Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

DWIE WYSPY A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 05.10.2019 05:27

Zwiastun relacji aż za ładny- raczej trudno Ci będzie o zaskoczenie w dalszym ciągu :wink: :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.10.2019 09:23

Zielona Chorwacja już nas nie zaskakuje ale jak pierwszy raz zobaczyłam góry w śniegu 8O 8O 8O Nasze miny były chyba bezcenne. Teraz to już nawet to nas nie zdziwi :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 05.10.2019 11:07

beatabm napisał(a):Zielona Chorwacja już nas nie zaskakuje ale jak pierwszy raz zobaczyłam góry w śniegu 8O 8O 8O Nasze miny były chyba bezcenne. Teraz to już nawet to nas nie zdziwi :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Biokovo w kwietniu 2019 r.
DSC00176.jpg

i również kwietniowy Velebit
DSC00040.jpg

W 2017 r. jeden z etapów wyścigu kolarskiego Tour of Croatia po starcie z Trogiru miał mieć metę na szczycie Sveti Jure (1760 m) w Biokovie. Jednak pod koniec kwietnia w górach leżało tyle śniegu, że etap skrócono do Vrat Biokova (900m). Powyżej wszystko było zasypane. :oczko_usmiech:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.10.2019 21:08

CROberto napisał(a):Zwiastun relacji aż za ładny- raczej trudno Ci będzie o zaskoczenie w dalszym ciągu :wink: :)

No właśnie ,same najładniejsze zdjęcia wrzuciłam w zajawkę 8O
Teraz to już będzie sam badziew :mrgreen: :lol:

beatabm napisał(a):Zielona Chorwacja już nas nie zaskakuje ale jak pierwszy raz zobaczyłam góry w śniegu 8O 8O 8O Nasze miny były chyba bezcenne. Teraz to już nawet to nas nie zdziwi :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Jak są góry to i musi być śnieg- nawet w Chorwacji :)
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 06.10.2019 11:26

W co, jak w co, ale w badziew nie wierzę....
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 06.10.2019 14:25

Abakus68 napisał(a):W co, jak w co, ale w badziew nie wierzę....

Oj bedzie badziew :lol: i to już:

Odcinek pierwszy część druga

Dopływamy do portu i tradycyjnie szerokim łukiem omijamy Supetar, który zobaczę dopiero za tydzień.
Ale obiecuję poprawę za rok :oops:

Piszę sms do właścicielki apartamentu ,że będziemy za godzinę. Odpisuje, że będzie czekał na nas jej mąż.

Dojeżdżamy do ronda w Supetarze i skręcamy w pierwszy zjazd w kierunku Sutivanu.
A tu po lewej stronie wyrasta przed nami olbrzymi niewykończony budynek. Pewnie kolejny supermarket, który będzie widoczny z promu :roll: - zaznaczyłam go strzałką:
DSCN3970 (4).jpg

Wyspa się zmienia, ale czy to jest dobra zmiana ?
Tuż za budowlą jest wielki Konzum, który chyba widać z kosmosu- tam robimy szybkie zakupy. A po tym jednak z powrotem zjeżdżamy do Supetaru, ale z dala od centrum , bo do resortu Velaris , gdzie mieści się baza nurkowa.
Tam małż umawia się na nurkowanie za 2 dni.
Plany nurkowe Małża bardzo mi pasują, bo chcę powłóczyć się samotnie , co uwielbiam a czego Małż zupełnie nie rozumie :mrgreen:

Koło bazy rośnie to ,czego zapachu nie znoszę .Robię zdjęcie - to jest pierwsze ze stu zdjęć, które zrobiłam tym kwiatkom :D
Zapachu nie lubię ,ale sama roślina jest piękna, a w czerwcu nie tylko Hvar lawendą stoi :hearts:
25.jpg

Wkrótce wjeżdżamy na obwodnicę Sutivanu , a tu kolejna nowość :roll:
Obwodnica miasteczka ma swój dalszy ciąg -jeszcze szutrowy, ale już otwarty dla samochodów.
Być może prowadzić będzie do resortu, który ma powstać w okolicy plaży Erot.
Niestety nie sprawdziłam tego, gdyż Małż stanowczo odmawia poruszania się nowo zakupionym pojazdem po nieznanych szutrach:roll:

Budynek , w którym jest nasz apartament w Sutivanie znajdujemy bez trudu dzięki Zdzichowi i wujkowi google :mrgreen:
Nie jest położony wysoko , ale faktycznie ostatni zakręt i krótki podjazd tuż za nim są nieco karkołomne i trzeba je pokonywać na pierwszym biegu. Za to widok z tarasu rekompensuje wszystkie niedogodności - ale o tym za chwilę.

Mąż właścicielki już na nas czeka. Jest to miły facet ok. czterdziestki. Mają 2 córki w wieku ok.8 i 12 lat. Rodzinka zajmuje parter budynku .
Parking przed budynkiem jest cały dla nas , bo okazuje się ,że na razie jesteśmy tu jedynymi gośćmi.
Nasz apartament położony jest na pierwszym piętrze , ale żeby do niego dojść musimy zejść kilka schodków w dół 8O
Takie cuda tylko w Chorwacji :lol:
Mąż właścicielki pokazuje nam apartman w tym telewizor, który ma ponad 100 kanałów. Włącza tv i chce nam udowodnić ,że wśród tej setki są polskie kanały. Trochę trwa przerzucenie takiej ilości kanałów i na nic się zdają moje zapewnienia ,że na urlopie nie zamierzamy oglądać telewizji. W rezultacie znajduje tylko TV TRWAM i to oczywiście prawie na końcu listy kanałów:? :mrgreen:

A dla nas najważniejszy jest widok z tarasu :hearts:
22.jpg

21.JPG

20.JPG

Kilka zdjęć apartmana :
17.JPG

18.JPG

19.JPG

23.JPG

24.JPG

Po jakiś 15 minutach w końcu udaje się nam pozbyć właściciela :lol:

Napięcie z nas opada. Zjadamy resztę kanapek z podróży i padamy na łóżko.
Jesteśmy bardzo zmęczeni po całonocnej podróży.
Małż zasypia w ciągu 5 minut, a ja jak zwykle na urlopie spania nie mam :roll:

Ok. 19 budzę Małża - trzeba jeszcze powitać Sutivan przed nocą :!:

Wychodzimy z apartmana i jak wcześniej wspominałam żeby zejść z pierwszego piętra trzeba wejść kilka schodów do góry :lol:
16.JPG

13.JPG

12.JPG

i wejście do budynku z kwitnącymi oleandrami i lawendą:
15.JPG

14.JPG

Idziemy na spacer. Po drodze takie kwiatki:
11.JPG

W końcu widok , na który czekałam prawie 10 miesięcy:
10.JPG

Lubię wracać w te same miejsca, tak bardzo jak lubię odkrywać nowe miejsca :hut:

Dziś nie robię wielu zdjęć Sutivanu, ale później Was nimi zanudzę :mrgreen:

Idziemy na kolację do pizzeri Bracera , gdzie zamawiamy pizzę VEGETARIANA. Pizza poprawna ,ale jak dla mnie ma za dużo składników i przez to jest zbyt mokra.
Zrobiłam zdjęcia menu .Są troszkę niewyraźne, ale można się dużo domyślić :wink:
8.jpg

9.jpg

Po kolacji idziemy na krótki spacerek po miasteczku.
Hotel Lemongarden ,który jak się później okaże zaanektował kolejny budynek w Sutivanie:
7.JPG

Piękna bugenwilla o niespotykanym we wrześniu kolorze , a za nią zaczynająca dopiero kwitnąć fioletowa bugenwilla
6.JPG

5.JPG

Uliczki:
4.JPG

3.JPG

2.JPG

I na koniec czerwcowy Sutivan po 20:
1.JPG

:papa: :papa:
Ostatnio edytowano 06.11.2019 13:47 przez travel, łącznie edytowano 1 raz
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.10.2019 14:48

Super apartament z pięknym widokiem :hearts:
...., przy okazji na nasz apartament sprzed 2 lat :wink:
23.JPG

Ps
Sutivan jak zawsze w formie. Aż chciałoby się tam teraz być :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 06.10.2019 14:54

Habanero napisał(a):Super apartament z pięknym widokiem :hearts:

Ps

U mnie niestety po 2 pobytach czar prysł :roll:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.10.2019 15:00

travel napisał(a):
Habanero napisał(a):Super apartament z pięknym widokiem :hearts:

Ps

Oooooo 8O
Czekam z niecierpliwością na szczegóły :|
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.10.2019 15:17

travel napisał(a): ... A dla nas najważniejszy jest widok z tarasu :hearts:
Lepszy niż 100 kanałów TV :hearts:

travel napisał(a): ... Piękna bugenwilla o niespotykanym we wrześniu kolorze , a za nią zaczynająca dopiero kwitnąć fioletowa bugenwilla
6.JPG
...
Chyba w takim jak moja, tu w wydaniu październikowym 8O . Już raz w tym sezonie zrzuciła kwiecie i zakwitła ponownie, ku mojej radości :)
Jak ja bym chciała, żeby kiedyś mogła tak piąć mi się po chałupie.
Klimat się ociepla więc kto wie, może kiedyś. Tymczasem od wczoraj, przez zimę, dzieli już w domu południowy parapet z kocicą :mrgreen:
IMG_20190927_163542-1200x1600.jpg
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 06.10.2019 16:48

gusia-s napisał(a):
travel napisał(a): ... Piękna bugenwilla o niespotykanym we wrześniu kolorze , a za nią zaczynająca dopiero kwitnąć fioletowa bugenwilla
Chyba w takim jak moja, tu w wydaniu październikowym 8O . Już raz w tym sezonie zrzuciła kwiecie i zakwitła ponownie, ku mojej radości :)
Jak ja bym chciała, żeby kiedyś mogła tak piąć mi się po chałupie.
Klimat się ociepla więc kto wie, może kiedyś. Tymczasem od wczoraj, przez zimę, dzieli już w domu południowy parapet z kocicą :mrgreen:

Gratuluję wyhodowania takiego okazu 8O

Po chałupie raczej nie będzie się pięła, za to kocica na pewno jest zadowolona z takiego towarzystwa.
Nie próbuje jej czasem podgryzać ?
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.10.2019 18:00

Dzięki za gratulacje :)

No właśnie dotąd był to kocicy parapet do spania a teraz coś się zmieniło, zrobiło się trochę ciasno i jest zdziwiona 8O Jednak się jakoś umiościła do spania obok donicy więc pewnie się przyzwyczai :mrgreen: Kwiatków mi nie podgryza to może i bungi nie zje do maja :mrgreen:
Po 15.05 pójdzie znów na dwór :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.10.2019 09:23

O, coś musiało sie stać, czekam na wyjaśnienia.

Widze że miejski port dalej pusty - nabrzeże gotowe ale chyba wciaż w nim za płytko, szkoda :cry:

Za to bugenwilka - cudo :hearts: :hearts: :hearts:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.10.2019 11:25

beatabm napisał(a):

O, coś musiało sie stać, czekam na wyjaśnienia.

A ja wiem :roll:
Nic specjalnego się nie stało.
Za dużo ludzi, za długie miasto a najgorsze ,że plaża za którą tak tęskniłam zwyczajnie przestała mi się podobać :roll:

beatabm napisał(a):Widze że miejski port dalej pusty - nabrzeże gotowe ale chyba wciaż w nim za płytko, szkoda :cry:

Nabrzeże jest pięknie przebudowane i przygotowane . Są tam miejsca do cumowania, ujęcia wody, prąd ,a czy za płytko nie sprawdzałam :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.10.2019 15:31

Widok z balkonu wymiata! :hearts:
A w pizzerii Bracera dali nam przesoloną pizzę... Może to był wypadek przy pracy :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

DWIE WYSPY A.D. 2019 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies