Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dylemat z kluczami do samochodu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 21.07.2011 12:41

Dudek2222 napisał(a):Te z pilotem najlepiej w zamrażalniku.
A poważnie, jak mają dojechać na plażę bez kluczyków ?

nigdy nie dojeżdżałam na plażę, nie wzięłam więc tej opcji pod uwagę- bliskość morza jest dla mnie priorytetem

na dzikie plaże drałowałam po skałach, a nawet, gdybym parkowała gdzieś w krzakach przy dzikiej, nie obawiałabym się o klucze, bo na dzikich plażach nie ma tłumów, które pozbawią mnie kluczyków.
koledr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koledr » 21.07.2011 13:12

Zawsze zostawialiśmy normalnie w jakiejś torbie na plaży i nikogo to nie kusiło zapamiętajcie to nie Polska, ludzie tam jadą odpoczywać a nie kraść auta. Nie stresujcie się za bardzo tym bo bedziecie w wakację myślećtylko o samochodzie a nie o wypoczynku.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.07.2011 13:43

Ale problem ..... 8O
Do głowy by mi nie przyszło aby nad tym się zastanawiać. Nigdy. :!:

Również nigdy NIC mi nie ukradziono. :!: Mogę zostawić i zostawiam byle gdzie, a na plaży są w z reguły w torbie na aparat foto, plecaczku czy czymś innym. Czasami luzem gdzieś tam sobie leżą. Jak wchodzę do wody .... pozostają, bywa, że bez żadnej opieki.
Bez przesady z tymi obawami.
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 21.07.2011 13:46

Nie miałem nigdy problemu zostawiałem gdzieś w bucie, pod ręcznikiem, zawieszone na drzewie i do dziś mam kluczyki od samochodu. Po drugie skąd ktoś będzie wiedział że akurat samochodem przyjechałaś ? Co ma was śledzić i dlaczego jeżeli już to akurat was :wink:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.07.2011 13:48

Dominika29 napisał(a):Z mężem zastanawiamy się cały czas nad 1 rzeczą. Gdzie zostawić kluczyki od samochodu podczas kąpieli??
Zostaw w plecaku który bierzesz na plażę , równie dobrze możesz przy ręczniku czy leżaku (na czym się tam rozkładacie ) zostawić aparat czy kamerę ..........NIKT CI TEGO NIE BUCHNIE !

....i nawet nie spojrzy na to co zostawiacie.

Jedziesz gdzie jest cywilizacja !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2011 14:12

koledr napisał(a):Zawsze zostawialiśmy normalnie w jakiejś torbie na plaży i nikogo to nie kusiło zapamiętajcie to nie Polska, ludzie tam jadą odpoczywać a nie kraść auta. Nie stresujcie się za bardzo tym bo bedziecie w wakację myślećtylko o samochodzie a nie o wypoczynku.

No chyba, że trafisz na jakiegoś rodaka.......... :evil: Mi tak zwineli w Zatonie koło Zadaru uchwyty rowerowe (ostatniej nocy przed wyjazdem, a widziałem drania przez ściankę namiotu jak kreci się w pobliżu).
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 21.07.2011 14:18

Moim zdaniem problem nie istnieje.Nigdy się nad tym nie zastanawiałem.Wszystko zostawiamy zwyczajnie-w plecaku na plaży,razem z portfelem,aparatem i innymi klamotami.Generalnie chyba wszyscy tak tam robią.Przynajmniej nie zauważyłem,żeby ktoś coś przypinał łańcuchami do płotu :)
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 21.07.2011 14:27

Jak już koniecznie chcesz się zabezpieczyć fajnym pomysłem jest dorobienie dodatkowego kluczyka bez elektroniki - sam grzebień. Zamykasz nim samochód ręcznie i wieszasz sobie go na szyi lub ręce. Normalny klucz zostawiasz w samochodzie.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 21.07.2011 14:27

grzegorz_k napisał(a):Moim zdaniem problem nie istnieje.Nigdy się nad tym nie zastanawiałem.Wszystko zostawiamy zwyczajnie-w plecaku na plaży,razem z portfelem,aparatem i innymi klamotami.Generalnie chyba wszyscy tak tam robią.Przynajmniej nie zauważyłem,żeby ktoś coś przypinał łańcuchami do płotu :)

też to robię... skąd ktoś ma wiedzieć, że w plecaku mam kluczyki... Ba, wiedzą że mam aparat i kamerkę, a mimo wszystko nic nie zginęło mi nigdy :)
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 21.07.2011 14:33

W Chorwacji jak na razie nie kradną ale w Polsce gdy tylko jest ładna pogoda robię wypadzik z żoną i 3letnim synem, a czasem tylko z synem nad zalew. Dokumentów nie powinno się zostawiać w aucie bo w razie kradzieży samochodu z dokumentami ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania z AC. Więc zrobiłem taki patent: kupiłem taką kasetkę http://allegro.pl/kasetka-na-pieniadze-88x200x160-3-kolory-sejf-i1644475323.html wywierciłem otwór w pokrywie i w dnie kasetki i przez te otwory przeciągnąłem linkę zabezpieczającą do roweru. Dokumenty, pieniądze, karty, aparat, telefon zamykam w kasetce i całość przypinam do czego sie da, choćby do leżaka. kasetkę trzymam w torbie żeby nie była widoczna i nie kusiła potencjalnego złodzieja. Ten patent doskonale się sprawdza w polskich warunkach, gdy ja muszę pilnować 3 letniego łobuziaka a nie majdanu z wartościowymi rzeczami, a w chorwackich warunkach gdyby zastosować taki patent to można płynąć do Włoch i z powrotem. :)
Można jeszcze zastosować taki patent : http://allegro.pl/kasetka-sejf-jako-slownik-bizuteria-pieniadze-i1681362594.html ale w Polsce to i książkę potrafią zapierwiastkować :)
Są jeszcze specjalne torby
http://allegro.pl/pacsafe-travelsafe-100-sejf-wys-gratis-lodz-i1708749785.html ale ceny z kosmosu 8O
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 21.07.2011 19:28

smoki3 napisał(a):No chyba, że trafisz na jakiegoś rodaka.......... :evil: Mi tak zwineli w Zatonie koło Zadaru uchwyty rowerowe (ostatniej nocy przed wyjazdem, a widziałem drania przez ściankę namiotu jak kreci się w pobliżu).[/b][/color]

Trochę ryzykowna teza. Nie złapałeś nikogo za rękę.
Na tym forum też są rodacy co nie znaczy że złodzieje.
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 21.07.2011 19:38

W Chorwacji nikt nie zainteresuje się waszymi kluczykami.
Ja zawsze zostawiałem w kieszeni w spodniach razem z dokumentami, a spodnie wkładałem do plecaka lub kładłem na kamerze żeby ją przykryć, ale nie przed ludźmi tylko przed słońcem.
Chorwaci żeby nie zgubić kluczyków najczęściej zostawiają je w stacyjce :D
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 21.07.2011 19:57

Piotr
Nie byłbym tego taki pewny.
W Chorwacji też zdarzają się (co prawda rzadko) kradzieże samochodów.
Z tego co wiem ginie ich kilka tysięcy rocznie.

Generalnie w Chorwaci mają duży problem z mafią i korupcją, mniejszy z kradzieżami czy rozbojami.

Uważam że czy to w Chorwacji czy w innym kraju trzeba swoje cenne rzeczy mieć pod kontrolą. Utrata dokumentów czy pieniędzy może zamienić nasze wakacje w koszmar.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.07.2011 20:19

...przypomniało mi się pewne zdarzenie, które opowiadali kiedyś znajomi Chorwaci. Otóż dwóch turystów przechwalało się swoimi samochodami, o ile pamiętam było to dwóch Niemców. Jeden drugiego zapewniał, że jego samochodu na pewno nikt nie zdoła ukraść... Jakież było zdziwienie obydwu, gdy następnego dnia oba samochody zniknęły...

...znalazły się jednak po kilku dniach, z całym ekwipunkiem, pieniędzmi i wyposażeniem :wink:
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 21.07.2011 20:32

Mibi napisał(a):Piotr
Nie byłbym tego taki pewny.
W Chorwacji też zdarzają się (co prawda rzadko) kradzieże samochodów.
Z tego co wiem ginie ich kilka tysięcy rocznie.

Generalnie w Chorwaci mają duży problem z mafią i korupcją, mniejszy z kradzieżami czy rozbojami.

Uważam że czy to w Chorwacji czy w innym kraju trzeba swoje cenne rzeczy mieć pod kontrolą. Utrata dokumentów czy pieniędzy może zamienić nasze wakacje w koszmar.

Może w Dalmacji, ale na Istrii nikt z moich znajomych się nie spotkał z kradzieżami od 10 lat.
Ale owszem dobrze mieć swoje rzeczy pod kontrolą. Tak jak ten Niemiec co zostawił wszystko na plaż i poszedł z całą rodziną na Pizzę i cały czas wyglądał zza winkla czy mu czegoś nie ruszamy.
Pewnie naczytał się o Polakach. :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dylemat z kluczami do samochodu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone