Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dżem figowy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 17.10.2005 08:48

romek napisał(a):Zima za pasem, kupiłem zgrzewkę dżemu figowo-pomarańczowego z Łowicza, nieco rzeczywiście jak pisze Meeg rozwodniony ale przypomina mi HR.Niedługo sierpień 2006 i jazda ..........Zbieram słoiki i przpisy na dżem własnej produkcji.13 dni nikt nic nie pisał o figach,czekam na jakieś wspomnienia lub refleksje smakowe o smokvach,hehe!!!!!!!!!!

Po tych zachetach tez sie skusiłam na ten Łowicz... No i niestety nie zrobił wrażenia... W Chorwacji nie jadłam dzemu figowego, ale jadłam albański... i tez mi się za nim tęskni :lol:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 22.10.2005 09:08

Plumku bardzo dziękujemy za chorwacki dżem figowy, coś wspaniałego :) . Chyba go jadłem pierwszy raz . :wink:
Żona kupiła jakiś francuski- zobaczymy wkrótce co jest wart.

Pozdrawiam :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.10.2005 09:43

krakuscity napisał(a):Plumku bardzo dziękujemy za chorwacki dżem figowy, coś wspaniałego :) . Chyba go jadłem pierwszy raz . :wink:
Żona kupiła jakiś francuski- zobaczymy wkrótce co jest wart.

Pozdrawiam :D

Smacznego! ;)

A ten francuski na pewno nie będzie tak dobry, jak swojski, chorwacki ;)

Smakoszom polecam też domowej roboty dżem z kiwi ;)

Plumek
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 23.10.2005 07:31

Udało mi się kupić w PL dżemy figowe lub figopodobne 3 różnych producentów. Jak na razie polecam francuski BONNE MAMAN w dziesięciokątnym słoiczku 370 gramów, zakrętka w biało-czerwoną pepitkę.
Właśnie zjadłem ćwierć słoika do kawki porannej,ale nadal to nie jest dżem z firmy SMS .Namawiam kolegę, współwłaściciela dużej hurtowni spożywczej może spróbuje zamówić wagon lub tira ze Splitu a chętni na figoforum się znajdą :D
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 26.12.2005 13:17

Najlepsze życzenia dla wszystkich Crofanów oraz fanów fig i dżemu figowego. :!: Niestety nie ma lepszego , przynajmniej w mojej skromnej ocenie , jak dżem SMS z HR. Właśnie jestem świeżo po degustacji dżemu figowego z Tunezji, gdzie fig jest chyba więcej niż w Hr , ale tunezyjski dżem figowy nie jest tak smaczny , jak chorwacki. Myślę, że wreszcie ktoś się tym zajmie i tak jak można kupić piwo z Hr , będzie można kupić dżem z HR. :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.12.2005 13:33

romek napisał(a): Myślę, że wreszcie ktoś się tym zajmie i tak jak można kupić piwo z Hr , będzie można kupić dżem z HR. :wink:

Ale będzie już tak powszechny, że na pewno nie będzi tak smaczny, jak "zdobyczny", chowany po kątach na "specjalne" okazje ;)

A gdzie można kupić chorwackie piwo?

Plumek
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 26.12.2005 17:56

Sprawa była poruszana na forum- ktoś z grodu Kraka opisywał smak piwa i donosił ,że można w jakimś delikatesowym sklepie alkoholowym dostać piwo z HR :lol:
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 24.06.2006 10:23

Dżem figowy do nabycia w STUDENACU. Konzumy chyba go nie prowadzą bo zleciałem wszystkie na Rivierze , nawet taki wielki w Mararskiej, małe sklepiki też go nie mają a w STUDENACU były 3 odmiany; self, z ljesniakami i z.... zapomniałem :oops:
Bartek SM1
Podróżnik
zobacz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek SM1 » 27.06.2006 16:51

http://www.prospona.com.pl/oferta_txt.htm#dz

Witam mają w ofercie coś takiego ale co i jak to nie wiem pozdro !!
Promyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Promyk » 07.07.2006 20:23

A może ktoś wie co to za owoc dodawany do dżemu figowego o nazwie rogac? Kupiłam bo mnie zaciekawiło ale nikt nie umial mi wytłumaczyć co to za roślina. Moze macie jakies mądre słowniki co ten problem wyjaśnią?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.07.2006 21:00

Myśmy kupili dżem dwa tygodnie temu w Studenacu , w miejscowości Podgora (blisko portu), też nigdzie nie było , nawet w Getro koło Dubrownika.
Mieli trzy rodzaje, sam figowy, figowo-pomarańczowy oraz figowy z cynamonem. :wink:
Doti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doti » 01.08.2007 22:59

Ja niestety dżemu figowego nie znalazłam, a szukałam w Studenacu, Konzum, Lidlu. Były wszystkie smaki, tylko nie figowy :( Może w przyszłym roku ...
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 02.08.2007 07:24

Doti napisał(a):Ja niestety dżemu figowego nie znalazłam, a szukałam w Studenacu, Konzum, Lidlu. Były wszystkie smaki, tylko nie figowy :( Może w przyszłym roku ...

mam nadzieje że do września wyprodukują nowy tzn. z tegorocznych zbiorów :oczko_usmiech: bo muszę sobie zrobić zapasik na zimę
mniam,mniam :lool:
dendrome
Globtroter
nalewka figowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) dendrome » 02.08.2007 07:30

w zeszlym roku robilem nalewke figowa - tez dobra :)
Torac
Cromaniak
Re: zobacz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.08.2007 07:34

Bartek SM1 napisał(a):http://www.prospona.com.pl/oferta_txt.htm#dz

Witam mają w ofercie coś takiego ale co i jak to nie wiem pozdro !!

Również Stovit z Bydgoszczy ma go w swojej ofercie

http://www.stovit.com.pl/index.php?page ... &prod_id=8
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone