Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzieci i przerwy w trasie:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 24.06.2010 20:56

Wyjeżdżamy 30lipca nad ranem z Warszawy. Jedziemy przez Zagrzeb.

Co do tego, że dzieci jadą z Dvd trochę nieświadome ciekawego świata za oknem to się zgadzam :cry:
Zauważyłam, że chyba szybciej się nudzą niż ja. Ja jeździłam z nosem przyklejonym do szyby. Niektóre trasy przemierzane wielokrotnie mam nadal w pamięci z dzieciństwa(choćby do Łodzi- zalew, w którym spuszczano wodę i zjeżdżalnię do niego.Bloki prawie na plaży obok. Piękny mur pałacowy, miejsce gdzie mieszkali cyganie). Teraz dzieci nie chcą patrzyć w okna :( Chcą rozrywek, przyzwyczajone przez telewizję i internet :cry:
Próbuję córkę nauczyć oglądania świata. Ale to nie takie proste-one są przyzwyczajone do łatwizny. I my chyba też :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2010 21:29

heca7 napisał(a): Teraz dzieci nie chcą patrzyć w okna :( Chcą rozrywek, przyzwyczajone przez telewizję i internet :cry:
Próbuję córkę nauczyć oglądania świata. Ale to nie takie proste-one są przyzwyczajone do łatwizny. I my chyba też :?

Temat na inny wątek... jednak po raz kolejny widzę u siebie efekty tego, że telewizja jest u nas dla dzieciaków w tylko wekendowe poranki i codzienną wieczorynkę, a komputer służy tylko rodzicom do pracy. :)

Co do podrózy do Chorwacji, to rzeczywiście ułatwieniem jest jazda nocą. O poranku zaczyna się więc zabawa w odczytywanie treści znaków drogowych, liczenie wiatraków, czy rozpoznawanie kolorów a niekiedy i marek samochodów. :wink:
Co do postojów to w ubiegłym roku zatrzymwaliśmy się ze względu na dzieciaki dwa razy. Pod Wiedniem i w okolicach Gospić.

Pozdrawiam
Interseal M.
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 25.06.2010 09:17

Ja wiem jak wygląda u nas jazda w dzień po Polsce :D często podróżujemy Krk-Łódź lub Krk-Wawa i do póki dzieciaki (3 i 5 lat) śpią to się jedzie, ale że za długo nie śpią to po ich przebudzeniu kończy się dobre :P a to siusiu, a to jeść, a to kiedy będziemy i tak na okrągło.
Dlatego do Chorwacji jeździmy nocą (w tym roku trzeci raz) i wydaje mi się że tak jest wygodniej dla wszystkich.
Wyjeżdżamy zazwyczaj około 17-18 z Krk i około 20:00 na granicy PL robimy sobie przerwę na kolację,potem jeszcze chwilka zabawy i jak jesteśmy w Żylinie dzieciaki już śpią, potem autostradą do Austrii i tam jakaś przerwa na krótki odpoczynek i dalej w drogę, rano jesteśmy w Chorwacji (Istria) i wtedy dzieciaki się budzą.
Tak więc praktycznie nie wiedzą że zrobiliśmy prawie 1k km.
Osobiście jakoś nie wyobrażam sobie jazdy w dzień, nie dość że my się umęczymy próbując ogarnąć całe towarzystwo, to jeszcze wydaje mi się żę dla t tak małych dzieci bardziej to by było męczarnia niż przyjemna podróż.

Ale oczywiście każdy ma swoje patenty i najlepiej wie co dla kogo dobre, więc wszystkim szerokiej i spokojnej drogi.
Ostatnio edytowano 25.06.2010 14:13 przez Seavolv, łącznie edytowano 1 raz
mkmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkmb » 25.06.2010 10:25

Ale dzieciaki to w fotelikach tak grzecznie śpią, czy leżą na kanapie?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.06.2010 10:46

mkmb napisał(a):Ale dzieciaki to w fotelikach tak grzecznie śpią, czy leżą na kanapie?

Istnieje obowiązek przewożenia dzieci w foteliku na całej trasie do Chorwacji jak i również w samej Chorwacji. A tak z drugiej strony czy nie uważasz tego za zbyt niebezpieczne?
mkmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkmb » 25.06.2010 11:15

Zgadzam sie z Tobą. I dlatego się pytam, bo moje wiercipięty chyba by nie przespały nocy w fotelikach na siedząco (3, 5 i 11 lat). I jak to robią inni, że dzieci im śpią.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2010 11:25

Mój mały zawsze śpi w foteliku, nie mam pojęcia jak on to robi, bo po takim spaniu mnie by wszystko bolało przez kilka dni :D . Jedyne co robimy gdy jedziemy w nocy i ma dłużej spać to odchylamy trochę oparcie do tyłu żeby pozycja była wygodniejsza, ale nie za bardzo żeby w razie czego nie "wyjechał" spod pasa
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 25.06.2010 11:49

Moja trzyletnia córeczka jest wspaniałą turystką. Zazwyczaj interesuje się tym co jest za oknami a jak obraz staje się mało interesujący to zasypia. Na dłuższych trasach (w zeszłym roku Łódź - Krynica Morska) dodajemy do tego jakieś zabawy w postaci rysowania kredkami, oglądania książeczek itp. Do Chorwacji pojedzie w tym roku pierwszy raz i to będzie druga tak długa jej trasa (pierwszy raz tak daleko jechała jeszcze jako niemowlę). Mam nadzieje że pierwszy najtrudniejszy dzień jakoś zleci, liczę że nowe widoki zwłaszcza góry które zobaczy pierwszy raz przez większość czasu będą zajmowały jej uwagę. Drugiego dnia jak wszystko dobrze pójdzie po 6 godzinach jazdy będziemy na miejscu ;-)
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 25.06.2010 13:52

mkmb napisał(a):Ale dzieciaki to w fotelikach tak grzecznie śpią, czy leżą na kanapie?

Śpią w fotelikach, dzieci jak to dzieci jak im się spać zachce to nawet podczas jedzenia zasną :D więc fotelik też jest dobrym miejscem do spania, od czasu do czasu się przebudzą ale jak widzą że jest ciemno to tylko się przekręcą i śpią dalej :P Ja też staram się specjalnie nie budzić, a postój robię jak jest to konieczne, aby właśnie w nocy przejechać jak najwięcej bo wiem że gdy tylko dzieciaki obudzą się na dobre to będą potrzebne częstsze postoje.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dzieci i przerwy w trasie:) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone