Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dwa światy- urocza Słowenia i gorąca chorwacka Istria 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser
Re: Dwa światy- urocza Słowenia i gorąca chorwacka Istria 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.09.2012 08:33

Jak Słowenia to i ja!
Nie pominę! :)
Czekam na CD.
fan
Odkrywca
Dwa światy-urocza Słowenia i gorąca chorwacka Istria 2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 24.09.2012 08:40

Popołudnie spędzamy wiec na kempingu.Ja z dziećmi nad jeziorem ,mąż nadal "zły" opala się przed namiotem.
Starszy syn szaleje w jeziorku,chociaż temperatura wody zimna,młodszy zanurza się do pasa i kategorycznie odmawia kąpieli.Dopiero po długich namowach brata daje się wciągnąc na głębszą wodę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ słońce pod wieczór przenosi się nad rzekę,opuszczamy jezioro i 5 minutowym spacerkiem jesteśmy nad rzeką.Bystra górska Sava Dolinka ma wspaniały turkusowy odcień.Po południu jest płytka,można po niej przejść ,za to rano wody przybywa i robi się głęboka i bardzo" rezolutna"w swoim nurcie.Dlatego też wszelkie spływy kajakowe i rafftingowe organizowane są tu ok godziny 10 h,aby załapać się na najbardziej wartki nurt tej niepozornej popołudniu rzeki.
Obrazek
Tu młodszy syn odnajduje swoje miejsce,wrzucanie kamieni do wody jest rewelacyjne,starszy kąpie się znowu w lodowatej rzece (śmieszne bo wcześniej wodę z jeziora nazwałam bardzo zimną,ta jest jeszcze, jeszcze bardziej zimna...)
Obrazek

w miejscu gdzie jest kajak na fotce wyżej bawi się mój synek,dobrze widać ile wody przybywa i jaki ma nurt

Obrazek

Na kempingu można zapisać się na spływ.Koszt 50 E od osoby,dostajesz piankę do pływania,buty ,kask,no i krótki instruktarz jak się trzymać aby nie wypaść do wody.Raffting cieszy się tu dużą popularnością.Kto sam posiada kajak górski,dmuchany czy ponton sam może próbować sił.Jest parę "fajnych "progów wodnych.
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 25.09.2012 11:55 przez fan, łącznie edytowano 3 razy
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 24.09.2012 09:11

Wczesne poranki na kempingu Sobec to też czysta poezja.Szum przepływającej 10 m dalej rzeki,zapach porannego lasu i śpiew ptaków, to też niezapomniane chwile.

Pasją męża jest bieganie,wiec i tu codziennie systematycznie "robi"te swoje 8-10 km z rana.Teren wkoło kempingu dość przyjemny do biegania.Mąż biega po okolicznych miejscowościach i zdaje relacje co i gdzie. Raz zdarzyło mu się nawet zabłądzić.Ale ogólnie mówi,że to inne bieganie niż w Warszawie,i wysiłku potrzeba więcej,bo tu biega po betonie,a polne drogi to zupełnie inny bieg -ale warto dla przyjemności i krajobrazu.
Obrazek

Mąż "odpuścił mi winy " za nieszczęsne opony.I wyruszamy zobaczyć Wąwóz Vintgar ,o którym dużo czytałam na forum i którego zdjęcia zachęcały do odwiedzin.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.09.2012 09:35

No i masz... Ja zmieniłem w okolicach Grazu marszrutę ze Słowenii na Chorwację właśnie ze względu na pogodę, a było to 01.09. Wcześniej widzę, pogoda dopisywała. Tak czy siak, Słowenia jest w planach na kolejne lata.

Dawaj dalej...
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 24.09.2012 10:38

Do 30.08 jak opuszczaliśmy Słowenię był 30 st.upał i piękne słońce.Potem była Chorwacja ,wiec nie śledziłam tamtych rejonów.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.09.2012 11:04

fan napisał(a):Do 30.08 jak opuszczaliśmy Słowenię był 30 st.upał i piękne słońce.Potem była Chorwacja ,wiec nie śledziłam tamtych rejonów.

Ja śledziłem. W odpowiednim momencie uciekliście:). 01.09 jeszcze jako tako, czyli zachmurzenie konkretne, ale żaby nie nadleciały, ale potem podobnież dopiero w piątek 07.09 zrobiło sie ładnie:).
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 24.09.2012 11:21

Do Wąwozu Vintgar ruszyliśmy przez Bled i miasteczko Spodnje Gorje.Droga ta jest nieco w lepszym stanie niż przez Podhom.Wąska,ale mijamy ładne ukwiecone domy,pasące sie przy nich czerwone krowy i leniwe koty wygrzewające się na parapetach domów.To tylko 5 km.
Do Wąwozu można też dojechać lub dojść od miejscowości Zasip,ale to tak jakby wąwóz zwiedzać od końca czyli wodospadu.

Na końcu trasy czeka spory parking samochodowy,jest kilkanaście aut,nie pobierali żadnej opłaty za parkowanie.W szczycie sezonu mogą tu być trudności z zaparkowaniem auta.
Idziemy do kasy .Bilety po 4E dorośli,2E dzieci 6-12 lat,0.80E maluchy 0-6 lat.Przy kasach jest sklepik z napojami ,lodami,pamiatkami ,toaleta,miejsce gdzie można posiedzieć przy drewnianych stołach.
my rozpoczynamy naszą wędrówkę.Wąwóz ma długośc 1600 m,trasa wiedzie nad spienioną wodą i huczącymi wodospadami, basenami i kaskadami nad rzeką Radovna. Wąwóz otoczony jest wysokimi ścianami skalnymi porośnientymi bujną roślinnością.
Jedyną rzeczą jaka mnie niepokoi to mój 3-latek czy ,aby da radę te w sumie 3 km samodzielnie przejść.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ale oczywiście dziecko świetnie sobie radzi,i wręcz jest zachwycone widząc w dole pływające pstrągi naprawdę dużych rozmiarów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wąwóz odkrył wójt wsi Gorje, Jakob Žumer w 1891 r. Dwa lata później poprowadzono tędy szlak spacerowy z wieloma drewnianymi mostkami i galeryjkami.
W połowie drogi, w skalnej niszy są ławeczki, gdzie można odpocząć. Idąc dalej przechodzimy pod wysokim wiaduktem kolejowym. Prowadzi tędy linia z Jesenic do Nowej Goricy.
Obrazek

Po drodze mijamy małą elektrownię wodną.
Obrazek

Obrazek

Na końcu wąwozu znajduje się wysoki i piękny wodospad Šum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mostek nad wodospadem daje takie widoki
Obrazek

drzewa już przybierają jesienna szatę mimo że to dopiero koniec sierpnia
Obrazek

Obrazek

Jeżeli dysponujemy czasem, warto wejść znakowanym szlakiem pod gotycki kościołek pielgrzymkowy św. Katarzyny. Z góry rozciąga się piękna panorama na Karavanki, masyw Triglava i jezioro Bledzkie. Stamtąd przez wzgórze Hom można wrócić do punktu wyjścia.

Po odpoczynku nad wodospadem do którego dojście znajduje się już formalnie za tabliczką koniec trasy(ok 20 min) ,która jest umieszczona za mostem przy kasie wejściowej od strony miejscowości Zasip,wracamy do początku trasy.A widoki znowu czarują ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
no to budujemy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w tym miejscu można pstrykać i pstrykać i fotek nigdy dośc...
Obrazek

i nawet taką ósemkę ze sternikiem znalazłam

Obrazek
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 24.09.2012 13:51

Nam zwiedzenie Wąwozu Vintgar z odpoczynkiem ,lodami zajęło ok 3,5 h ,ale samodzielnie bez dzieci niecałe 40 min w jedną stronę.
Jeśli ktoś chciałby wziąć wózek dziecięcy to niestety musi wycieczkę ominąć.Najlepsze rozwiązanie to nosidełko lub chusta dla dzieciaczka.W wąwozie panuje cień w związku ze stromymi zboczami więc wskazane dla dziecka będzie nawet latem okrycie na rączki.My przy 28 st.też miejscami czuliśmy lekki chłodek.

Ja dla mojego malucha miałam jeszcze zabrane szelki do chodzenia (mimo 3 lat).Służą mi często podczas wypraw w góry czy właśnie taki teren jak tu w wąwozie ,gdzie mamy urwiska,a barierkę stanowi tylko drewniana żerdź.Są dodatkowym zabezpieczeniem w razie gdyby ręka dziecka wyślizgnęła się- o co latem nie trudno.

Wracamy po wspaniałej wycieczce na nasz Kemping Sobec.Młodszy syn słodko zasypia po wędrówce nieco dłuższej niż 3 km,bo zeszliśmy nad wodospad, a to już za trasą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro w planie Ribcev Laz z Jeziorem Bohinj i wjazd kolejką na Vogel. :D
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 24.09.2012 14:22

Zajrzałam i ja - żeby powspominać Słowenię i popatrzeć na obcą mi całkiem Istrię.
Zazdroszczę pogody - nas ze Słowenii wygoniły zimne noce i deszcz, toteż mój plan nie został zrealizowany - skróciliśmy wyjazd i pojechaliśmy na Peljesac.
Po tej niezbyt fortunnej pogodzie ciężko nam zdecydować się na powrót w te rejony - ale Słowenia kusi bardzo, pewnie kiedyś...
Tymczasem chętnie popatrzę :D

P.S. Fajne wygląda ten camp, my byliśmy w Bledzie na campie Bled.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 25.09.2012 08:45

Szkoda, że nam brakło czasu na Vintgar, a byliśmy rzut beretem. Zdjęcia przekonują mnie do powrotu w przyszłym roku :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.09.2012 09:27

O tak, Vintgar to największy i najciekawszy taki twór w Słowenii. Warto.

Sobec to z kolei najsłynniejszy kamp w Słowenii. Taki gigant.

I pomyśleć, że jeszcze pod koniec lat 90-tych, Słowenia była albo pomijana, albo nasi tamtędy "tylko przejeżdżali". Bez zwiedzania czegokolwiek...
Min. dzięki temu forum zrobiła się popularniejsza. :)
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 25.09.2012 09:44

Kolejny poranek na Kempingu Sobec obudził nas pięknym słońcem( nam się udało trafić na pogodę ,a z tego co czytam w waszych wpisach bywało różnie ).

Dziś wyjazd nad Jezioro Bohinj do miejscowości Ribcev Laz,ale najpierw kierujemy się do miejscowości Ukanc i stacji kolejki na Vogel (1535m.n.p.m.)Dojazd jest dobrze oznakowany jadąc od strony Bledu mijamy J.Bohinj po krótkim odcinku drogi drogowskaz kieruje nas na lewo ,podjazd pod samą stację(droga jednokierunkowa,wyjazd z drugiej strony).
Zostawiamy samochód z góry własnie zjechała grupka ludzi,nie ma dużo osób.Kupujemy bilety 10E dorosli,7 E dzieci 4-14 lat,do 4 lat gratis.(Bilet rodzinny),indywidualnie drożej.Kolejka jeździ co 30 minut.Wjazd nie trwa długo ,za to widoki są wspaniałe na J.Bohinj i okoliczne wzgórza,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejka na Vogel działa cały rok, więc jest to doskonałe miejsce na wycieczkę, plener fotograficzny czy miejsce gdzie mozna posiedzieć i popatrzeć na majestatyczne góry jakimi są Alpy Julijskie i Triglav dumę Słowenii.Działa tu restauracja ,gdzie można zjeść konkretny obiad.

Ośrodek Vogel ma 18 km tras, które obsługuje kolejka linowa i siedem wyciągów. Sezon trwa od początku grudnia do pierwszych dni maja. http://www.vogel.si/vogel-en.php

Widok jest rewelacyjny ,no chyba,że ktoś ma odmienne zdanie...
Obrazek

Triglav
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mój syn też próbuje dostrzec coś ...
Obrazek

piesze trasy cieszą się tu dużą popularnością
Obrazek
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 25.09.2012 09:49

W porównaniu z innymi kempingami w Słowenii 15 ha Sobec to fakt gigant,ale dla mnie w perspektywie dalszego wypoczynku na Istrii ,gdzie jechaliśmy na 80 ha kemping Lanterna wydawał mi się malutki i przytulny!!!Bo na takich gigantach jak Lanterna nigdy nie byliśmy omijając je szerokim łukiem.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.09.2012 09:59

Nie byłem jeszcze na Voglu, ale widzę że trzeba być!
Bardzo fajna panorama. :D
W 2000r. ze względu na kiepskawą pogodę (maj i deszczyk i chmury) wybrałem wycieczkę do wodospadu Savica i ku Dolinie Triglavskich Jezer.
fan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fan » 25.09.2012 11:47

No to jeszcze parę fotek z panoramą Alp Julijskich,aż chciałoby się je przemierzyć po szlakach,które są tak dobrze przygotowane,ale cóż dopóki dzieci małe się ma ...góry tylko na obrazku,co najwyżej niewinne trasy ,gdzie maluch podrepta
A bywało inaczej,oj bywało...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na Voglu spędzamy sporo czasu.Ja robię z młodszym synkiem krótki spacer w kierunku wyciągów krzesełkowych,którymi spokojne latem też można się przemieszczać.Syn zachwyca się stojącymi ratrakami,i myszkami ,które pojawiają się od czasu do czasu.Ludzi mało.

Obrazek

w zimę to dopiero musi być tu istny raj...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i rowerem też można...
Obrazek

czas na zjazd w dół,ale nie ma tego złego ,bo widoki wciąż fascynują wszystkich w wagoniku kolejki,i każdy próbuje dostrzec "coś" co mogło być pominięte w drodze do góry.

Obrazek

mój mąż skrzętnie robi relacje filmowe z naszych wypraw,a ja fotografuję taki mamy podział "obowiązków"
Obrazek

Raz jeszcze widzimy Polodowcowe Jezioro Bohinj jest największym i najgłębszym stałym jeziorem Słowenii. Wypełnia ono U-kształtną dolinę o szerokości ponad 1 km i długości 4 km. Otaczają je strome góry porośnięte. Spacer wkoło jeziora to ponad 10 km.

Obrazek

koniec dolna stacja kolejki żegnamy Vogel

Obrazek

Teraz miała być w planie przejście nad wodospad Savica,ale starszy syn niefortunnie staje stopą na kamieniu,który leży na asfalcie i ups...marudzi ,że coś boli.
Oglądam kostkę i nie widzę ,żadnego niepokojącego objawu ,świadczącego o skręceniu.Na wszelki wypadek rezygnujemy z przejścia nad Savicę - zobaczymy co się będzie działo dalej.
Jestem przewrażliwiona na punkcie złamań ,bo tydzień przed wyjazdem na urlop zdejmowaliśmy starszemu synowi gips ze złamanej ręki,a do połowy lipca borykałam się ze złamaną kością przedramienia młodszego .Także gipsu już limit uważałam za wyczerpany na ten rok ,co ja mówię-na lata!!!

Jedziemy nad Jezioro Bohinj :D
Ostatnio edytowano 05.10.2012 17:59 przez fan, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Dwa światy- urocza Słowenia i gorąca chorwacka Istria 2012 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone