Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dziecko- Paszport - Wyjazd ???

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 15.05.2007 06:05

robcio napisał(a):
wiko napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Nie wiem kto pozna ale paszport jest proceduralnie ważny 10 lat :D

Dzieciom do 5 lat wydaje się paszporty tymczasowe, który jest ważny 12 miesięcy od daty jego wydania lub na okres w nim wskazany przez organ paszportowy. Paszport taki nie zawiera danych biometrycznych i kosztuje 30 zeta. (Wiadomość ze strony MSWiA).

Trzeba Leszku śledzić przepisy bo jeśli chodzi o paszporty to trochę się pozmieniało. 8)

A ja miesiąc temu swoim maluchom 1 i 4 lat wyrobiłem paszporty z danymi biometrycznymi na 5 lat za 30 zeta.

Przecież przepis mówi o wazności 12 miesięcy lub na okres wskazany przez organ paszportowy (zależy od wieku dziecka)
Okres 5 lat jest okresem maksymalnym ważności paszportu tymczasowego, który danych biometrycznych nie posiada.
8)
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 15.05.2007 07:14

Dziecko wpisane do paszportu matki-wpis ważny do czasu utraty ważności paszportu matki.
Dla dziecka do 5 lat -paszport tymczasowy na 1 rok ale na żądanie rodziców ważność takiego dokumentu jest ustalana na 5 lat-koszt 30 zł
Nie dokonuje sie uż wpisów dzieci do paszportu.
Na granicy dziecko MUSI posiadać dokument tożsamości, żadne tam wpisy do starych dowodów osobistych!
Co do czepiania sie pogranicznika- wytrzymajmy jeszcze rok, wejdziemy do strefy ruchu bezgranicznego( z wyjątkiem wjazdu do CRO) i większość problemów się skończy.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.05.2007 07:26

Najlepiej dowiedzieć się u źródła :D
PASZPORTY
Tak więc i ja po części miałem rację bo dziecku paszport był wydany 4 lata temu czyli przed wprowadzeniem paszportów biometrycznych :D i jest on ważny 10 lat :D
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 15.05.2007 08:19

krzysiek M. napisał(a):Dziecko wpisane do paszportu matki-wpis ważny do czasu utraty ważności paszportu matki.
Dla dziecka do 5 lat -paszport tymczasowy na 1 rok ale na żądanie rodziców ważność takiego dokumentu jest ustalana na 5 lat-koszt 30 zł
Nie dokonuje sie uż wpisów dzieci do paszportu.
Na granicy dziecko MUSI posiadać dokument tożsamości, żadne tam wpisy do starych dowodów osobistych!
Co do czepiania sie pogranicznika- wytrzymajmy jeszcze rok, wejdziemy do strefy ruchu bezgranicznego( z wyjątkiem wjazdu do CRO) i większość problemów się skończy.

Pograniczik może czpić się jedynie psiego ogona :P Dzieci do 16 roku życia mogą podróżować na podstawie wpisu do paszportu jednego z rodziców po całej UE. Do czasu ukończenia 16 lat przez dziecko lub do wygaśnięcia ważności paszportu dokument jest ważny i stanowi podstawę do przekraczania granicy.

Nowe paszporty nie przewidują już wpisów. :)
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 15.05.2007 08:23

Leszek Skupin napisał(a):Najlepiej dowiedzieć się u źródła :D
PASZPORTY
Tak więc i ja po części miałem rację bo dziecku paszport był wydany 4 lata temu czyli przed wprowadzeniem paszportów biometrycznych :D i jest on ważny 10 lat :D

Nikt tutaj nie kwestionował ważności już wydanego dokumentu. :)
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 15.05.2007 08:58

wiko napisał(a): Pograniczik może czpić się jedynie psiego ogona...

Witaj !
Myślę że toczenie sporów na granicy na temat zdjęcia dziecka w wieku 2 lat przy obecnym jego wieku 7 czy 9 to ostatnia rzecz, która marzy mi się w czasie wakacji...

Zawsze wyrabianie paszportu dla dziecka w związku ze zmianą wyglądu wiązało się ze zdecydowanie niższą opłatą. Obecne 30 PLN za 5 lat jest chyba na tyle niską kwotą że nie ma się nad czym zastanawiać...

Pzdr
Tomek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2007 09:35

Tomek napisał(a):....Myślę że toczenie sporów na granicy na temat zdjęcia dziecka w wieku 2 lat przy obecnym jego wieku 7 czy 9 to ostatnia rzecz, która marzy mi się w czasie wakacji...

Powiem z doświadczenia tak - moje dzieciaki miały wyrobiony paszport jak miały 2 latka (obecnie mają 10). Wg mnie jest znacząca różnica jak wygladały kiedyś a jak wygladają dziś :lol: Ale jak dotychczas nikt nie przywalał sie do zdjęcia ani nie sugerował wymiany dokumentu. A ostateczny test miałem miesiąc temu ja pojechałem z dzieciakami na Ukrainę. Ukraińcy są szczególnie nawiedzeni i ultra upierdliwi - o co kolwiek :lol: Obserwowałem reakcję ichniego pogranicznika jak porównywał moje dzieci ze zdjęciem w ich paszporcie - zero reakcji :!: A skoro na Ukrainie to przeszło to wszędzie indziej nawet na to nie zwrócą uwagi :wink: Więc skoro mają jeszcze 2 lata ważny paszport to nie mam zamiaru go wymieniac.
Pozdrav :papa:
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 15.05.2007 10:00

Dzisiaj uzyskałem informację z konsulatu chorwackiego w Warszawie, że respektują przepisy państw trzecich i skoro w Polsce były stosowane wpisy dzieci do paszporu to oni to uznają i można spokojnie jachać na wpis.

Póki mój mały nie skończy 5 lat daruję sobie wyrabianie dla niego paszportu. Żeby było ciekawiej to w urzędzie musi się stawić ojciec z matką i jeszcze z dzieckiem, żeby urzędnik mógł sobie go olukac. :?
Może to i słuszne ale kłopotliwe.

Do zobaczenia w CRO - Baska - KRK - połowa lipca :P
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 15.05.2007 22:43

To ja jeszcze dodam od siebie:
- niespełna 2-letniemu synowi w sierpniu 2006 roku wyrobiłem paszport "pół-biometryczny" :D (zdjęcie już nowa wersja, paszport bez chipu) i ma datę ważności do sierpnia 2016. Inna sprawa że na stronach WWW piszą że takie dziecko powinno dostać paszport na krócej:

WAŻNOŚĆ PASZPORTU
-paszport jest ważny przez okres 10 lat od daty jego wydania,
-paszport wydany małoletniemu, który ukończył 5 lat a nie ukończył 13 lat, jest ważny 5 lat od daty jego wydania,
-paszport tymczasowy wydany małoletniemu do ukończenia 5 roku życia ważny jest 12 miesięcy od daty jego wydania,
-paszport tymczasowy wydany w innych sytuacjach jest ważny przez okres w nim wskazany przez obywatela, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy od daty jego wydania.

WAŻNE: od dnia 28 sierpnia 2006 r. nie ma możliwości wpisania dziecka do paszportu jednego z rodziców
[/quote]
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Dziecko- Paszport - Wyjazd ??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone