Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziecko w foteliku na przednim siedzieniu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.06.2012 14:57

Całkiem małe dziecko jeździ tyłem do kierunku jazdy, ponieważ ma takie proporcje ciała, ze przy mocnym walnięciu ciężka głowa leci do przodu i po kręgach szyjnych.
Wiec pytanie - tyłem do kierunku jazdy w tyle??? czy przodem z przodu???
Rób co chcesz - ja wybieralam zawsze pierwszą opcję, chyba że jechalam bezpoduchowym autem - to wtedy młode miałam pod ręką z przodu, ale tylko tyłem, wieksze spokojnie siedziało normalnie na tylnym siedzeniu, nie miałam z nimi nigdy problemów, w życiu nie zakłócały mi spokoju jazdy płaczem czy krzykami.
Moze takie egzemplarze
a moze takie .... wychowanie ;)
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 19.06.2012 17:20

- Najmniejsze dzieci przewozimy w odpowiednich do wagi / wzrostu fotelikach / nosidełkach ZAWSZE tyłem do kierunku jazdy (nieważne czy na przednim fotelu, czy na tylnej kanapie), oczywiście w takim przypadku poduszka czołowa MUSI być wyłączona.

- Starsze dzieci przewozimy w odpowiednich do wagi / wzrostu fotelikach lub na podkładkach podwyższających przodem do kierunku jazdy (nieważne czy na przednim fotelu, czy na tylnej kanapie), w takim przypadku poduszka czołowa POWINNA być włączona.

Te starsze dzieci (w foteliku lub na podkładce) są ustawione w odpowiedniej pozycji w stosunku do otwierającej się poduszki, więc nie ma powodu, aby ją wyłączać.
Nie wiem co na ten temat mówią przepisy chorwackie lub innych krajów, przez które jeździmy tranzytem.
multicolor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) multicolor » 18.07.2014 09:59

witam
czytając o przepisach przewożenia dzieci na przednim siedzeniu i zakazie przewożenia dzieci do 12 lat na całych Bałkanach, dręczy mnie pytanie: co w przypadku busa który nie posiada tylnych siedzeń? z przodu są trzy miejsca. Czy w tej sytuacji nie można wozić dzieci wcale takim autem?
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 18.07.2014 21:30

multicolor napisał(a):witam
czytając o przepisach przewożenia dzieci na przednim siedzeniu i zakazie przewożenia dzieci do 12 lat na całych Bałkanach, dręczy mnie pytanie: co w przypadku busa który nie posiada tylnych siedzeń? z przodu są trzy miejsca. Czy w tej sytuacji nie można wozić dzieci wcale takim autem?

Dobre pytanie. Można też spytać co z dzieckiem, które jedzie ciągnikiem siodłowym, tzw. TIR.?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dziecko w foteliku na przednim siedzieniu - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone