Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DziekujĘ Ci Chorwacjo !

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 20.09.2006 23:30

wojan napisał(a):...Zibek to maruda :lol:...

... i też wkleja fajne zdjęcia (patrz:np. figowy uśmiech .. smoka :wink: )

Wciąż czekam na spełnienie pierwszej nadziei ( bo dwie pozostałe już się ziściły :) )

Pozdraviam
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 21.09.2006 20:07

Janusz Bajcer napisał(a):Grzegorz-bez komentarza, masz 100% racji

czyżby?wpisz w google Brela i trzeci wynik od góry
http://www.chorwacja.pl/Brela/Apartamenty_Vranjes.xml
cytuje dla leniwców :"Brela: Jeden z częściej odwiedzanych i popularniejszych kurortów wypoczynkowych na Riwierze Makarskiej, położony u stóp pasma górskiego Biokovo i Parku Narodowego. "
siódmy wynik od góry galeria zdjęć ( przyznaje nie znam autora ) fotka o nazwie Brela 02 -prosze spojrzeć w tło
Rozumiem że możemy dyskutować czy Jamniczka ject dobra czy nie bo to można kwestionować -ale nie urągajmy faktom.Brela jest kurortem co każdy chyba przyzna ... tylko co z tego wynika ? czy Ty Grzegorzu jeśli zamkniesz na chwile oczy (spróbuj prosze ) i powiedz Tak Brela to kurort ...czy nagle w tym momencie okaże się że straciła dla Ciebie swój urok ?
Ja byłem w Breli dwa razy -jadąc od strony Splitu wjechałem zgodnie ze znakiem Brela o kółeczko czyli centrum, jechałem w dół drogą przez las (wzdłuż której masa samochodów żle zaparkowanych ) , potem wjechałem w Brele ...i jechałem jak na rajdzie mijając potok turystów idących drogą , i samochody z przeciwka -a szukałem Konzuma ..pierwsze miejsce parkingowe to jakiś prawie kilometr dalej za Konzumem pod apartamentem ( wczesniej nie było nic wolnego ) -duża tabliczka PRIVAT 30 kun . Oczywiście zszedłem na dół na plaże -piękny drobniutki żwirek , czyściutkie morze bajka ..... tyle że plaża była tak na długość 2-3 ręczników więc zapewne bywało tam tłoczno.Za drugim razem niestety nie bylo wolnego ....i wylądowałem w Baśce Vodzie.I nie neguje Breli -bardziej stwierdzam że wolałem już zostać w mojej (zaśmieconej niestety ) wiosce .Co do tego rejonu Breli który opisuje to chyba tam nie jest tak cudnie prawda Grzegorzu ? i apartamenty w tym miejscu takie z widokiem na smażalnie i deptakowiczów :) .Zastrzegam że nie byłem w innych miejscach Breli więc pisze tylko o tym co widziałem ( przy okazji pytanie możesz wspomnieć czy było dużo wolnych kwater i jakie są cenowe relacje na uboczu Breli ?).
Co do plaż -jak wspomniałem widziałem jedną lub dwie-trzy nie wiem jak się je dzieli -śliczny żwirek drobniutki że można latać bez kamaszków do morza ( niektórzy zapewne stwierdzą że to sztuczne plaże ) -ale czy to ważne ).
I pozwole sobie wtrącić zdanie o niebieskich flagach -na swojej stronie Brela przyznaje sie do dwóch ... ale czy to takie istotne wszak te flagi ta prawie jak ISO ... kwestia papirka i paru Euro i dają :) zresztą niebieską flage ma również nasza włoska Biba -a tu nawet obrońca Biby zibek powie że klarowność wody w Bibie to góra do pół łydki coś widać .... więc chyba ta flaga to nagroda "za ochrone środowiska " bo i tak literatura podaje.
Sumując centrum Breli to raczej kurort -dla zwolenników tętniącego do póżnych godzin życia , zwolennicy spokoju winni raczej wybrać obrzeża miasta lub mniej znane miejscowości -a takie są w okolicy.
Więc kończymy osobiste wycieczki a pamiętamy że nasze posty ktoś czyta nie po to kto komu dokopał tylko aby coś wywnioskować jadąc tam kiedyś.I przypomne Ci Grzegorzu że to w zasadzie ja jestem ten jedyny na forum który narzeka że w Cro było brudno :( stąd nazwano mnie marudą :) [/list]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.09.2006 20:50

Z dwóch miast na B ja na wakacje wybieram Brelę :lol:
http://www.adria-island.org/pl/miasto/c ... rela/brela
Wakacje w Bibione na pełnym luzie zostawiam Zibkowi :wink:
http://www.vacanzealmare.info/PL/scopribibione.asp
:papa:
zibek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibek » 21.09.2006 22:12

[quote="Janusz Bajcer" masz 100% racji, choć ja w tych krajach w tych miejscach, które wymieniłeś - nie byłem.[/quote]
Januszu -zostałem Twoim fanem :)

a te zdania poniżej zgłaszam na złote usta 2006 :)

W każdym kraju, mieście, wiosce- w każdyn miejscu na świecie śmiecą ludzie, a w miejscowościach turystycznych niestety "turyści".
pozdrawiam ludzi i "turystów" też :)
ps. jak dobrze rozumiem nie byłeś ani w B ani w B ? :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.09.2006 17:01

Wręcz cudownie, nia ma to jak konstruktywna wymiana uwag, prawie jak w naszym wspaniałym rządzie.
Gdyby nie było różnicy zdań, to po co w ogóle zakladać fora...
Ale Zibek bardzo mi sie spodobał. Z przyjemnością pogadalibyśmy dzisiaj wieczorem, bo przychodzą znajomi na opowieści chorawckie.

Została jeszcze jakaś flaszka wina, rakija i śliwowica podarowane na koniec przez naszego sympatycznego gospodarza. Jest jeszcze trochę dziwnego sera chorwackiego, puszki z owocami morza...;

Ale główna danie, to gar zupy gulaszowej, dlaczego własnie gulaszowej?
I tu wspominki chorwackie. Zawsze od wielu lat, a glównie z okresu gdy jeździlismy z przyczepami kempingowymi, tak na koniec trasą południową wpadalismy do Bratysławy na kemping Zlete Peski, aby w końcu za male pieniążki nawpychać się fajnego słowackiego jedzonka. Kempingowa knajpka w stylu country, i caly stół zamówionych danek, piwko i Borowiczka oczywiście...
Ja zawsze zaczynałem od zupu gulaszowej, potem, potem, a na końcu knedliczki z wrebcem, oj oj, oj.
I tym razem były takie plany, wynajęliśmy bungalow na kempingu, a tu po drodze załatwilismy jeszcze Plitvice, i dalej tylko Słowenia a potem Austria i 160/h i już jesteśmy na kolacji.
A tu bieda, na wysokości Mariboru 1,5 h do tyłu, korki. Potem osławiona autostrada słoweńska za niecałe 1 E, i 2,5 h korkeczka, bo Austryjakom zachciało sie sprawdzać paszporty...
W końcu na kempingu w Bratysławie wylądowaliśmy okolo 23 i wszystko włącznie z zupą gulaszową diabli wzięli, tylko po piwku w barze, knajpa zamknięta, a nawet to kto o tej porze chciałby coś jeść?

Dlatego własnie idę mieszać olbrzymi gar zupy gulaszowej, na schabiku, zapach na cały dom..
Dokładana relacja JUTRO W POŚCIE POMYSŁ NA OBIADEK W CHORWACJI

Pozdrawiam wszystkich dyskutantów, a głównie Zibka, a jeśli coś zawiniłem, no może słowem a nie uczynkiem, więc przepraszam
Grzegorz
:wink: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.09.2006 08:10

Chorwacja to również kraj kontrastów.
Trafiliśmy do miejscowości Islam Grcki zupełnie przez przypadek zjeżdżając z autostrady bo chcieliśmy skrócić sobie drogę (niedalego Zadaru) jadąc w stronę morza.

Nie przejechaliśmy tej miejscowości do końca zawróciliśmy jak zobaczyłem tabliczkę z napisem "NE PRELAZITE... " z trupią czaszką.

Jednakże dziękuję Chorwacji i za takie widoki, bo to jest kawałek jej historii...

http://cro.pl/forum/album_page.php?pic_id=2031
http://cro.pl/forum/album_page.php?pic_id=2032
http://cro.pl/forum/album_page.php?pic_id=2033
gunia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gunia » 24.09.2006 13:37

Właśnie wróciłam z Rovinji. I mogę dołączyć do tych co wracając planują kolejny wyjazd. Za co dziękuję Chorwacji? Za otwartość Chorwatów do innych, że nie traktują wszystkich jak wrogów ( ktoś powie, że z tego żyją, ale u nas też tereny nadmorskie z tego żyją , a atmosfera często bywa inna), za piękne krajobrazy, za ciepłe morze i możliwość podziwiania życia różnych żyjątek na dnie bez konieczności nurkowania ( wystarczy maska ), za pogodę choć mieliśmy trzy dni deszczowe ( ale wtedy zwiedzaliśmy miasta), za zabytki i ich eksponowanie, a jednocześnie za toczące się normalnie życie w wąskich uliczkach. Kiedy późnym wieczorem opuści się promenady, a zagłębi w nieoświetlone uliczki, z domów dochodzą odgłosy codziennych prac, rozmów sąsiadów czy zapach szykowanych posiłków, a to wszystko krok od oświetlonych knajpek, lodziarni, czy sklepów. Właściciel lodziarni, do której codziennie chodziliśmy na koniec żegnał się jak ze starymi znajomymi dziękuję za to jak z humorem z lodami potrafią robić cudowne żarty. A w sumie za dwa tygodnie wspaniałego urlopu z każdym dniem innym choć w tym a samym miejscu. I jeszce za to że pojadę tam czwart raz ( nie wiem kiedy , może za rok) i z dużym prawdopodobieństwem będzie to udany wyjazd
:D :lol: :hut: :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.09.2006 20:33

Guniu, masz rację, ja też odkrywam to coś w ludziach południa, nie tylko w Chorwacji, chociaż w tym roku spotkałem się z samymi pozytywnymi odczuciami, a nasz gospodarz domu po prostu nas zaczarował swoja gościnnością i serdecznością. No oczywiście sa tacy co chcą coś na turystach zarobić, ale tak jak powiedziałaś, tacy są i u nas nad morzem, a w górach!!! no. no.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.09.2006 15:42

Dzisiaj chciałbym choć na chwilę powrócić do tematu Dziekuję Ci Chorwacjo.
Czyż nie piękne zwierzątko, a z góry wszyscy wiedzą że jest w miarę sympatyczne i jeżeli dostanie coś do zjedzenia, jest wręcz miłe.
http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 75f1c1.jpg

Na naszej scenie politycznej można zobaczyć coraz więcej różnych zwierzątek, ale nie czuję do nich sympatii. Dlatego też dziękuje ci Chorwacjo, że tak prosto określasz te relacje, nie dając powodu do rozdwojenia jaźni.

http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... 18ce0e.jpg
Piękne widoki uspokajają duszę, przywołują wspomnienia. Biokowo widziane z przystani w Makarskiej.

I za takie widoki dziękuję Ci CHORWACJO. Myślę, że zagadka jest prosta. Pytanie do wszystkich forumowiczów, co przedstawia kolejna fotka.

http://grzegorzcwik.getphoto.pl.getphot ... f9fabc.jpg

?????????

Pozdrawiam, Grzegorz, :wink: :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.09.2006 16:06

dajesz następną :lol: :lol: :lol:

Bol :wink:
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 30.09.2006 16:41

Plaża na Brac. I daj następną fotę.
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 30.09.2006 16:41

Albo na Korculi.
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 30.09.2006 16:42

To gdzieś w Cro, nie?
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.09.2006 20:18

W takim razie pytanie bardziej dokładne.

Jak się nazywa to niesamowite miejsce???????

Pozdrawiam. Grzegorz. :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 30.09.2006 20:24

Półwysep Bol - Zlatni Rat
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

DziekujĘ Ci Chorwacjo ! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone