Witam, pierwszy raz wybieram się do Chorwacji. Pierwotny plan zakładał objazdówkę po Istrii, ale grono wycieczkowe zaczęło demokratycznie (większość głosów) przekonywać mnie do pobytu bardziej stacjonarnego... rozpocząłem więc poszukiwania i znalazłem kilka, wydaje się, przyzwoitych apartamentów. Przejrzałem forum, prześledziłem widok z satelity, ale mam prośbę o opinię: którą miejscowość wybrać na tygodniowy pobyt? Miejscowość powinna spełniać dwa warunki:
- czysta plaża (kamyczki lub żwirek lub piasek - beton odpada) dostępna pieszo (max. 30-45 min. spaceru) z miejscowości - plaża im ładniejsza tym lepiej, byłoby fajnie gdyby nie była strasznie zatłoczona (z uwzględnieniem poprawki, że wyjazd wypada na 2. poł. sierpnia);
- "rajska/cudowna/przepiękna/fascynująca/zjawiskowa"* plaża/plaże w odległości max. 1 godz. jazdy samochodem
Rozważane przeze mnie miejscowości kwaterunku to:
1) Starigrad-Paklenica: wydaje mi się, że na południe od tej miejscowości wypatrzyłem fają plażę położoną na cyplu koło ruin jakiejś wieży/kościoła/zamku (?)
2) Sveti Petar na Moru
3) Tisno: miejscowość traktowałbym chyba jako bazę wypadową na wy. Murter, o której kilka dobrych opinii czytałem na forum, w samym Tisno plaże chyba raczej nieciekawe
4) Srima na płd. od miejscowości Vodice
* w subiektywnym odczuciu, czyli taka, na której byliście i krzyknęliście "Łał! To jest to!"