, historyka sztuki podobno, który to we współpracy z konserwatorem wojewódzkim, pragnie odbudować strukturę zabytku.
Wzoruje się na dawnych rycinach oraz na zdjęciach, otrzymanych od córki przedostatnich właścicieli zabytku.

Przedostatnich, gdyż ostatnim właścicielem było nasze Państwo, które, do 1986 roku
eksploatowało pałac jako szkołę. Kiedy szkoła przeprowadziła się do nowej siedziby,
powstał, niezrealizowany pomysł na zrobienie tu lokalnej atrakcji dla ówczesnych bonzów partyjnych.

Pomysł nie wypalił. Z pałacu wywieziono wszelkie dobra, zaś znajdujące się przed pałacem

Obrazek
tu widoczne tylko miejsca po nich

lwy przewieziono i postawiono przed ratuszem pobliskiego Płocka

Obrazek

Przy okazji dowiedziałem się, że pobliskie ruiny w Studzieńcu wykupiła rodzina Olewnika (tego Olewnika :))
Ostatnio jak tam byłem, stały wyłącznie mury, bez stropów, bez dachu ...
Teraz już przepiękny budynek kryty jest miedzianą blachą.

I tego wszystkiego dowiedziałem się od pana w gumiakach ...
Kim był?
Tak do końca nie wiem. Pracował przy rekonstrukcji pałacu.
Był członkiem grupy przy muzeum w Sochaczewie, zajmującej się rekonstrukcją wydarzeń historycznych
- w jego przypadku oczywistym jest, że chodzi o bitwę nad Bzurą.
Ostatnio grał u Hoffmana, w tym powstającym o roku dwudziestym, filmie. W Modlinie.
Zresztą Modlin, jak się okazało, dość dobrze zna.
I okolice zna. Sprzedał mi kilka miejsc, gdzie warto zajrzeć.
Umówiłem się na spotkanie za dwa tygodnie. Trochę mniej będę się śpieszył, trochę więcej zobaczę ...

Nauczyłem się dziś jednego. Nie lekceważcie panów w gumiakach.

Niech was nie zmyli gnój na butach ...

A tak Płock wygląda.

Jak zbiorę się trochę do kupy, opiszę co i gdzie.
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 24.07.2010 22:20

weldon napisał(a):Jeżeli lubicie chaos ... :lol:

Ale żeś przyłożył... :lol:

Ten "mały biały domek" to już wiem, że Pałac w Słubicach, więc ten bez okien wychodzi że w Studzieńcu :wink:

Natomiast te worki piasku przy drodze to mnie zaskoczyły - znaczy się tam woda ciągle stoi po tej powodzi 8O czy nie posprzątali jeszcze?

O! relacja mi wskoczyła :lol: - znaczy się dobrze Pałace obstawiłam :wink:

PS Jeżeli chodzi o Simon & Garfunkel - to od lat goszczą wśród moich płyt :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.07.2010 07:05

Woda już nie stoi, ale widok okropny.
Z jednej strony wały, łąki, domy, potem, na drodze, dalej leży usypany wał
z worków z piaskiem, a za nim już cała wieś, cmentarz, inne domy.

Dwa światy. Tak jakby ktoś, kiedyś podzielił miejscowość i to już zostało tak.

Nie wiem. Może, po prostu się boją?

Tym bardziej, że znów się chmurzy, pada ...

Dzień dobry.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 25.07.2010 08:00

Cześć :D
Piotrek pozdrowienia dla żony :D ....przyznam się ,że Twoja wczorajsza nieobecność na forum trochę mnie zaniepokoiła....wyobraźnia zadziałała :? myślałam ,że jakieś komplikacje "wyskoczyły" u połowicy 8O ....ale na szczęście się myliłam :D ,bo Ty tylko się "szlajałeś" po Polsce :lol:

Qurcze ten pałacyk
Obrazek
zdjęcie z albumu Weldona vel Piotra

jest prześliczny w swojej prostocie....i te lwy choć zjawiskowe wcale mu nie są potrzebne......bardzo mi się podoba w nim "taka skromność".....biel....brak zbyt wielu ozdób.....proste linie....super...

nawet fajnie by było przenieść Twój post do "Regionów",bo miejsce godne odwiedzenia :D

a u mnie" wczoraj skumulowało się całotygodniowe wstawanie o 5...i "padłam ok 7...bez ostrzeżenia :lol: ...zasnęłam na filmie :wink: ........obudziłam się o północy (Marta znów okupowala lapka)....poszłam z psem w lekkim letargu :lol: ,a jak przyprowadził mnie do domu ,to "padłam"ponownie :wink:
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 25.07.2010 08:48

Dzien dobry...

jakas chinska klawiature tu maja ;) cala podroy byla z przygodami oj bede miala co pisac....

jak zwykle nasmarowaliscie full, ale poczytam po powrocie teraz pozdrawiam z goracej Vela Luki i uciekam na plaze :)

ps. sorki za brak polskich znakow :oops: ale jak juz pisalam klawiatura jest chinska i musze uwazac, zeby ˝z˝ nie pomylilo mi sie z ˝y˝ :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.07.2010 09:11

Agniecha, niech ci brak polskich znaków zrekompensuje widok nieba nad Warszawą

Obrazek
Zdjęcie jest kolorowe, jakby kto pytał ;)

Viola, ty też masz wrażenie, że te wakacje są jakieś strasznie męczące?
Też ciągle jestem jakiś senny, znużony ...
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 25.07.2010 09:14

twister07 napisał(a):Dzien dobry...

jakas chinska klawiature tu maja ;) cala podroy byla z przygodami oj bede miala co pisac....

jak zwykle nasmarowaliscie full, ale poczytam po powrocie teraz pozdrawiam z goracej Vela Luki i uciekam na plaze :)

ps. sorki za brak polskich znakow :oops: ale jak juz pisalam klawiatura jest chinska i musze uwazac, zeby ˝z˝ nie pomylilo mi sie z ˝y˝ :evil:

Witaj Aga :D miłego wypoczynku.....a jeśli chodzi o klawiaturę....to miałam to samo i mnie tu poratowali.....problem oczywiście blondynkowy :lol: :wink: :wink:

Aga wciśnij tylko jednocześnie leżące koło siebie klawisze Ctrl i Shift i powinno być ok :D .....gorąco pozdrawiam
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 25.07.2010 09:26

weldon napisał(a):Agniecha, niech ci brak polskich znaków zrekompensuje widok nieba nad Warszawą

Viola, ty też masz wrażenie, że te wakacje są jakieś strasznie męczące?
Też ciągle jestem jakiś senny, znużony ...

Piotr.... :?: czy ja dobrze napisałam Agnieszce o tej klawiaturze :?:

jeśli chodzi o wakacje to jak dla mnie zawsze są męczące,ponieważ dzieciaki -znajomi Marty wyjeżdżają.....Marcie się nudzi....i nie ma dla mnie litości :wink: .....co przychodzę z pracy (a mam sie tam co nabiegać i namyśleć,wiec jestem zmęczona i fizycznie i psychicznie-daję z siębie wszystko ,nie potrafię olewać :? ).......to mnie gdzieś ciągnie....(nie zawsze się daję :wink: )

każdy dzień wolny-gdzieś mnie ciągnie.........kiedy jestesmy w domu....trenuje na mnie resling :wink: ....namawia do gier planszowych...malowania...rysowania (urok jedynaczki :wink: :lol: )....namawia mnie na siedzenie do późna (ona jest wyspana na maxa).....a oprócz tego przecież nadal jestem "głową rodziny" :wink: ..czyli sprzątanie...zakupy...obiady :)

tak ,że czekam z utęsknieniem na urlop i wyjazd....a potem niestety taka prawda ale łapię oddech kiedy zaczyna się szkoła....bo mam trochę luzu :wink: :D .......

tak,że uwielbiam lato i wakacje....ale :wink:

teraz jeszcze śpi ....więc ciiiiii :lol: ...bo za chwilę się pewnie dowiem co dzisiaj będę robiła :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.07.2010 09:35

hajduczek napisał(a):Piotr.... :?: czy ja dobrze napisałam Agnieszce o tej klawiaturze :?:

Bardzo dobrze.
Nie wiem, jaki system klawiatury obowiązuje w Chorwacji
ale wygląda, że ma ustawiony QWERTZ, czyli, że jakiś giermaniec siedział przed nią.
Jeżeli przełączy na angielską (jeżeli oczywiście jest zainstalowany,
no bo polskich znaków to tam raczej nie będzie miała :()
to przynajmniej problem igrek/zet zniknie ...

A faktycznie, że ci w wakacje dodatkowe obowiązki przybywają 8O
Ale i tak, z tego co piszesz, to Marta nie jest zbytnio absorbująca.

Wczoraj wywiozłem siostrzeńca i jego kumpla (8-latkowie), pod opieka mamy
do gospodarstwa agroturystycznego. Miało być tak, że jak ich jest dwóch
to się sobą zajmą, a mama będzie miała czas dla siebie,
ale, jak wyjeżdżałem, to wyglądało, że będzie musiała się dwa razy więcej nalatać :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Dzień dobry - strona 742
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone