Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Dwa razy gratisy i rachunek proszę" czyli MAVARSTICA 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran
Re: "Dwa razy gratisy i rachunek proszę" czyli MAVARSTICA 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.10.2014 10:43

Potter napisał(a):Ludzie ! Ogarnijcie się ! Tu niektórzy PRACUJĄ !!!

Ale nie Ty :smo:

Potter napisał(a):A co Wy, Splitu nie widzieliśta ? :smo:

Potter napisał(a):Całkiem szybko docieramy do najbardziej mnie interesującego miejsca czyli Crkvy sw. Jere ...
Trudno tam zrobić fajne zdjęcie bo strasznie trzeba przy tym zadzierać nosa :mrgreen: ...
Obrazek

Takiego Splitu nie widziałam 8O ,
znaczy jeszcze raz muszę wrócić :roll: ,
palucha głaskałam, więc może się uda :wink: .
Potter napisał(a):Przypomina to trochę mieszkanka troglodytów, o których mam zamiar napisać w trzeciej relacji (ale kiedy to będzie to już od Myszy zależy tzn. od jej upierdliwości :oczko_usmiech: ) ...

Potter, "upierdliwość" :evil: mą masz pewną jak jutrzejszy mecz :smo: .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.10.2014 11:43

Potter napisał(a):Wylukałam sobie, że są tam fajne małe crkvy czy gospy, a google pokazało mi, że można całkiem blisko do nich podjechać ...

Fajne miejsce - zapisane - dzięki.
:D
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 21.10.2014 13:27

Też o tych miejscach nie wiedziałem zaliczyłem Kliś ale tam nie byłem podaj jakieś bliższe namiary plisssss.
para-35-38
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) para-35-38 » 21.10.2014 16:43

cyt. Autorki: "... frytki młodego jakby rodem z Kołobrzegu pod koniec sezonu, a nasza plata dla dwojga :roll: ... daruję sobie. Zdziwiło mnie tylko, że do rybek nie dostaliśmy zwyczajowo podawanego w takich przypadkach chlebka ...

Nas nie zdziwi już nic po tym sezonie w Chorwacji ... Kuzyn za naszą namową , będąc pierwszy raz w Cro wybrał się na polecany "rybny wieczór". Po przyjeździe stwierdzili , że te całe ( przez nas zachwalane ) kalmary to jakieś gorzka :!: guma mięsna.

Nie za bardzo wiedzieliśmy o co im chodzi , ale po kilku minutach dowiedzieliśmy się , że podali im z grilla ..... niewypatroszone :!: :!: :!: kalmary ! To nie ma się co dziwić , że były gorzkie .

Jak można tak odwalić "mianianę"? Normalnie jak u górali w Polsce.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 21.10.2014 16:51

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Przypomina to trochę mieszkanka troglodytów, o których mam zamiar napisać w trzeciej relacji (ale kiedy to będzie to już od Myszy zależy tzn. od jej upierdliwości :oczko_usmiech: ) ...

Potter, "upierdliwość" :evil: mą masz pewną jak jutrzejszy mecz :smo: .

ja myślę, że reszta też pomoże :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.10.2014 09:22

Potter napisał(a):Życie niestety zweryfikowało moje plany bo okazało się, że w pewnym momencie pojawił się szlaban i pan informujący, że dalej to już tylko pieszo lub rowerkiem,

Mieliśmy tak samo.
Ze względu na to, że byliśmy tam w oczekiwaniu na to, żeby warsztat odpalił działalność, nie poszliśmy z buta.

Potter napisał(a):Obrazek

My patrzyliśmy w górę stamtąd.
Obrazek

:hut:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.10.2014 11:06

Fajne widoczki. Trza będzie tam kiedyś dotrzeć :) Te z dołu też piękne.
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 22.10.2014 13:18

Witaj :D
Czytam od początku relację i oglądam fotki...dodam,że piękne 8)

Chciłabym się tylko odnieść do tego zdjęcia :wink:

Potter napisał(a):Obrazek

Knajpa w Trogirze ,w której jedliśmy i my :mrgreen:
Poznałem po wentylatorach z tyłu,ponieważ nawet stolik się zgadza 8O :oczko_usmiech:
Ukrop w tym miejscu.....a za klimę dwa a może cztery wentylatorki :wink: zero przewiewu a tu jeszcze gorące dania na stole :mrgreen:
Wypiłem tam chyba wiadro coli z lodem :hut:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 22.10.2014 22:28

Ja mógłbym rachunek dostać za zaglądanie do tej relacji - bo śmiech to zdrowie... :D 8)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.10.2014 08:02

CROberto napisał(a):Ja mógłbym rachunek dostać za zaglądanie do tej relacji :D 8)

...ojjjjjjj...uważaj o co prosisz Potter , żebyś póżniej nie był zdziwiony :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.10.2014 08:23

mervik napisał(a):
CROberto napisał(a):Ja mógłbym rachunek dostać za zaglądanie do tej relacji :D 8)

...ojjjjjjj...uważaj o co prosisz Potter , żebyś póżniej nie był zdziwiony :oczko_usmiech:

No właśnie :mrgreen: , Potter, wstawaj w końcu :roll: .
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.10.2014 10:10

czekor68 napisał(a):Też o tych miejscach nie wiedziałem zaliczyłem Kliś ale tam nie byłem podaj jakieś bliższe namiary plisssss.

Chyba tu http://www.marjan-parksuma.hr/ jest najwięcej ...

para-35-38 napisał(a):...Po przyjeździe stwierdzili , że te całe ( przez nas zachwalane ) kalmary to jakieś gorzka :!: guma mięsna.

Ja tam akurat za kalmarami nie przepadam, ale chyba z czystym sumieniem mogę polecić te serwowane w "kebab barze" :smo: w pobliżu naszego apartmana ...

kaszubskiexpress napisał(a):
Potter napisał(a):My patrzyliśmy w górę stamtąd.
Obrazek

Też tak chciałam, ale kondychy nie stało ... :oops:

GOLDEN napisał(a):Witaj :D
Ukrop w tym miejscu.....a za klimę dwa a może cztery wentylatorki :wink: zero przewiewu a tu jeszcze gorące dania na stole :mrgreen:

To fakt. Ale nam pasowało to miejsce jako, że praktycznie to były 3 czy 4 knajpki w jednym miejscu i każdy mógł wybrać coś dla siebie.

A wracając do knajp w Trogirze to przypomniała mi się jeszcze jedna historyjka ...
A mianowicie dnia jednego, gdy odbieraliśmy naszego okrutnie głodnego sponsora z lotniska zawitaliśmy do raczej luksusowej (sądząc po cenach) knajpki na nabrzeżu. Knajpka była pełna, co dobrze wydawało się wróżyć i minęło kilka chwil zanim znalazł się wolny stolik.... Niestety okazało się, że stoliczek jest dwuosobowy a nas była trójka ... Mój szalenie zaradny mąż poprosił o dostawienie czegoś małego co z pewnością jest na zapleczu ... W tym momencie tknęło mnie przeczucie tzn. wspomnienie z "Trojki" gdzie również dostawiano dla nas stolik ... Zażartowałam sobie, że lepiej żeby historia się nie powtórzyła :roll: ...
No i wykrakałam :evil: . Nie będę się wdawać w szczegóły, ale znowu masakrycznie długo czekaliśmy na zamówienie, co w połączeniu z głodnym mężem mym spowodowało, że w pewnym momencie przechodzący obok nas kelner usłyszał: "LISTEN GUY !!! :evil: :evil: :evil: Wiedziałam już co to znaczy ... Kelner nie wiedział ... I to był jego błąd ... Usłyszawszy litanię czułych słówek ukradkiem wycofał się z ogródka i nie pojawił się wcześniej niż z naszym zamówieniem :mrgreen: .
Całe szczęście, że obok nas stolik zajmowała okropnie sympatyczna para starszych Australijczyków podróżujących po Europie. Na rozmowie z nimi czas upłynął nam nieco szybciej. Z tej rozmowy utkwiło mi w pamięci jedno... Kiedy stwierdziliśmy, że Australia to piękny kraj i jest tam tak wiele do zobaczenia, a z racji odległości jest to trudno osiągalne dla Europejczyka ci sympatyczni państwo stwierdzili, że faktycznie oni bardzo lubią podróżować, ale zawsze z olbrzymią przyjemnością wracają do domu ...

CROberto napisał(a):Ja mógłbym rachunek dostać za zaglądanie do tej relacji - bo śmiech to zdrowie... :D 8)

Noooo, nie ukrywam, że brakowało mi tu Ciebie :papa: ...

mervik napisał(a):...ojjjjjjj...uważaj o co prosisz Potter , żebyś póżniej nie był zdziwiony :oczko_usmiech:

:evil: :evil: :evil:

No ale my tu gadu gadu a relację czas kończyć ...

Schodząc na dół odnajduję jeszcze jedno piękne jak dla mnie miejsce ...

Obrazek

Obrazek

Kiedyś tam wrócę ... Zostało jeszcze kilka gosp czy crkvów :wink: do zobaczenia ...

Obrazek

Po drodze spotkaliśmy jakiś taki pociążek turystyczny, którym pewnie można ułatwić sobie życie ... Mój cudowny mąż użył kultowego już w naszej rodzince stwierdzenia: "- Siedzisz i siedzisz na tym forum, a nic nie wiesz !" :twisted: ...

Obrazek

Obrazek

Przechodząc ponownie koło tej pierwszej gospy od żałości zauważamy, że ściany pokryte są napisami ...

Obrazek

Obrazek

Lukamy do wnętrza stwierdzając, że ten mały przybytek jest chyba używany ... bo wieszaki są :smo: .

Obrazek

Nasz rumak dzielnie czeka ...

Obrazek

Jest już naprawdę wczesny wieczór i czas kierować się w stronę apartmana . W Splicie przejeżdżamy obok stadionu wiadomo jakiego klubu ...

Obrazek

W oddali majaczy Klis i zastanawiamy się czy przypadkiem nie spróbować go odwiedzić ...

Obrazek

A może wpadniemy do bliżej położonej Salony (ruiny starożytnego miasta)? Jest późno, światła w naszym rumaku jakieś takie dziwne ... decydujemy się na Salonę (niestety). Chyba chciałam się przekonać co Tony widzi w tych wszystkich kupkach kamieni :mrgreen: ...
Na nasze nieszczęście znajdujemy główne wejście do tego historycznego miejsca ...

Obrazek

Piszę na nasze nieszczęście bo gdy tylko dokonaliśmy zakupu biletów (po 40 kun od łebka chyba) paniusia zwinęła majdan i od tej pory można było włazić za darmochę ... Dodatkowo okazało się, że z drugiej strony tegoż zabytku nijakiej bramy nie ma i można se włazić skolko godno :evil: ...

No to zwiedzamy ...

Obrazek

Obrazek

Łazimy po tych kamulcach i łazimy ale żaden duch dawnych czasów nie wstąpił we mnie niestety ...
Jedynym miejscem nazwijmy to fajnym jest coś co w przewodniku nazywa się Tusculum ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajne miejsce na ślub ... Ale krzesła to bym dała inne :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Romantyczną alejką, mijając kolejne kupki kamieni udajemy się w poszukiwaniu największej atrakcji czyli amfiteatru ...

Obrazek

Obrazek

Spacer zajmuje nam dobre 10 minut ... Po drodze mijamy jakieś rodzinki pracujące na działeczkach 8O ...

A oto i on - amfiteatr ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lekko rozczarowani wracamy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po głowie chodziło nam jeszcze "wpadnięcie" do Klisa/u, ale z uwagi na słabe światła zrezygnowaliśmy ...
No ale dzień się jeszcze nie skończył ... :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.10.2014 10:51

Potter napisał(a):Po drodze spotkaliśmy jakiś taki pociążek turystyczny, którym pewnie można ułatwić sobie życie ... Mój cudowny mąż użył kultowego już w naszej rodzince stwierdzenia: "- Siedzisz i siedzisz na tym forum, a nic nie wiesz !" :twisted: ...

No wiesz, jak on może tak mówić :roll: ,
ja bym po niego na to lotnisko nie pojechała :oczko_usmiech: :smo: .

Potter napisał(a):A może wpadniemy do bliżej położonej Salony (ruiny starożytnego miasta)? Jest późno, światła w naszym rumaku jakieś takie dziwne ... decydujemy się na Salonę (niestety). Chyba chciałam się przekonać co Tony widzi w tych wszystkich kupkach kamieni :mrgreen: ...
Na nasze nieszczęście znajdujemy główne wejście do tego historycznego miejsca ...

Piszę na nasze nieszczęście bo gdy tylko dokonaliśmy zakupu biletów (po 40 kun od łebka chyba) paniusia zwinęła majdan i od tej pory można było włazić za darmochę ... Dodatkowo okazało się, że z drugiej strony tegoż zabytku nijakiej bramy nie ma i można se włazić skolko godno :evil: ...

Możesz przekazać Panu Potterowi, że zanotowałam sobie Twoje wskazówki, jak zaoszczędzić kilka kunek :smo: .

I Wy to WSZYSTKO tak w jeden dzień na skuteraku zrobiliście 8O ,
i Ty mówisz o braku kondycji :roll: 8O .
No ale skoro z kondycją u Ciebie jest super, to jedźmy dalej :mrgreen: :smo: .
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 23.10.2014 22:34

mysza73 napisał(a):
mervik napisał(a):

No właśnie :mrgreen: , Potter, wstawaj w końcu :roll: .

Hmm....mógłbym to nie znaczy że chcę - ale gdybym dostał to...
nie były by to
wyrzucone dudki w błoto.... :idea:

Pottereczku :smo: jak mógłbym nie zaglądnąć :!:
Uznałem że Twoja relacja po tak długiej przerwie to wydarzenie :!: :!: :!: i będą się witać przez pierwsze dziesięć stron - to wpadnę przy jedenastej żebym nie zginął w tłumie :)
Dobrze że czujny byłem, bo jest zaledwie strona dziewiąta...i końcem seansu pachnie... :roll: :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.10.2014 23:01

CROberto napisał(a):
Dobrze że czujny byłem, bo jest zaledwie strona dziewiąta...i końcem seansu pachnie... :roll: :wink:

Robert , przecież oni się dopiero do tego skutera się dopasowali . . . jaki koniec 8O :wink:

Klis chyba był dnia następnego :?:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"Dwa razy gratisy i rachunek proszę" czyli MAVARSTICA 2014 -...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone