Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dżem figowy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romek
Croentuzjasta
Dżem figowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 28.08.2005 09:08

Mam chrapkę na dżem figowy z HR.Kto kosztował tego dżemu ? Są co najmniej 3 rodzaje- figowy,figowy z kakaom,figowy z narancom.Może na forum jest ktoś z branźy spożywczej,jakaś hurtownia,czy coś w tym rodzaju.Kupię chętnie zgrzewkę.podobno gdzieś w PL można trafić na dżem figowy z HR. Smak tego dżemu przypomina mi HR. Słoiczki ,w które jest pakowany są ozdobne,takie pękate,wieczko z wstąźeczką i karteczką ,bardzo charakterystyczne.Może trafię wreszcie na jakiegoś łasucha,wszyscy by tylko pisali o alkoholu a nic o słodkościach,które przecież na Bałkanach są bardzo smakowite i inne jak u nas.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.08.2005 09:23

Dżem figowy jest przepyszny :) Właśnie taki sobie zapodałam na śniadanko :) Bardzo też lubię dżem od šipka ;)

Plumek
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 28.08.2005 09:30

No dobra, ale gdzie go można kupić w PL :?:
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 28.08.2005 13:18

Czy naprawdę jest na forum tylko 2 smakoszy dźemu figowego z HR.Zjadłem już obiad i chętnie zjadłbym na deser chałkę z takim dżemikiem. Jak tylko ktoś da mi namiary fdzie w PL można kupić dżem figowy z HR podobny ma u mnie za darmo konsultacje telefoniczne do końca życia :lol:
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 28.08.2005 15:39

Mam nadzieję,że do zimy ktoś się odezwie.Obiecuję nagrodę za informację o dżemie.Na razie wszystkie łasuchy drzemią po obiedzie a ja idę na grila,jak wrócę zajrzę ,może komuś jeszcze dżem figowy smakuje i cierpi z powodu jego braku . Czekam.................. :!:
*ASIA
Autostopowicz
dżemik

Nieprzeczytany postnapisał(a) *ASIA » 28.08.2005 19:41

Ja również cierpię z powodu braku wyżej opisanego dżemu :wink:
Uwielbiam ten z figowo-kakaowy i figowo-pomarańczowy, ale zapasy już dawno mi się skończyły niestety, a w Polsce nigdy go nie widziałam. Jak się czegoś dowiem na ten temat to dam znać.
Pozdrawiam
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 28.08.2005 19:59

romek napisał(a):Mam nadzieję,że do zimy ktoś się odezwie.Obiecuję nagrodę za informację o dżemie.Na razie wszystkie łasuchy drzemią po obiedzie a ja idę na grila,jak wrócę zajrzę ,może komuś jeszcze dżem figowy smakuje i cierpi z powodu jego braku . Czekam.................. :!:

Witaj Romku!!!
Tak bardzo cierpisz z powodu braku tego figowego dzemu,ze az zal sluchac.[a naprawde potrafie zrozumiec takie cierpienie]i moze moge Ci ulzyc w tym bolu.
W Cro juz bylam ale za tydzien moze wyjade do Wloch a tam tez jest dzem figowy,tylko nie wiem czy tak dobry jak chorwacki
Gotowa jestem kupic Ci 1lub 2 i wyslac po powrocie,bo widze ze sprawa jest powazna a cierpienie ogromne.
Dobrze ze na tego grila poszedles to choc na chwile zapomnisz o bolu.
Jestem pielegniarka i nie moge przejsc obojetnie obok ludzkiego cierpienia. A zwlaszcza gdy cierpi forumowicz z Cro.pl.
Pozdrawiam Cie goraco!!![wytrzymaj jeszcze troche] 8) 8) 8)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.08.2005 20:11

No niestety - nie wiem, czy w Polsce można dostać - zawsze go sobie przywoziłam Stamtąd :)
Na pocieszenie - mogę Ci z końcem września przywieźć kilka słoiczków...

Plumek

P.S. nie zrobiłeś sobie zapasów?!
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 28.08.2005 20:31

Wiadzialam kiedys w sklepie konfiture figowa oraz dzem figowo - pomaranczowy firmy STOVIT. Nie mam pojecia, jak smakuja, ale wygladaja niezle. SMACZNEGO!!!
PS. Jak kupisz, daj znac, czy dobre i czy podobne do chorwackich.
Pozdrawiam!!!

Obrazek
Obrazek

http://www.stovit.com.pl/
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 28.08.2005 20:41

Dziękuję pięknie Pani Pielęgniarce, tak się składa ,że codziennie z Paniami pracuję i współpraca układa nam się bardzo dobrze. Zapas dżemu już dawno poszedł,to co znajomi przywieźli też,ale już niedługo 2006 rok i wyjazd do HR. W tym roku niestety nie byłem tam i tęsknię jak wszyscy forumowicze.Okresowo śledzę wszelkie info(byłem tam już 3 razy) i jestem w miarę na bieżąco w sprawach relacji z pobytów forumowiczów w HR. Nikt o dżemie jeszcze nie pisał,przy okazji niedzieli chce się zawsze nieco słodyczy - a zatem dużo szczęśćia i słodyczy w HR wesoły Romek wszystkim HR-maniakom życzy :lol:
ewa7770
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa7770 » 28.08.2005 21:53

romek napisał(a):Dziękuję pięknie Pani Pielęgniarce, tak się składa ,że codziennie z Paniami pracuję i współpraca układa nam się bardzo dobrze. Zapas dżemu już dawno poszedł,to co znajomi przywieźli też,ale już niedługo 2006 rok i wyjazd do HR. W tym roku niestety nie byłem tam i tęsknię jak wszyscy forumowicze.Okresowo śledzę wszelkie info(byłem tam już 3 razy) i jestem w miarę na bieżąco w sprawach relacji z pobytów forumowiczów w HR. Nikt o dżemie jeszcze nie pisał,przy okazji niedzieli chce się zawsze nieco słodyczy - a zatem dużo szczęśćia i słodyczy w HR wesoły Romek wszystkim HR-maniakom życzy :lol:
[color=olive][/color

Och Romku , Romku
odrzucasz moja z serca plynaca propozycje pomocy
Jednak z uwagi na Twoja dobra wspolprace z pielegniarkami,nie gniewam sie. Mnie tez niedziela tak slodko i tesknie nastraja
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 02.09.2005 06:49

Ponawiam pytanie o dostawy dżemu figowego do Pl,może ktoś byłby tym zawodowo zainteresowany,przydałby mi się do śniadanka na słodko,które właśnie w pracy spożywam.
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 05.09.2005 17:10

Idzie zima,mam nadzieję,że wtedy sobie będziemy przypominać słodkie chwile spędzone w Hr z dżemem figowym-ciasteczka KRAS posmarowane dżemem figowym smakują wybornie do popołudniowej herbatki(oczywiście na razie w mojej wyobraźni,ale już niedługo sierpień 2006!!)
Czy naprawdę nikt w PL nie widział dżemu z fig innego niż prezentowny powyżej na forum?
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 05.09.2005 17:34

Temat dżemu figowego pojawiał się już na forum, ale oczywiście warto go niekiedy ponawiać. Ktoś kiedyś nawet podał przepis na ten specjał. Autorowi tego linku zapewne chodzi o serię dżemików firmy SMS www.sms.hr Polecam tę stronkę. Pokazują nawet na filmik z procesem produkcyjnym, łącznie z ręcznym zawiązywaniem tych sznurków. Został mi jeszcze jeden (od suhih smokava s narancom - nagroda gastronomicznego Złotego Oskara za rok 2004 na Fancy Food Show w Nowym Jorku). Warto je kupować. Ja w tym roku w Neum nabyłem w dyskoncie po 10 kun. Do Polski nie sprowadzają. Widziałem w "Piotrze i Pawle" francuski odpowiednik za...26 zł, przy tej samej objętości (masa netto 240 g). Życzę smacznego i pozdrawiam.
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 05.09.2005 18:44

Dzięki za szybki odzew. Cena nie gra roli,spróbuję skontaktować się z producentem,może inni chętni cromaniacy coś w tej sprawie jeszcze mają do powiedzenia o swoich doświadczeniach z dżemem figowym. :P
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone