Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziecko- Paszport - Wyjazd ???

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 14.05.2007 20:18

Witam!

W związku z skrajnie różnymi opiniami na temat wyjazdu z dzieckiem na podstawie wpisu dziecka do paszportu mogę podzielić się informacją, którą otrzymałem z Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Zagrzebiu.

Na zadane w tej kwestii pytanie otrzymałem odpowiedź, że "oczywiście jest to możliwe pod warunkiem, że dziecko będzie wpisane do paszportu matki i matka będzie obecna przy wjeździe jak i wyjeździe".

Sprawdzę jeszcze tą informację w konsulacie chorwackim w Warszawie i jak się potwierdzi to jadę na wpisie.

Mój mały w lipcu kończy 1,5 roku więc daruję sobie wyrabianie dla niego paszportu, który po roku i tak będzie do wymiany.

Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 20:21

wiko napisał(a):...Mój mały w lipcu kończy 1,5 roku więc daruję sobie wyrabianie dla niego paszportu, który po roku i tak będzie do wymiany.

Pozdrawiam

Małe sprostowanie ;) po 10 latach :lol:. Wiem bo wyrabiałem dla syna ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.05.2007 20:27

wiko napisał(a):Witam!

Na zadane w tej kwestii pytanie otrzymałem odpowiedź, że "oczywiście jest to możliwe pod warunkiem, że dziecko będzie wpisane do paszportu matki i matka będzie obecna przy wjeździe jak i wyjeździe".

Pozdrawiam

Zapomnieli Ci powiedzieć, że zdaje się na jednej fotce muszą być. Kiedyś tak było. Sugeruję rozwiązanie drugie.
Moje dziecko miało paszport robiony w wieku lat 0.8. Dzisiaj ma 9 lat i nadal na tym pasku jeździ..... :lol:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2007 20:36

Leszek Skupin napisał(a):
wiko napisał(a):...Mój mały w lipcu kończy 1,5 roku więc daruję sobie wyrabianie dla niego paszportu, który po roku i tak będzie do wymiany.

Pozdrawiam

Małe sprostowanie ;) po 10 latach :lol:. Wiem bo wyrabiałem dla syna ;)

Leszku jednak do wymiany bo kto po roku pozna tego malucha :wink: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 20:38

Nie wiem kto pozna ale paszport jest proceduralnie ważny 10 lat :D
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2007 20:38

FUX napisał(a):Moje dziecko miało paszport robiony w wieku lat 0.8. Dzisiaj ma 9 lat i nadal na tym pasku jeździ..... :lol:

Do czasu aż nie trafisz na służbistę :wink: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 20:39

Służbista wymięknie jak zobaczy datę ważności :P paszportu :D
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2007 20:42

Leszek Skupin napisał(a):Służbista wymięknie jak zobaczy datę ważności :P paszportu :D

Mi kiedyś nie wymięknął :cry: Dobrze że to był wypad na Słowację :wink: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 20:46

No nie żartuj 8O opiszesz co i jak się zadziało :?:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2007 20:57

Leszek Skupin napisał(a):No nie żartuj 8O opiszesz co i jak się zadziało :?:

Kiedyś maluchy miały paszporty gratis więc postanowiłem wyrobić córce paszport(miała 7 mieś w 1996)Wszysko było ok do maja 2000 kiedy podczas pobytu w Krynicy chciałem wyskoczyć na Słowację .Du.ek (nasz)przyczepił się że nie jest w stanie stwierdzić czy to jest ,,to dziecko''Nie pomogło nic.Po tym incydencie zaraz wyrobiłem nowy paszport ( też gratisowy) i do dzisiaj nie ma problemu.W sumie to dobrze że ten du.pek znalazł się w Piwnicznej a nie za dwa miechy na lotnisku w Krakowie :wink: :lol:
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 14.05.2007 20:57

Leszek Skupin napisał(a):Nie wiem kto pozna ale paszport jest proceduralnie ważny 10 lat :D

Dzieciom do 5 lat wydaje się paszporty tymczasowe, który jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy. Paszport taki nie zawiera danych biometrycznych i kosztuje 30 zeta. (Wiadomość ze strony MSWiA).

Trzeba Leszku śledzić przepisy bo jeśli chodzi o paszporty to trochę się pozmieniało. 8)
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2007 20:58

Ups poszło dwa razy :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 21:00

wiko napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Nie wiem kto pozna ale paszport jest proceduralnie ważny 10 lat :D

Dzieciom do 5 lat wydaje się paszporty tymczasowe, który jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy. Paszport taki nie zawiera danych biometrycznych i kosztuje 30 zeta. (Wiadomość ze strony MSWiA).

Trzeba Leszku śledzić przepisy bo jeśli chodzi o paszporty to trochę się pozmieniało. 8)

A no bo ja swojemu wyrabiałem 4 lata temu przed pierwszym wyjazdem do Cro 8) W takim razie chylę czoła.
robcio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robcio » 14.05.2007 21:41

wiko napisał(a):

A ja miesiąc temu swoim maluchom 1 i 4 lat wyrobiłem paszporty z danymi biometrycznymi na 5 lat za 30 zeta.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 14.05.2007 21:41

wiko napisał(a):

Zapomniałeś dodać, że dotyczy to paszportów NOWOWYDAWANYCH.
Stare paszporty zachowują ważność do momentu upływu terminu ważności.
przypominam, że mówimy o paszporcie "czerwonym", wydawanym od 2001 roku.

Pozdrawiam
Rafał
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone