Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DWIE WYSPY

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 03.11.2016 22:26

lotnikwsk napisał(a):Stragany tam postawili :evil:
tych pali też nie było
.......błękit :D :D :D super :papa:

Jeszcze z drugiej strony stała ogromna nowoczesna rzeźba - taki bohomaz i nijak nie można było zrobić zdjęcia bez tych straganów :evil:

AdamZ napisał(a):
travel napisał(a):W Vrboskiej jest ciekawy kościół-twierdza.
.
.
Zdjęcia byłyby ładniejsze bez tych wszystkich samochodów
Szkoda ,że nie ma programu eliminującego ze zdjęcia psujące widok przedmioty typu samochody :D

10_2 (1)0001.JPG

Czasem wystarczy poczekać to odjadą :wink:
A za Jelsę bardzo dziękuję.

No wiesz , było po 13 -pora sjesty i długo musiałabym czekać . Do tego słońce było w ten dzień udarowe :mrgreen:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 03.11.2016 22:40

travel napisał(a):No wiesz , było po 13 -pora sjesty i długo musiałabym czekać . Do tego słońce było w ten dzień udarowe :mrgreen:

Robisz tak fajne zdjęcia że przyjemnie się przy nich dłubie :D Dawno się tak dobrze nie bawiłem próbując nieco podretuszować twierdzę i chyba się udało "odjechać" czerwone Saxo :mrgreen:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 03.11.2016 23:13

Podobają mi się te liczne wysepki w okolicach Murteru o zachodzie słońca. Fajne zdjęcia. Wiele tych samych miejsc, w których byliśmy na Hvarze pokazujesz z innej perspektywy. :)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 04.11.2016 07:54

AdamZ napisał(a):
travel napisał(a):No wiesz , było po 13 -pora sjesty i długo musiałabym czekać . Do tego słońce było w ten dzień udarowe :mrgreen:

Robisz tak fajne zdjęcia że przyjemnie się przy nich dłubie :D Dawno się tak dobrze nie bawiłem próbując nieco podretuszować twierdzę i chyba się udało "odjechać" czerwone Saxo :mrgreen:

10_2 (1)0001.JPG

To jest moje zdjęcie 8O 8O 8O 8O :?:

W jaki sposób dobudowałeś mur :?: :?: :?:

_Piotrek_ napisał(a):Podobają mi się te liczne wysepki w okolicach Murteru o zachodzie słońca. Fajne zdjęcia. Wiele tych samych miejsc, w których byliśmy na Hvarze pokazujesz z innej perspektywy. :)

Każdemu co innego się podoba , stąd te inne perspektywy :D
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.11.2016 08:53

travel napisał(a):
12.JPG

Ponieważ zegar kościelny pokazywał godzinę , o której każdy normalny Polak spożywa posiłek udaliśmy się do wcześniej upatrzonej konoby pod znajmo brzmiącą nazwą LEM.

No nie wiem, ja tam - przynajmniej w Polsce - obiad jem zazwyczaj w samo południe. No ale wakacje, to wakacje - je się później, bo i później się wstaje (i kładzie spać :mrgreen: ).

Świetne zdjęcia Hvaru, Vrboski, Jelsy, Starigradu. I tak, wiem, że bym tam kiedyś chciał się wybrać, ale te tłumy ludzi, te rzesze rodaków... Plażą z leżakami akurat też nie zachęciłaś :roll:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.11.2016 10:12

Ale mi się te ostatnie odcinki podobały! :hearts:
Zdjęcia z Vrobski piękne.
Wrzesień na Hvarze nam się bardzo podobał, ale własnie ze względu na krótki dzień i to słońce, które przez cały dzień razi w gały, wolimy czerwiec. :oczko_usmiech:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 04.11.2016 10:20

Macie rację z tym słońcem. Ja myślałam, że ciągle razi w gały, bo wiecie - zawsze człowiekowi ....(<- tu wstaw dowolne) w oczy :P - ale faktycznie, ono jest już niżej i stąd to wszystko.

Musimy kiedyś pojechać w czerwcu dla porównania ;) i potem we wrześniu też :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 04.11.2016 10:49

Marsallah napisał(a):Świetne zdjęcia Hvaru, Vrboski, Jelsy, Starigradu. I tak, wiem, że bym tam kiedyś chciał się wybrać, ale te tłumy ludzi, te rzesze rodaków... Plażą z leżakami akurat też nie zachęciłaś :roll:

Poza sezonem nie ma takich tłumów , chyba że w Hvarze na głównym placu i przy porcie ,a polską mowę przez 6 dni słyszałam tylko w Ivanie (taka polska strefa :mrgreen: ).

Plaża jest piękna i tylko połowa jest leżakowa :papa:

Roxi napisał(a):Ale mi się te ostatnie odcinki podobały! :hearts:
Zdjęcia z Vrobski piękne.
Wrzesień na Hvarze nam się bardzo podobał, ale własnie ze względu na krótki dzień i to słońce, które przez cały dzień razi w gały, wolimy czerwiec. :oczko_usmiech:

W Polsce cały rok słońce razi mnie w gały - to się przyzwyczaiłam i nie przeszkadzało mi to na Hvarze.
Jeżeli chodzi o długość dnia to jak jeździłam pod namiot wolałam ,żeby dłużej było jasno. W apartmanie mi to nie przeszkadza wręcz ma to swój urok.
A pod namiotem we wrześniu fajnie było we Francji , bo to daleko na zachód i słońce zamiast o 19 zachodziło o 20 :D
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 04.11.2016 20:42

travel napisał(a):To jest moje zdjęcie 8O 8O 8O 8O :?:

Tak, to jest Twoje piękne zdjęcie które nieco wykadrowałem z własnego lenistwa (usuwając najbliższy pojazd w najprostszy sposób)
Usunięcie pozostałych trzech samochodów, dorysowanie muru i drzwi na odsłoniętym budynku (wiem troje drzwi do jednego budynku to lekka przesada :) ) udało mi się zmajstrować prostym narzędziem z darmowego programu Gimp (kopiowanie leżącego obok obiektu)
W bardziej zaawansowane narzędzia jak np. warstwy nie wchodzę ponieważ jak wspomniałem zbyt pracowity nie jestem a moja edukacja obróbki graficznej zatrzymała się na Amiga Deluxe Paint ;)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.11.2016 16:09

AdamZ napisał(a):
travel napisał(a):To jest moje zdjęcie 8O 8O 8O 8O :?:

Tak, to jest Twoje piękne zdjęcie które nieco wykadrowałem z własnego lenistwa (usuwając najbliższy pojazd w najprostszy sposób)
Usunięcie pozostałych trzech samochodów, dorysowanie muru i drzwi na odsłoniętym budynku (wiem troje drzwi do jednego budynku to lekka przesada :) ) udało mi się zmajstrować prostym narzędziem z darmowego programu Gimp (kopiowanie leżącego obok obiektu)
W bardziej zaawansowane narzędzia jak np. warstwy nie wchodzę ponieważ jak wspomniałem zbyt pracowity nie jestem a moja edukacja obróbki graficznej zatrzymała się na Amiga Deluxe Paint ;)

Jestem w szoku 8O
Mercedesa z prawej strony też wcięło 8O
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 05.11.2016 16:57

travel napisał(a):Jestem w szoku 8O

Wcięło tak trochę nieestetycznie bo kupka sadzy po nim została. Pewno to był diesel :D
A tak nieco poważniej, średnio zaawansowany grafik amator ogarnie temat usuwania takich obiektów w kilka minut (w odróżnieniu ode mnie ;)) zatem przy kolejnych podejściach do fajnego zdjęcia zawsze możesz zaryzykować nawet wtrącającą się futurystyczną rzeźbę czy inny stragan - to się później wytnie :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.11.2016 19:25

AdamZ napisał(a):
travel napisał(a):Jestem w szoku 8O

Wcięło tak trochę nieestetycznie bo kupka sadzy po nim została. Pewno to był diesel :D
A tak nieco poważniej, średnio zaawansowany grafik amator ogarnie temat usuwania takich obiektów w kilka minut (w odróżnieniu ode mnie ;)) zatem przy kolejnych podejściach do fajnego zdjęcia zawsze możesz zaryzykować nawet wtrącającą się futurystyczną rzeźbę czy inny stragan - to się później wytnie :mrgreen:

To ja bardzo proszę o wycięcie tego straganu w Jelsie:D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.11.2016 21:44

14.09 środa

Budzę się rano i jak zwykle na Hvarze jest piękna pogoda.

Idziemy poplażować
Jest ok.11 a ludzi na plaży jest mało. Nawet część leżakowa zajmująca pół plaży jest może zajęta w 10%.

Widoki na niezagospodarowaną część plaży:
1.JPG

1a.JPG

1b.JPG

1c.JPG

i trochę widoków na część leżakową z konoby Mustaco, w której zjedliśmy delikatny lanczyk złożony z sałatki z hobotnicy i bruschetty z anchois,pomidorem serem-pychoka
2.JPG

3.JPG

4.JPG

Tego samego dnia wieczorem wybraliśmy się na twierdzę Spanjola:
5.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.JPG

A słońce pomału chyliło się ku zachodowi:
22.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

20.JPG

21.JPG

23.JPG

25.JPG

24.JPG

26.JPG
29.JPG

Aż w końcu nastała noc:

27.JPG

30.JPG

:papa: :papa:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 05.11.2016 21:52

Aaaaaaa ... powtórzę się :D
Bardzo ładne fotki .... tylko ten Twój misiek ciągle coś tak w tle i zawsze od tyłu :roll: :oczko_usmiech:
:papa:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 05.11.2016 21:56

Na Twoich zdjęciach widać jak dużo znaczy światło. Świetne że to widzisz i malujesz. Piękne.
Wracając do zasłoniętego straganem kościoła Św. Jana w Jelsie. Przy moich podstawowych zdolnościach graficznych odtworzenie zasłoniętego okna, gzymsu, balustrady balkonu i drewnianej markizy nad nim szacuję na kilka godzin dłubania a jak pisałem wcześniej do zanadto pracowitych się nie zaliczam . ;) Wybacz zatem że podeprę się http://static.panoramio.com/photos/large/11013235.jpg
Ostatnio edytowano 05.11.2016 22:44 przez AdamZ, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

DWIE WYSPY - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone