Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dylemat z kluczami do samochodu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 24.07.2011 12:38

Dobra rada według mnie nie tylko na Chorwację. Jeżeli samochód wyposażony jest w dodatkowe zabezpieczenie jak blokada skrzyni biegów lub alarm, to polecam osobno, bez klucza auta, trzymać pilot alarmu (lub kluczyk blokady). W Chorwacji np. w innym plecaku, w Polsce np. w innej kieszeni. Jeżeli zginie jedno, najprawdopodobnie ocaleje drugie, potencjalny złodziej samochodu ma wtedy bardzo utrudnione zadanie.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 24.07.2011 23:07

majeczka napisał(a):...przypomniało mi się pewne zdarzenie, które opowiadali kiedyś znajomi Chorwaci. Otóż dwóch turystów przechwalało się swoimi samochodami, o ile pamiętam było to dwóch Niemców. Jeden drugiego zapewniał, że jego samochodu na pewno nikt nie zdoła ukraść... Jakież było zdziwienie obydwu, gdy następnego dnia oba samochody zniknęły...

...znalazły się jednak po kilku dniach, z całym ekwipunkiem, pieniędzmi i wyposażeniem :wink:

To jest chyba Chorwacki "urban legend" ;) Ja jeszcze to pamiętam chyba z 97 roku jak ktoś Rodzicom na Korculi opowiadał :)

A co do kluczyków... może nie na wierzchu, ale rozsądnie schowane w kieszeni spodni i włożone do zamkniętej torby nie będą kusiły. Pamiętajcie też, że im bardziej pusta plaża tym bezpieczniej...
Pozdrawiam
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.07.2011 23:10

piter83pl napisał(a):
majeczka napisał(a):...przypomniało mi się pewne zdarzenie, które opowiadali kiedyś znajomi Chorwaci. Otóż dwóch turystów przechwalało się swoimi samochodami, o ile pamiętam było to dwóch Niemców. Jeden drugiego zapewniał, że jego samochodu na pewno nikt nie zdoła ukraść... Jakież było zdziwienie obydwu, gdy następnego dnia oba samochody zniknęły...
...znalazły się jednak po kilku dniach, z całym ekwipunkiem, pieniędzmi i wyposażeniem :wink:

To jest chyba Chorwacki "urban legend" ;) Ja jeszcze to pamiętam chyba z 97 roku jak ktoś Rodzicom na Korculi opowiadał :)

...też to słyszałam właśnie na Korculi, problem tkwi prawdopodobnie w tym, że nie tylko Chorwaci, ale nikt nie lubi osób snobistycznych :D
Ostatnio edytowano 24.07.2011 23:22 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2011 23:22

Dominika29 napisał(a):Cześć
Z mężem zastanawiamy się cały czas nad 1 rzeczą. Gdzie zostawić kluczyki od samochodu podczas kąpieli??
Zostawiamy wszystkie kosztowności, dokumenty w samochodzie , reszta w namiocie pozostanie - no ale samochód trzeba by zamknąć a co z kluczykami?? Jedziemy tylko w dwójkę, więc - głupio by było jakby jedna osoba musiała zostać i pilnować... Co wy robicie w takim momencie..??

Cześć :wink: już wiesz gdzie zostawić kluczyki :?:

Tyle różnych porad dostałaś i i nie podziękowałaś :roll:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 25.07.2011 07:47

Janusz Bajcer napisał(a):Tyle różnych porad dostałaś i i nie podziękowałaś :roll:

Zajęta szukaniem kluczy :lol:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.07.2011 15:34

Kluczyki zawsze mam przy dupie. Jęśli się kąpię to zawsze ktoś z rodziny jest na brzegu i ma oko na wszystko. Proszę sobie wyobrazić, że nasz rodak podprowadza nam klucze. jesteście pewni, że nie odjedzie samochodem. Jęśli jego celem nie sa klucze tylko pieniadze i kradnie torbę w której sa kluczyki po czym je wyrzuca bo są mu nieprzydatne. Jak uruchomicie samochód z elektronicznym zabezpieczeniem w kluczyku (wtopionym modemem). Pozostaje rwać włosy i dzwonić do sewisu. Najtrzeb trzeba do niego dotrzeć, zamówić powiedzmy w Zagrzebiu po chorwacku i zapłacić ze 1000 zł na nasze. Mało tego trzeba poczekać na jego dorobienie. Ile to trwa nie wiem, tydzień, dwa czy miesiąc. Więc zostawiać na pastwę losu kluczyki czy je pilnować. Pozdrawiam
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 25.07.2011 17:44

Dlatego zawsze na kwaterze mam drugi komplet.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.07.2011 23:03

Janusz Bajcer napisał(a):Cześć :wink: już wiesz gdzie zostawić kluczyki :?:
Tyle różnych porad dostałaś i i nie podziękowałaś :roll:

Teraz juz wiadomo co sie dzieje z kluczykami :wink: :)
Dominika29
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominika29 » 26.07.2011 10:18

Dzięki wszystkim :) za pomysły , na pewno z czegoś skorzystam :)
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 27.07.2011 05:35

a ja nie wierze, ze ten temat jest tyle walkowany :) Kluczyk w kieszen a spodenki na lezak i moze sobie tak caly dzien lezec.
w tym roku (przez czysty przypadek) zostawilismy nowiutki telefon i Ipod'a lezace spokojnie na lezaku. Wszystko bylo na miejscu po 3h a plaza b. zatloczona (Baska Voda).
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.07.2011 07:51

marcel232 napisał(a):a ja nie wierze, ze ten temat jest tyle walkowany :) Kluczyk w kieszen a spodenki na lezak i moze sobie tak caly dzien lezec.
w tym roku (przez czysty przypadek) zostawilismy nowiutki telefon i Ipod'a lezace spokojnie na lezaku. Wszystko bylo na miejscu po 3h a plaza b. zatloczona (Baska Voda).

Jakaż to wielka szkoda, że nie wiedziałem. Miałbym kluczyk i Ipod'a. Spodenki bym Ci zostawił, no chyba że nowe i markowe to bym pchnął je w Konobie barmanowi za Karlovaćko. Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dylemat z kluczami do samochodu - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone