Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzieci i przerwy w trasie:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
heca7
Cromaniak
Dzieci i przerwy w trasie:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 20.06.2010 12:10

Witam:)
Proszę się nie śmiać :lol: Ale ja naprawdę się zastanawiam jaką obrać strategię jazdy. Dzieci jest troje: 8lat, 5lat i 3 lata. Bardzo żywe. Kiedy zaczynają się nudzić lub są zmęczone- zaczepiają się nawzajem i dochodzi do regularnych bitew na tylnym siedzeniu :evil:

Sytuacje ratują przerwy w jeździe. I tu moje pytanie: krótkie a często czy jedna-dwie długie i dalej jazda?
Wywalać towarzystwo z samochodu co 1,5 godziny czy chcą czy nie chcą? Czy czekać aż będą naprawdę zmęczeni i zrobić jeden porządny postój?
Kiedybyście lepiej odpoczęli? Jedziemy z przerwą pod Zagrzebiem.Nie możemy też jechać w nieskończoność :lol:

Co do gażetów typu dvd to mam już wszystko ale wiadomo i te rzeczy przestają bawić po paru godzinach.

Aha. Jedziemy z Warszawy do Igrane przez Zagrzeb.
jimmi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 20.06.2010 12:12

Pomocą może się okazać noc i dzieciaki padną na kilka godzin.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 20.06.2010 12:24

w naszym przypadku (chłopcy jeżdżą do cro odkąd skończyli 2.5 roku, teraz mają 10) trudno powiedzieć jakiej długości przerwy są najodpowiedniejsze. Po prostu obserwujemy ekipę, sami, że tak powiem, wyrażają chęć pobrykania na jakiejś polance etc. Zgodzę się z przedmówcą- nocna jazda załatwia wiele. To jednak zależy od preferencji- niektórzy kierowcy nie lubią nocnej jazdy.
MarcG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcG » 20.06.2010 14:04

heca7 napisał(a):Witam:)
Proszę się nie śmiać :lol: Ale ja naprawdę się zastanawiam jaką obrać strategię jazdy. Dzieci jest troje: 8lat, 5lat i 3 lata. Bardzo żywe. Kiedy zaczynają się nudzić lub są zmęczone- zaczepiają się nawzajem i dochodzi do regularnych bitew na tylnym siedzeniu :evil:

Sytuacje ratują przerwy w jeździe. I tu moje pytanie: krótkie a często czy jedna-dwie długie i dalej jazda?
Wywalać towarzystwo z samochodu co 1,5 godziny czy chcą czy nie chcą? Czy czekać aż będą naprawdę zmęczeni i zrobić jeden porządny postój?
Kiedybyście lepiej odpoczęli? Jedziemy z przerwą pod Zagrzebiem.Nie możemy też jechać w nieskończoność :lol:

Co do gażetów typu dvd to mam już wszystko ale wiadomo i te rzeczy przestają bawić po paru godzinach.

Aha. Jedziemy z Warszawy do Igrane przez Zagrzeb.

U mnie pomagają audiobooki :D Jak dzieciaki były małe to wszystkie bajki czytane przez Fronczewskiego o potem Pottery i inne Narnie. Nawet ja lubię posłuchać czegoś ciekawego, szczególnie jak czytają znani aktorzy.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.06.2010 15:16

po 1,5 godziny to trochę szybko na przerwę, tydzień pojedziecie ;)
tak ok 3 godziny powinny wytrzymać, no chyba ze potrzeby fizjologiczne zmuszą was częściej. DVD nieocenione, tylko załatwcie nowe bajki. Wymyślcie tez jakieś zabawy mówiony typu kto pierwszy coś tam znajdzie/zobaczy, może jakieś zabawki do auta, książeczki, gazetki, nowe autko itp. Lizak czasem zamknie dzioba, czy tic taki ;)
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 20.06.2010 15:27

My nigdy nie lubiliśmy jazdy nocnej, ale za to zawsze wyjeżdżaliśmy bardzo wcześnie rano. Teraz latem nawet można o 4 wstać, nawet ciut wcześniej, auto wieczorem spakowane, zebrać się i wio - gwarantowane, że za jakąś chwilę dobiegać będzie z tylnego siedzenia słodkie pochrapywanie (koniecznie zabrać ulubione podusie i wałeczki pod szyję). Wtedy jedziecie tak długo, jak kierowca da radę. W ciągu dnia postoje nieuniknione.
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 20.06.2010 16:01

Ja powiem tak jak dzieci były małe to jeździłem na Istrię.
Jak podrosły to do Dalmacji.
Za to zawsze wyjeżdzaliśmy późnym popołudniem by trasy było jak najwięcej w nocy.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 20.06.2010 16:43

u mnie kluczowym rozwiązaniem są konsole do gier

chłopalki 8 i 4 lata mają zacięcie do grania na wszystkim co elektroniczne i nawet głupi telefon z prostymi gierkami może załatwić sprawę na wiele godzin

oczywiście nie wszystkie dzieciaki mają zacięcie do gier

generalnie dzieciaki trzeba czymś zająć takim żeby od nich wymagało to uwagi
samo oglądanie dvd może nie wystarczyć no i trzeba by mieć filmotekę narodową w kompie
u kolegi który jechał z dzewczynka 4 lata sprawę załatwiły kredki i papier i całą drogę rysowała :D
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 20.06.2010 18:45

Dzięki za podpowiedzi :D
Zamierzamy wyjechać o 4.00 nad ranem. Mam więc nadzieję, że część trasy prześpią :roll:
O audiobokach nie pomyślałam, dzięki :o
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 20.06.2010 20:01

Dla dzieci które już chodzą to najlepsza podroż jest nocą,ale to zależy juz od kierowcy jak się czuje w jeździe na noc.
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 20.06.2010 21:53

moja córka bierze laptopa, ma tam różne herosy, simsy. albo będzie grać albo będzie spać :)
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 22.06.2010 13:36

o tak, audiobooki to podstawa.
MarcG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarcG » 22.06.2010 13:47

Iwona_PB napisał(a):o tak, audiobooki to podstawa.

nie jestem za bardzo chętny na dvd i gry w czasie jazdy, potem mali goście są wiezieni jak koty w worku :D nie wiedzą gdzie i którędy jechały. Przy słuchaniu można jeszcze coś ewentualnie pogadać i popatrzeć za okno a przy obrazie to już są całkiem wylogowane. Ja już od paru lat jestem molestowany na zakup dużego dvd pod dach ale mam szklany dach więc nie ma gdzie przykręcić :D
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 22.06.2010 14:07

cześć Heca ;)

Dokładnie nad tym samym sie zastanawiam - już mnie głowa boli od myślenia czy może lepiej w nocy a moze jednak lepiej w dzień. Moja młodsza ma troche ponad rok i boję się ze za dużo atrakcji to ja jej nie wymyślę :roll:
Ze starszą jeździliśmy w dzień - dawała radę spokojnie - tyle ze wieczorem demon jakiś sie w niej budził i zamiast iść grzecznie spać ( razem z kurami jak zmęczeni rodzice ) to ona skakała do północy...

PS - kiedy jedziecie ? Moze terminy nam się pokrywają ?
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 22.06.2010 14:25

My w tym roku jedziemy z zestawem 9 i 2,5 (mieszanka jeszcze piorunująca, bo mała chce wszystko to co ma starszy ... a starszy niekoniecznie chce wszystko dać, wieć awantura i wrzaski gotowe). Z różnych powodów w okolicach Grazu wypada nam nocleg więc plan drogi jest dopasowany tak naprawdę do rytmu dnia małej i jej południowe spanie. Z mojego doświadczenia 2 do 2,5 godziny mała wytrzymuje w aucie, później przerwa jest konieczna. Zręcznie planując godzinę wyjazdu można zrobić bloki nawet 4 -5 godzinne ciągłej jazdy, a tego to i już dorosły nie wytrzymuje bez przerwy ;)

pozdr
Arek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone