Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dwa tygodnie nad Adriatykiem - KLEK (CRO) + BULIARICA(MNE)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2008 11:08

Czyli to tak jakby ktoś napisał, że jechał przez Albanię do Grecji, ale w Grecji wjechał do Macedonii która to jest krainą geograficzną Grecji a Macedonii jako państwa nawet nie widział...

Mniej więcej o to chodzi... :roll:
jendrzej
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jendrzej » 25.09.2008 11:33

Leszku, Dr Seselj ma rację :)
Na dowód:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Republika_Serbska
Pozdrav :papa:
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 25.09.2008 11:49

Przykład z Macedonią nie jest do końca właściwy - pojęcie geograficzne "Macedonia"obejmuje zarówno państwo Macedonia (tzw. Macedonia Wardarska), jak i część terenów Bułgarii (tzw. Macedonia Pirińska) oraz północną część Grecji (tzw. Macedonia Egejska).
Natomiast Republika Srpska geograficznie leży na terenach dwóch krain: Bośni oraz Hercegowiny - jest to byt polityczny, zamieszkany w większości przez Serbów. Jednak ani geograficznie, ani politycznie nie ma nic wspólnego z Serbią.
Poza tym Bośnia w przeciwieństwie do Grecji jest pańtwem związkowym, a tworzące ją entitety mają bardzo dużą samodzielność (do niedawna miały nawet odrębne armie).
Zatem Gabec mógł napisać, że jechał przez Republikę Serbską (Srpską), serbską część Bośni czy np. zamieszkaną przez Serbów część Bośni, ale absolutnie nie powinien był pisać, że jechał przez Serbię, gdyż w ten sposób minął się z faktami.
fiedler
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 25.09.2008 12:40

Leszek Skupin napisał(a):Czyli to tak jakby ktoś napisał, że jechał przez Albanię do Grecji, ale w grecji wjechał do Macedonii która to jest krainą geograficzną Grecji a Macedonii jako państwa nawet nie widział...

Mniej więcej o to chodzi... :roll:

Niezupełnie o to chodzi...

Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana i co tu dużo mówić - delikatna. Dr Seselj opisał to bardzo dobrze. Polecam rozwinięcie tego wątku na http://www.psz.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=7894

pozdr. :boss:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2008 13:03

Obrazek

To w końcu byłem w Serbii czy nie?

Powyższy link nie działa.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 25.09.2008 13:25

Pokazana przez Ciebie tablica wita w Republice Srpskiej, czyli serbskiej części Bośni i Hercegowiny, a nie w Serbii.
Przy wjeździe do Serbii miałbyś napis Dobordosli u Republiku Srbiju.
Ostatnio edytowano 25.09.2008 13:49 przez Dr Seselj, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2008 13:28

Dr Seselj napisał(a):...przy wjeździe do Serbii miałbyś tabliczkę Dobrodosli u Republiku Srbiju.

Właśnie to jest napisane w górnej części tej tablicy :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2008 13:30

JacYamaha napisał(a):
Dr Seselj napisał(a):...przy wjeździe do Serbii miałbyś tabliczkę Dobrodosli u Republiku Srbiju.

Właśnie to jest napisane w górnej części tej tablicy :?:

na górze jest napisane SRPSKU a nie SRBIJU :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2008 13:30

U góry stoi jak byk :!:
Dobro dosli u Republiku Srpsku
;)

P.S. Piotrek był szybszy :devil:
fiedler
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 25.09.2008 13:36

Powyższy link nie działa.

Może nie masz A. readera. Spróbuj teraz: http://www.psz.pl/content/view/7894/109/
:boss:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2008 13:38

fiedler napisał(a):Może nie masz A. readera. Spróbuj teraz: http://www.psz.pl/content/view/7894/109/
:boss:

Dzięki wszystkim-już jestem oświecony
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 01.10.2008 12:09

Gabec,a wg. Ciebie to ten ośrodek w Buljaricy to był ok,jeżeli go potraktować jako miejsce tylko i wyłącznie do spędzania nocy i gotowania posiłków?Jak sie miała sprawa wieczorowego posiedzenia balkonowego?Były do tego warunki?I napisz coś o samej miejscowości,może jakies zdjęcia prześlesz na meila(adres w profilu)-bardzo proszę :) [/b]
Gabec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabec » 04.10.2008 19:14

to ja ewa napisał(a):Gabec,a wg. Ciebie to ten ośrodek w Buljaricy to był ok,jeżeli go potraktować jako miejsce tylko i wyłącznie do spędzania nocy i gotowania posiłków?Jak sie miała sprawa wieczorowego posiedzenia balkonowego?Były do tego warunki?I napisz coś o samej miejscowości,może jakies zdjęcia prześlesz na meila(adres w profilu)-bardzo proszę :) [/b]

Ja bym tam już więcej nie pojechał, tzn do tego ośrodka. Po pierwsze jest dość drogo, dalej łóżka niewygodne, jeśli byłoby więcej gości (a nie jak w naszym przypadku ze zajęte 2-3 apartamenty z dala od siebie) i ktoś będzie miał ochotę na jakąś nasiadówkę długo w nocy to ze względu na drewnianą konstrukcję budynku możesz mieć problemy ze snem. Nie wiem jak z gotowaniem,nie używałem tamtejszej kuchenki, mam nadzieję że jest lepiej zamontowana niż prysznic z którego się lało na całą łazienkę. Za to miejsce jeśli chodzi o położenie geograficzne jest wg mnie dość dobre. Gdzie ten mail bo go nie mogę znaleźć?
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 04.10.2008 22:49

dzięki za odpowiedź podaje adres
ewa9961 (małpka)gazeta.pl
laciatek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laciatek » 05.10.2008 12:34

A ja standardowo proszę o fotki, choćby samej Czarnogóry, znajomi chwalili, ale ich zdjęcia nie były zbyt zachęcające :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dwa tygodnie nad Adriatykiem - KLEK (CRO) + BULIARICA(MNE) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone