napisał(a) MPaulo » 12.08.2008 11:09
zebik napisał(a):ita napisał(a):robsson ale po co jedno i drugie?
ja też mam córke wpisaną do mojego paszportu, tak mi było wygodniej i tak na razie jeździ tylko ze mną. paszport bym jej musiała robic co roku bo dopiero od 5 lat daja na 5 lat.
Wyrobiłem swojej córce paszport w lutym (miała wtedy 4,5 roku) i dostała na 5 lat. Trzeba jedynie w wydziale paszportowym zaznaczyć opcję "paszport biometryczny"
Muszę wtrącić się do tej dyskusji, gdyż wielu ludzi może zostać wprowadzonych w błąd.
Mała poprawka - na rok są paszporty tymczasowe, w przypadku, gdy zaznaczy się taką opcję. Nie wiem jednak po co zaznaczać tymczasowy zamiast zwykły, jeśli opłata jest ta sama - 30 zł.
W przypadku zaznaczenia zwykły - dzieci od 1 dnia życia do ukończenia 13 lat otrzymują paszporty na pięć lat. Po ukończeniu 13. roku życia - na 10 lat, tak jak dorośli (wtedy też młody człowiek składa wzór podpisu na wniosku). Fakt, że paszporty dzieciom zmienia się częściej niż raz na 5 lat wynika z faktu zmiany wyglądu pociech w miarę rozwoju.
A paszporty są biometryczne od 2006 r. Na razie dotyczy to zdjęcia twarzy, ale za parę lat, na żądanie USA, my, niewolnicy, będziemy traktowani jak przestępcy i będziemy składać wzór linii papilarnych.
A potem, jak w filmach SF (np. "Raport Mniejszości" ) przyjdzie czas na tęczówkę oka do bazy danych... A później wszczepią ludziom chipy i paszporty będą zbędne... . a ludzie będą się nazywać zapewne Azor, Burek, etc. Może Lessi...
Uff, ale to już może nie za naszego życia. Na razie jest jak jest - paszporty dla dzieci na 5 lat.
I jeszcze jedno - matka posiadając paszport, a w nim wpisane dziecko nie musi wszędzie podróżować z pociechą... Nie żartujmy sobie. Tak głupio jeszcze w UE nie jest...
Ostatnio edytowano 12.08.2008 11:35 przez
MPaulo, łącznie edytowano 2 razy