Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dwa trójkąty w aucie??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2009 15:45

piotr68 napisał(a):A konwencja wiedeńska ?

Będziesz dyskutował np. z węgierskim policjantem (po węgiersku obowiązkowo) na ten temat o 2 w nocy w szczerym polu mając np. roczne dziecko na pokładzie, albo będziesz czekał na ichniejszym komisariacie do godziny 10 dnia następnego na tłumacza któremu powiesz o konwencji :?: Ja to mam w dupie :D

2 trójkąty, kilkanaście żarówek różnych typów (przecież na drodze nikt nie sprawdzi czy do każdej lampki w pojeździe masz odpowiednią), kamizelki dla wszystkich, apteczka dobrze wypasiona (na miejscu może się przydać przy jakichś tam drobnych przygodach) auta mi nie zarwą więc zabieram i jadę spokojnie wiedząc że jak mnie zatrzymają powodem najprawdopodobniej będzie przekroczenia prędkości :lol: :wink:

Pozdrav
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 16.07.2009 16:12

Rysio napisał(a):
piotr68 napisał(a):A konwencja wiedeńska ?

Będziesz dyskutował np. z węgierskim policjantem (po węgiersku obowiązkowo) na ten temat o 2 w nocy w szczerym polu mając np. roczne dziecko na pokładzie, albo będziesz czekał na ichniejszym komisariacie do godziny 10 dnia następnego na tłumacza któremu powiesz o konwencji :?: Ja to mam w dupie :D

Zdecydowanie nie doceniasz węgierskiej policji. Kilka razy byłem zatrzymywany i każdy z policjantów znał przynajmniej niemiecki i angielski. I tylko raz nie udało się wykręcić (było ich chyba z sześciu na raz). Musiałem zapłacić mandat za przekroczenie prędkości. Tyle tylko, że policjantka była bardzo sympatyczna i stargowałem mandat na 10 000 HUF. pozdrawiam
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 16.07.2009 16:15

JKR napisał(a):
piotr68 napisał(a):Oczywiście tylko w krajach EU.

Oczywiście, że to nie prawda.

WYKAZ PAŃSTW STRON KONWENCJI O RUCHU DROGOWYM SPORZĄDZONEJ W WIEDNIU DNIA 8 LISTOPADA 1968 R.

1. Republika Południowej Afryki

2. Republika Albanii...

Dzięki JKR. Oczywiście żyłem w nieświadomości.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 16.07.2009 16:44

Nie wiem skąd wzięła się ta legenda o dwóch trójkątach. Pewnie kiedyś jakiemuś dziennikarzowi coś się obiło o uszy, więc napisał "newsa", drugi przepisał, trzeci skopiował i tak to krąży od kilku lat.

Prawda jest taka, że w Chorwacji dwa trójkąty musi mieć autobus i ciężarówka, ale tylko wtedy gdy holują przyczepę, oraz samochody pilotujące zorganizowaną kolumnę.

Samochody osobowe, nawet z przyczepą według przepisów mają mieć jeden trójkąt, co nie znaczy, że jak ktoś bardzo chce to nie może wozić dwóch. Moim zdaniem wożenie drugiego trójkąta szczególnie jadąc z przyczepą jest uzasadnione, ale nie jest to wymagane prawem i żaden policjant nie może tego wymagać.

Dla dociekliwych:
PRAVILNIK O TEHNIČKIM UVJETIMA VOZILA U PROMETU NA CESTAMA Članak 87.

pozdrav K
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 16.07.2009 16:58

No wreszcie jakiś konkretny komentarz. Ludzie to się naprawdę lubują w sianiu paniki z byle pierdoły.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 16.07.2009 17:23

gospodarz napisał(a):
kroj napisał(a):Ciekawi mnie praktyka, czyli czy kontrolują.[/list]

To trzeba było tak od razu spytać. Na Twoje pierwsze pytanie odpowiedź jest właśnie w FAQ-u.
ps. Nie musisz się brzuszyć tym "szanownym" :)

To nie brzuszenie :lol: byłam uszczypliwa :lol: :lol:
Ale dzięki tej burzy odezwał się Admin z konkretem!
Pozdrawiam :)
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 16.07.2009 17:56

A ja, to mam nawet 4 trójkąty i mała ekierkę......:-))))) Strasznie mnie ten wątek ubawił:-)) Pozdrawiam wszystkich
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2009 18:43

piotr68 napisał(a):[
Zdecydowanie nie doceniasz węgierskiej policji.

Zdecydowanie doceniam i doskonale wiem że języki znają, co nie oznacza że jeśli zatrzymają Cię w nocy i będą mieli kaprys za coś uwalić (albo wydębić na flaszkę) to zechcą być tak komunikatywnymi i nie piszę tu wyłącznie o Węgrach bo coś analogicznego może Cię spotkać w każdym kraju przez który przejeżdżasz. Co do trójkąta jak Morski wspomniał obowiązku nie ma ale z racji tego że mam 2 auta i w każdym trójkąt to na urlop biorę oba na wypadek np awarii pojazdu na krętym odcinku drogi o jakie np w Cro raczej nie trudno :D
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 16.07.2009 18:57

Jak będą mieli kaprys mnie za coś uwalić albo wydębić flaszkę to wierz mi powód zawsze znajdą i wyposażenie samochodu czy znajomość języków nie będzie miała tutaj najmniejszego znaczenia.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 16.07.2009 20:02

Temcza napisał(a):A ja, to mam nawet 4 trójkąty i mała ekierkę......:-))))) Strasznie mnie ten wątek ubawił:-)) Pozdrawiam wszystkich

- a kątomierz??!! Co z kątomierzem??!!
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 16.07.2009 21:01

who napisał(a):
Temcza napisał(a):A ja, to mam nawet 4 trójkąty i mała ekierkę......:-))))) Strasznie mnie ten wątek ubawił:-)) Pozdrawiam wszystkich

Kontomierz kolego, kontomierz.

To taki przyrząd do mierzenia debetu na koncie
:lol:
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 16.07.2009 21:05

Jezu.....zapomnialem:-)) mam wieki piórnik:-))) Pozdro:-)))) Oj potraficie w kryzysie niezle rozbawić:-)) dzieki i pozdro dla WAS:-)
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 16.07.2009 21:29

kurwimetr i krzywomierz też się przydadzą...... do kreślenia po mapie :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 17.07.2009 07:29

MorskiPas napisał(a):
who napisał(a):

Kontomierz kolego, kontomierz.

To taki przyrząd do mierzenia debetu na koncie
:lol:

Ja bym proponował zabrać zwijaną miarkę długości minimum 50 m, aby odmierzyć dokładnie i znaleźć miejsce ustawienia trójkąta przed uszkodzoną blaszanką. Chorwaci maja laserowe dalmierze i może być z tym problem na drodze.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 17.07.2009 07:31

Mam nadzieję, że potraktowaliście to jako żart :-).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dwa trójkąty w aucie?? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone