Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dżem figowy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 28.09.2005 23:03

vuki napisał(a):no, szukalem i szukalem drzemu figowego i znalazlem fige z makiem
to chyba jest rarytas bo nie widzialem w CRO takiego dzemu :cry:
zjadlem sobie za to fige :D

Ja tez poza tym Sipakiem oraz innymi znanymi rowniez i u nas dżemami nie widziałem nigdzie nic innego.
Swoją drogą - wiedząc jak smakuje figa, jestem na 90% przekonany, że ów Sipak ma smak identyczny jak figa!
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 30.09.2005 07:55

Ja wczoraj jadłam figowo - pomarańczowy z Łowicza, ale strasznie był rozwodniony.
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 30.09.2005 13:11

Wreszcie kupiłem i jest niezły, co prawda ma nieco galarety w sobie ale trafiają się całe figi lub fragmenty ze skórką.Nie przebije w smaku dżemu sms od suhih smokvov ale jako surogat może być ostatecznie.Podaję nazwę - Bon mamme- firma Andros-Francja S.N.S., kupiłem w sklepie Real w Lublinie. :wink:Nie jest rozwodniony, dobrze smakuje z białym serem.
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 02.10.2005 11:26

Dzisiaj szukam znowu dżemu figowego.Może ktoś z Krakówka się odezwie,skąd jest bliżej do HR, bo można tam kupić kuny, to i zapewne dżem figowy jest tam osiągalny.Będę bawił w KR 3 dni ,w wolnym czasie między obradami sympozjum mogę poszukać czegoś z fig.Proszę o jakieś namiary na sklepy z egzotyczną żywnością w grodzie Kraka.Jak na razie żaden z kupionych w Pl dżemów nie ma takiego smaku jak dżem w HR
(firma sms)Za rok kupuję tam cały bagażnik i wystarczy mi na cały rok :lol:
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 02.10.2005 11:55

Czy ktoś może jeszcze potwierdzić, że Sipak to nie jest figa?
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 02.10.2005 14:24

Już o tym było na forum, ale jeszcze raz dla przypomnienia - sipak(wymowa - szipak) to granat po chorwacku.
Figi to - smokve i własnie szukamy dzemu od suhih smokvov.
Pozdr. dla fanów fig i przetworów.
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 02.10.2005 19:30

romek napisał(a):Już o tym było na forum, ale jeszcze raz dla przypomnienia - sipak(wymowa - szipak) to granat po chorwacku.
Figi to - smokve i własnie szukamy dzemu od suhih smokvov.
Pozdr. dla fanów fig i przetworów.

A czy Spiak to nie przypadkiem daktyl? Wiem jak smakuje granat i to w życiu mi granatem nie smakuje!
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 03.10.2005 07:34

Obrazek
Sipak to wg slownika granat. Jednak na tym sloiczku wyglada jakos inaczej niz granat na zdjeciu ponizej, wiec juz sama nie wiem, bo tak naprawde to nigdy go nie jadlam. Natomiast figowy jest extra i mam go jeszcze troszke w lodowce :-) Pozdrawiam!!!
Obrazek
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 03.10.2005 08:38

Šipak to dzika róża (co ciekawe, granat też).
A ta marmelada to właśnie z dzikiej róży. I wtedy etykieta pasuje jak ulał. :D

Pozdrav
Jola

P.S. Bardzo ładne to zdjęcie granatów. :)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 03.10.2005 08:47

vuki napisał(a):no, szukalem i szukalem drzemu figowego i znalazlem fige z makiem
to chyba jest rarytas bo nie widzialem w CRO takiego dzemu :cry:
zjadlem sobie za to fige :D

Przemolo napisał(a):Czy ktoś może jeszcze potwierdzić, że Sipak to nie jest figa?

To jeszcze mała słownikowa ciekawostka.
Pokazati šipak to właśnie pokazać figę, właśnie taką z makiem i z pasternakiem. :wink: :lol:

Pozdrav svima! :)
Jola
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 03.10.2005 13:52

romek napisał(a):Dzisiaj szukam znowu dżemu figowego.Może ktoś z Krakówka się odezwie,skąd jest bliżej do HR, bo można tam kupić kuny, to i zapewne dżem figowy jest tam osiągalny.Będę bawił w KR 3 dni ,w wolnym czasie między obradami sympozjum mogę poszukać czegoś z fig

W krakowskim Realu widziałem w sobotę ten francuski -
z "fig królewskich". Cena nie zachęcająca - około 8 zł za niezbyt duży słoik.
W smaku - taki sobie.

Krzysztof
Mariaz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariaz » 03.10.2005 14:38

Dżem zrobiony z zielonych pomidorów troszeczkę w smaku przypomina dżem figowy.Warto spróbować...... :D
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 15.10.2005 14:11

Zima za pasem, kupiłem zgrzewkę dżemu figowo-pomarańczowego z Łowicza, nieco rzeczywiście jak pisze Meeg rozwodniony ale przypomina mi HR.Niedługo sierpień 2006 i jazda ..........Zbieram słoiki i przpisy na dżem własnej produkcji.13 dni nikt nic nie pisał o figach,czekam na jakieś wspomnienia lub refleksje smakowe o smokvach,hehe!!!!!!!!!!
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 16.10.2005 20:06

Sipak to ani figa, ani granat. W słownikach rzeczywiście piszą, że to dzika róża, ale może to głóg, owoce bardzo podobne.
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 16.10.2005 20:42

W moim slowniku pisza ze sipak to granat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone