Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Dwa razy gratisy i rachunek proszę" czyli MAVARSTICA 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.10.2014 11:19

To będzie krótka i raczej mało ciekawa relacja.
Pewnie wcale bym jej nie pisała … Jednak wrodzone poczucie obowiązku i niechęć do robienia z gęby cholewy przeważyły … Obiecałam takiej jednej (co lubi ser i boi się kota), więc się wywiązuję …
Wakacje 2014 miały wyglądać zupełnie inaczej … Miała być Hiszpania … Tossa de Mar … Obiecana synowi wycieczka do Barcelony …
Kwaterka była już wybrana i „prawie” zarezerwowana … Prawie ….
Nie przedłużając stwierdziliśmy, że jednak za drogo i za daleko …
Tak więc gdzieś w kwietniu przeprosiłam się z Chorwacją i rozpoczęłam, z góry skazane na niepowodzenie, poszukiwanie kwaterki na południu Chorwacji. Z góry skazane na niepowodzenie bo ja wybredna jestem okrutnie i jak coś mi nie pasuje to się nie naginam i nie mówię …”No dobra … może być” …
Moje „skromne” :wink: wymagania minimalne to: oddzielna sypialnia (czyli nie studio), klima, wifi, spory balkon i niedaleko do wody…<100m. W terminie: przełom lipca i sierpnia na ok. 2 tygodnie … Letko, panie nie było … :roll:
Koniec końców postanowiłam, że w tym roku będzie to wyjazd stacjonalny, czyli niemalże bez wycieczek i padło na Ciovo . W planach były tylko wieczorne wypady na winko do Trogiru …
Jak się później okazało wybór tej wyspy był baaardzo praktycznym rozwiązaniem, bo …
Tuż przed wyjazdem moja druga połowa zdecydowała się (w końcu :mrgreen: ) zmienić pracę, a co za tym idzie jego urlop uległ skróceniu do mniej więcej 2 dni … :evil:
Sama z synem nie pojadę :evil: … Być na miejscu owszem … mogę… ale 1600 km bez zmiennika ? Mowy nie ma … No to może zupełnie zrezygnować z urlopu solidaryzując się z „biednym” mężem ?
Nikt takiego poświęcenia na szczęście ode mnie nie wymagał wiedząc, że mojego rozżalenia i braku naładowania akumulatorów na jesień i zimę nic by nie zrekompensowało …
Stanęło na tym, że mąż nas zawiezie, wróci samolotem (błogosławieństwo bliskiego sąsiedztwa lotniska w Splicie, a raczej w Kasteli) i potem przyleci żebyśmy razem mogli wrócić …
Ktoś by pomyślał „Ło matko, samolotem …toż to koszty nie z tej ziemi !!!” . Pewnie tak … Na szczęście z racji wykonywanej pracy mąż mój ma wylatane jakieś pierdyliony free miles, (które dzięki mojej awersji do samolotów co roku przepadają) więc pojawiła się możliwość sensownego ich wykorzystania …
Udało mi się znaleźć satysfakcjonującą, a więc spełniającą wszystkie powyższe wymagania kwaterkę na samym końcu Mavarsticy w całkiem przystępnej cenie ...
Jedziemy ? :papa:
piekara114
Opiekun działu
Re: "Dwa razy gratisy i rachunek proszę" czyli MAVARSTICA 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.10.2014 11:26

Jedziemy i lecimy :D
Lotnisko w Kasztelach z samochodu prezentuje się ładnie, a same stalowe ptaki w plażowaniu nie przeszkadzają...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.10.2014 11:29

Nooo i jest :mrgreen:
Super!
Gio_09
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gio_09 » 06.10.2014 11:39

jedziemy... oczywiście.... :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.10.2014 12:01

Potter napisał(a):To będzie krótka i raczej mało ciekawa relacja.
Pewnie wcale bym jej nie pisała … Jednak wrodzone poczucie obowiązku i niechęć do robienia z gęby cholewy przeważyły … Obiecałam takiej jednej (co lubi ser i boi się kota), więc się wywiązuję …

Oooooooooooo, ciekawe kto się boi kota :roll: :wink: .
Potter napisał(a):Jedziemy ? :papa:

Pytanie tradycyjnie na Twoim poziomie :smo: .
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 06.10.2014 12:15

Ciovo? Hmm no jestem ciekawa Twojej opinii o tej wyspie:)
Nawet zastanawiam się z M,czy zamiast Breli wybrać Ciovo? Może będzie mniej ludzi?
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 06.10.2014 12:19

Wpadliśmy w tym roku na Ciovo na chwilę i południe wyspy zrobiło na nas całkiem dobre wrażenie (z tym, że najpierw trzeba było przejechać przez straaaszną północ :roll:). Popatrzę, jak się prezentowały Twoje okolice :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.10.2014 12:28

Biorę dwa gratisy :lol:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.10.2014 12:38

Jestem...z ciekawości :wink:
Potter
Cromaniak
Re: "Dwa razy gratisy i rachunek proszę" - MAVARSTICA 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.10.2014 12:58

O matko, jak Was dużo 8O ...
Miło mi jest okrutnie :mrgreen: .
Moje oczekiwania co do wyspy potwierdziły się w 100 %... czyli ani nie było lepiej, ale też nie gorzej :mrgreen: .

Z perspektywy moich kilku dotychczasowych wyjazdów ten wydaje mi się najmniej ciekawy ... No ale dość gadania czas na kilka (bo za wiele ich nie robiłam ) zdjęć ...

Jak już mówiłam apartman na końcu południowej części wyspy, z dala od zatłoczonych plaż z całkiem całkiem widokiem z balkonu ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda w tym roku nie rozpieszczała niestety, zdarzały się dni z deszczem, chociaż jak zwykle nie zdarzyło mi się podczas całego pobytu ani razu założyć bluzki z długim rękawem :mrgreen:

Dni z takim brakiem bezchmuru było kilka i wtedy jedyną pociechą były sms-y wymieniane z Myszą, w których pisała, że oni mają jeszcze gorzej... Wiecie jak to jest ... nic tak człowiekowi nie poprawia nastroju jak świadomość, że sąsiad ma gorzej :smo: :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Nie pozostawało wtedy nic innego jak szlajanie się po okolicy ...

Obrazek

... z nadzieją, że następnego dnia będzie lepiej :D ...

Tu widok z łazienki ...

Obrazek

Obrazek

I znowu wrzucę nasz balkonik, który był miejscem gdzie spędzaliśmy większość dnia, a niektórzy również nocy ...

Obrazek

Obrazek

Tu ze zdziwieniem zauważam, że podczas pierwszych kilku dni prawie wcale nie robiłam zdjęć. Dobitnie świadczy to o intensywności naszego w tym czasie życia = kąpiel, balkon, spanie, kapiel, balkon, spanie itd.
Jednym z ciekawszych momentów była próba odwiezienia męża na lotnisko, kiedy to na godzinę przed odlotem staliśmy jeszcze w tradycyjnym korku przed mostem nie posuwając się ani o metr ...
Jedyną słuszną jak się później okazało opcją było danie małżowinie buziaka, upewnienie się, że zostawił kasę :smo: :mrgreen: i pomachanie mu na pożegnanie.
Wyżej wspomniany puścił się świńskim truchtem w stronę Trogiru, tuż za mostem złapał taksówkę i sporo przed czasem zdołał się jeszcze odprawić...

Most łączący Trogir z wyspą to temat na oddzielną historię :roll: ...

I tak ani się obejrzeliśmy a minął tydzień i zbliżał się kolejny weekend.
Mąż stwierdziwszy, że bardzo za nami tęskni/ma dosyć ekscesów córeczki/skończyło mu się chorwackie winko (niepotrzebne skreślić) postanowił wpaść do nas na caaaałe 2 dni ...
Cóż było robić ? Pojechaliśmy po niego na lotnisko ...

Aaaa zapomniałabym Wam wspomnieć ciekawostki o naszej kwaterce. Znajdowała się ona w pierwszej linii od morza i prowadził do niej wąski i nieco stromy (chętnie bym napisała, że 45st.) zjazd.
Każdy mój samodzielny wyjazd był nie lada hardkorem i towarzyszyło mu:
1. włączenie napędu na 4 koła
2. włączenie takiego guziczka gdzie narysowany był zsuwający się z pochylni samochodzik
3. wbijanie paznokci mojego syna w siedzisko
4. moje darcie ry... wróć: twarzy przez okno do wszystkich którzy w tym czasie pojawili się przed moją maską. Ograniczałam się zazwyczaj do jednego słowa: SPIE.....Ć!!!
Dodam tylko, że wskazanie zużycia paliwa podczas tych kilkunastu sekund wynosiło jedyne ekologiczne 64 l/100 km :boss:

Ale wróćmy do tematu...
Lotnisko pod Splitem ...

Obrazek

Obrazek

Tu fragment naszego podjazdu, który jednak nie oddaje całego tragizmu ...

Obrazek

Obrazek...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 06.10.2014 13:07

Potter napisał(a):
Obrazek

Na tym zdjęciu droga prowadzi w dół, czy w górę :?:

Jakoś tak płasko, że trudno oszacować. :D

pzdr :wink:
Ostatnio edytowano 06.10.2014 13:11 przez longtom, łącznie edytowano 2 razy
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.10.2014 13:09

Nooo :D Bomba :D
Mam przedziwne wrażenie, że niezbyt dobrze rozpoznałaś temat korków :wink:
Aaa...kwatera, mz po ciekawszej stronie zatoki :wink: ...mimo dojazdu :wink: :D

longtom...mogę Ci zagwarantować, że w dół :wink: :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.10.2014 13:24

longtom napisał(a):
Potter napisał(a):
Obrazek

Na tym zdjęciu droga prowadzi w dół, czy w górę :?:

Jakoś tak płasko, że trudno oszacować. :D

pzdr :wink:

Z ust mi wyjąłeś to pytanie :mrgreen: ,
bo Potter wszystko widzi inaczej :oczko_usmiech: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.10.2014 13:35

Tzn. niebo w dole, morze w górze :oczko_usmiech: :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.10.2014 13:51

Potter
Ja tylko na chwile bo moj szpital to nie Lesna czy jak tam jej jest Gora i neta nie ma....
Pod taka gore to ja rowerem na 3/7 podjezdzam :P :boss: 8)
Phi ;);)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone