Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dylematy przyszłego taty czyli jak zaplanowac wakacje?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 28.06.2006 07:38

Witam wszystkich bardzo serdecznie;
Chciałbym się najpierw przedstawić: Mam na imię Piotr mam 30 lat, moja żona to 28 letnia Agnieszka. Jesteśmy małżeństwem od pół roku, nie mamy dzieci.
Oboje intensywnie pracujemy i nawet nie mieliśmy okazji nigdzie pojechać w podróż poślubną. Ale teraz moja małżonka bardzo naciska aby spędzić gdzieś kilkanaście dni w jakimś pięknym zakątku Europy.

1) Mój wybór padł na Chorwację, ponieważ słyszałem bardzo wiele miłych słów o tym kraju i jego mieszkańcach. I tu zaczynają się moje problemy a raczej wątpliwości.
Chciałbym pojechać na przełomie lipca i sierpnia 2006, własnym samochodem (duży hatchback, diesel, 3 letni, serwisowany z klimatyzacją) z uwagi na to że boję się latać samolotem a podróż autokarem jest uciążliwa i nieautonomiczna.

2) Na cel naszych wakacji zaplanowałem Dalmację, najchętniej wyspę Hvar ale niekoniecznie. Czy jazda w ciemno w tym terminie nie skończy się spaniem w samochodzie? Czy na wyspie Hvar można wynająć apartament dla 2 osób z aneksem kuchennym i własną łazienką? Czy 35 euro/dobę wystarczy na wynajęcie takiego apartamentu?
A może raczej wybrać miejscowość na stałym lądzie?

Głowa mi pęka od nadmiaru wątpliwości, że nawet nie potrafię ich właściwie sformułować :oops:

Generalnie chodzi mi o to czy jadąc w ciemno w tym okresie mogę w 90% liczyć na wynajęcie apartamentu dla 2 osób, blisko morza ale aby było też blisko do tawern, jadłodajni i sklepów.

Wyliczyłem sobie że na wakacje mogę wydać:
- podróż (paliwo, opłaty, prom, itp.) 1000 zł
- zakwaterowanie 35 eur x 10 dni = 350 eur ~ 1600 zł
- wyżywienie ~ 1000 zł
- zakupy, atrakcje, bilety ~ 800 zł

Razem około 4500 zł

Czy dobrze kalkuluję?

Czy może ktoś polecić lub pomóc w znalezieniu i zaklepaniu apartamentu aby nie jechać w ciemno?
Będę wdzięczny za wszelkie rady i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr :lol: :lol:
Iwona Ch.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Ch. » 28.06.2006 11:43

Cześć Piotr! Czytałam Twoją informację odnośnie poszukiwania apartamentu - wysłałam podobną - i tak jak Ty nie mam odpowiedzi od żadnego miłego człowieka... Może jednak sie odezwą i będzie nam dane odpocząć w Chorwacji :)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 28.06.2006 11:57

Ja bym jechał w ciemno ale nie na Hvar. Na wyspę w sezonie wolałbym mieć coś nagrane.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 28.06.2006 12:08

Iwono i piotrusiu, nie dziwcie się, że nie dostaniecie konkretnych odpowiedzi. Na cro-forum jest tyle wątków pośwęconych czy to konkretnym wyspom, czy z adresami polecanych campów, apartamentów, hoteli, że każde kolejne zapytanie może czasami być odebrane jako lekkie wakacyjne wygodnictwo cro-nowicjusza, który zamiast przeszukac forum - zakłada nowy temat.

Na lądzie dla 2 osób na bank znajdziesz kwatery. Być może wyspy rządzą się innymi prawami. Ale wynik poszukiwań jest też uzależniony od Waszych oczekiwań... Kasa...taka kwota powinna wystarczyć. Za każdą osobę dolicz klimatyczne ok 0,8 euro/osobę dziennie. Niby niewiele, ale ...czasami taka kwota jest baaardzo potrzebna.

Kilka forumowych linków o wyspach forum/viewtopic.php?t=11040&highlight=wypsa+hvar

forum/viewtopic.php?t=10886&highlight=wypsa+hvar

forum/viewtopic.php?t=10697&highlight=wypsa+hvar

forum/viewtopic.php?t=9526&highlight=wypsa+hvar

No i apartamentowy raj dla 2 osób forum/viewtopic.php?t=10560&highlight=nad+morzem

A resztę...poszukajcie sami. Będziecie zaskoczeni liczba zamieszczonych adresów, informacji itp.

Udanych wakacji!
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 28.06.2006 12:15

Dziękuję :lol:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 28.06.2006 12:58

jesli nie przeszkodzi Wam to ze hvar bedziecie widziec z balkonu a nie na nim byc to moze zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link :D
nie wiem czy sa jeszcze wolne miejsca na przelomie vii, viii ale to mozna sprawdzic
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 28.06.2006 14:21

Cały dzień czytałem wypowiedzi na forum, kręci mi sie już w głowie - dobrze że mam LCD :o

Proszę jeszcze o poradę dotyczącą noclegu na trasie Poznań - Dalmacja Środkowa: Wyjechac planuję około 3-4 rano z Poznania, przejście graniczne w Jakuszycach lub Kudowie, następnie przez Czechy, Austrię i Słowenię. Kierować będę głównie ja, bo żona ma "dwie lewe" do kierownicy, dlatego też chyba bez postoju z noclegiem się nie obędzie. I właśnie pytanie - gdzie najlepiej zaplanować ten nocleg tak aby było w miarę najtaniej - w Słowenii czy już w Chorwacji?

Proszę o poradę.
Iwona Ch.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Ch. » 28.06.2006 15:31

I ja też dziekuję - zwłaszcza mamie Kapiszonka. Uważam jednak, że z mojej strony to nie jest czyste wygodnictwo. Boje sie, że trafię na jakiś oszustów- będę przekonana, że mam kwaterę a jej mogę nie mieć- dlatego proszę o coś sprawdzonego. Oczywiście szukam też na różnych stronach i to, że człowie czeka na jakąś pomoc, to przecież nic strasznego - bo to przecież jest to forum. Zresztą miałam taką niemiłą przygode w Jastarnii - i uwierzcie mi- nie chcę tego przeżyć jeszcze raz...
A Piotra przepraszam za wtrącenie się w Jego wątek... Miłych wakacji! j
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.06.2006 16:20

Wrocław-na autostradę, dalej Grodków, Nysa, Głuchołazy, Sumperek, Olomouc, Breclav, Reintal, Wiedeń, Graz (nocleg Oekotel), Słowenia, Zagrzeb, autostrady po Split. Resztę znajdziesz.

FUX
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 29.06.2006 07:23

J preferuje stara drogę do Dalmacji i nocleg w okolicach Plitwic lub późniejszy wyjazd i nocleg w Czechach przy granicy z Austrią.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.06.2006 07:59

Iwono, nie zarzucam Ci wygodnictwa. Ale spójrz ile w ostatnim czasie (jakichś 2 m-cy) powstało "NOWYCH" tematów dotycząceych spraw, miejscowości, problemów, które tu na forum zostały już omówione w setkach, jak nie tysiącach postów.

Mam nadzieję, że wybierzesz dobrą lokalizację. A po wakacjach wzbogacisz cro.forum i rewelacyjną relację wraz z fotkami.

Pozdrawiam
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 29.06.2006 11:28

Znowu kilkanaście godzin spędzonych czytająć cro-forum i coraz większy mętlik w głowie :roll:

W klikunastu postach pojawia się sugestia, że na przełomie lipca i sierpnia może być trudno znaleźć apartament jadąc w ciemno. Z koleii kilkanaście postów twierdzi że zawsze można jechać w ciemno i na 100% coś znaleźć (oczywiście mówimy tu o 35E/dobę).

Jak więc jest naprawdę?

I jeszcze jedno pytanie (nie strzelać!): czy jadąc w ciemno można znaleźć miejsce w hotelu - moja małżonka woli hotele... :evil:

Pozdrawiam
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 07.07.2006 22:42

piotrus napisał(a):Znowu kilkanaście godzin spędzonych czytająć cro-forum i coraz większy mętlik w głowie :roll:

Też tak mam, ale od miesięcy nie mogę sie oderwać od czytania tego forum. I wcale mi się od czytania nie rozjaśnia w głowie, wręcz przeciwnie :?
Ale nie przejmuj się, w końcu Hvar to nie wyspa półtorej tysiąca kilometrów od bezpiecznego domku, prawie na końcu świata... 8O

A w razie braku hotelu w odpowiednim standardzie - drzemka na plaży i promem dalej - po włoskiej stronie wzdłuż całego wybrzeża plaże szerokie, piaszczyste, hotel stoi przy hotelu, leżak koło leżaka, parasol koło parasola, drinki, kelnerzy, bajecznie kolorowo... :) :wink:

A na serio - może Dubrovnik? Przepiękny. W sam raz na spóźnioną podróż poślubną. Masa knajpek, restauracji, wieczorne spacery, romantycznie... A i widziałem taki wielki hotel przed samym wejsciem na starówkę. Jakież widoki muszą być z górnych pięter :o... i wszędzie bliziutko. Nawet chciałem zaparkować na ich klimatyzowanym parkingu, ale zerknąłem na cennik 8O i z godnością odjechałem szukać innego miejsca ... pod prąd :lol: :lol:.

W tym roku jedziemy na Hvar do Jagodnej, ale chętnie wrócilibyśmy do Dubrovnika. Może za rok ?
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 21.07.2006 18:33

Za 5 godzin wyruszamy do Środkowej Dalmacji. Powrót za 2 tygodnie. W planie 10 dni odpoczynku biernego i 4 dni zwiedzania.
Jedziemy z Poznania przez Niemcy-Austrię-Słowenię. W planach również wypad do Wenecji w drodze powrotnej. Wyjazd w ciemno 8)

Dziękujemy za wszystkie rady. Po powrocie obiecujemy zdać obszerną relację.
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 06.08.2006 18:35

No i wróciliśmy:)
14 dni - 4 różne miejsca noclegowe (Karlovac, Baska Voda, Krk, Rabac), 5 tysięcy kilometrów za nami. Wrażenia mieszane a realcja wkrótce.
Pozdrawiam

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone