napisał(a) Rafal G-ce » 29.04.2015 22:19
Just_Bart napisał(a):Witam,
Odkopuje temat.
1. Czy w drugiej połowie sierpnia spodziewać się upałów czy raczej umiarkowanego ciepła? Wiem, że wątki pogodowe już były ale może ktoś wspomni na podstawie ostatnich lat?
2. Czy w tym terminie jest dalej tłoczno czy turystów jest już mniej? Lubię wakacyjny gwar
4. Czy w tym terminie można spokojnie jechać w ciemno czy niekoniecznie?
Just_Bart napisał(a):Kto pomoże z ostatnim pytaniem: lepiej kwaterę rezerwować od soboty (15.08) czy od niedzieli (16.08)?
Jak to jest z dojazdem, w sobotę korki? Pewnie znalazłbym to na forum ale.... no właśnie, muszę dzisiaj dać odpowiedź
Byłem tylko trzy razy w Chorwacji, ale zawsze w tym terminie, więc coś mogę odpowiedzieć z własnego doświadczenia.
Ad1 Za każdym razem miałem świetną pogodę, nawet w zeszłym roku, kiedy lipiec i poczatek sierpnia były deszczowe. Ale czy to ma jakieś przełożenie na ten rok?
Ad2. Zauważyłem, że mniej turystów jest w ostatnim tygodniu sierpnia. Mniej tłoczno na plażach, w konobach i sklepach. Widać zmianę turystów z rodzin z dziećmi na młodzież (studenci) i emerytów. Jednak tego wyludnienia nie widać podczas powrotów. Korki podczas powrotu są momentami gigantyczne, zwłaszcza w newralgicznych punktach.
Ad3. (lub4
) W zeszłym roku, po przeczytaniu wielu wątków o wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia (czytaj jazdy w ciemno nad rezerwowaniem z wyprzedzeniem) przyjrzałem się tematowi na miejscu. W dniu przyjazdu od zjazdu z autostrady od Baski Vody do Podgory nie widziałem praktycznie nikogo oferującego apartamenty. Wierzę userom, którzy pisali, że szukali kwatery 2 dni i spali w samochodzie. Za to tydzień później było bardzo dużo wolnych kwater. Jeśli jedziesz z dziećmi, masz wymagającą Żonę itd to szczerze odradzam
Ad4. Jeżeli będzie możliwość rezerwacji od niedzieli, to będzie oznaczało, że kwatera wolna jest przez cały tydzień, więc Twój wybór. Będziesz miał dużo więcej miejsca na drogach, spokojniejsza podróż i szybszy przejazd. Jeśli jednak będziesz musiał wracać w sobotę, to będziesz miał o jeden dzień krótsze wakacje.