Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hmmm tu na straganach w Punat, sprzedają tylko takie zielone figi, wiec takie też zerwaliśmy z drzew, wybierając te najbardziej wg nas dojrzałe i mamy 3 średniej wielkości słoiki dżemiku
Czy wie ktoś gdzie w Polsce można dostać dżem figowy z kakaem? Kiedyś spotkałem w Polsce z firmy sms? ale tylko z samych fig. Z tej firmy 3 lata temu kupiliśmy kilka w Cro i się zaczęło ... Jak coś to dajcie znać? to dla niesamowitego smakosza tegoż przysmaku. Z tegorocznego wyjazdu wróciło tylko 7 słoiczków o nazwie Ficoco (cokoladni namaz) bo tylko tyle upolowaliśmy w Orebiczu a zima będzie długa
...w tym roku szukałam w Zavalaticy i w Vela Luce, niestety nie dysponowali... Jakov, mój gospodarz polecił mi jednak; susz figi lub sama rób z nich dżem...
... i rzeczywiście z tego czego nie mogliśmy już skonsumować przetwarzałam dżemy, żal było mi wyrzucać całe skrzynie fig...
... reasumując, przywiozłam do Polski kilka słoiczków własnego dżemu figowego...
Ja po przejściu kilkunastu sklepów w Puli znalazłem swój ulubiony dżem z fig i pomarańczy ale dopiero w Billa ale cóż kilka słoiczków przywiozłem trochę fig tez wiec może do następnego roku mi starczy
majeczka napisał(a):...w tym roku szukałam w Zavalaticy i w Vela Luce, niestety nie dysponowali...
W tym roku faktycznie był jakiś problem z dżemem figowym. Odwiedziliśmy kilka dużych sklepów i albo było w nich brak dżemu albo wybieraliśmy ostatnie słoiczki.
Antilica, pani, u której kupowaliśmy w tym roku wyśmienitą oliwą, która też dostarcza fig na targowisko w Trogirze, mówiła, że w tym roku figi nie obrodziły, były bardzo małe lub prawie schły na drzewach. Katastrofa braku urodzaju, tak jakoś to określała